Rad od kuće za IBM je sasvim normalna stvar

Posao u kompaniji kao što je IBM, koja ima vodeću ulogu u stvaranju, razvoju i izradi najnaprednijih informatičkih tehnologija, često može biti zahtjevan. Zbog toga dolazi do nagomilavanja radnih sati provedenih na poslu kako bi se stiglo obaviti sve potrebno.

No, ova kompanija je drugačija. Po čemu? Fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće. Provjerili smo sa zaposlenicom IBM-a, Mirelom Senicom, koje su prednosti takvog rada te kako je uopće započela s njim.

Mirela je nakon četiri godine rada u IBM-u dobila priliku voditi regionalni tim nabave koji pokriva Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju. Nove obveza na višoj poziciji zahtijevale su da se promijeni i njezin pristup radu. Zbog novih članova tima koji su se nalazili u Beogradu i Ljubljani, započela je s organizacijom sastanaka putem konferencijskih poziva, chat komunikacija i mailova.

Ubrzo je zaključila kako nije bitno gdje se ona fizički nalazi, sve dok rezultati budu isporučeni. „Jedna od prednosti rada od kuće je bolja organizacija vremena potrebnog za posao, jer se kod kuće fokusirate samo na posao i obveze koje imate u radnom danu.

Često ostajem kod kuće kada imam veći broj telefonskih konferencija, jer se u tom slučaju mogu bolje koncentrirati nego u klasičnom uredu, koji je otvorenog tipa“, kaže Mirela. Ured kod kuće omogućuje joj veću privatnost, koja dobro dođe kad je riječ o konferenciji povjerljivog sadržaja.

Odlična usklađenost privatnog i poslovnog života

Budući da radi na poziciji direktora nabave za područje srednje i istočne Europe, pokriva i tržišta koja imaju različitu vremensku zonu od Hrvatske. „Često navodim primjer Rusije gdje je vremenska razlika dva sata u odnosu na Hrvatsku. U slučaju kada imamo sastanak s timom iz Rusije, praktičnije je jutarnje sastanke obaviti od kuće, jer se zna dogoditi da su sastanci po lokalnom vremenu u 7 ujutro, dok je u Moskvi već 9 ujutro te im taj sastanak može pomoći u rješavanju hitne situacije“, pojašnjava Mirela te dodaje kako je prednost posla od kuće i bolja organizacija svakodnevnih obiteljskih aktivnosti.

Svaka majka će se složiti da je u svakom trenutku bitno znati što se događa u djetetovu životu. Posao od kuće to olakšava zato što joj se pruža mogućnost da djecu dočeka na povratku iz škole i vrtića. U tim trenucima razmjene se sve novosti te se smisle aktivnosti za ostatak dana: „Rad od kuće mi je znatno unaprijedio kvalitetu privatnog života te ravnotežu privatnog i poslovnog života. Vrijeme koje uobičajeno koristite ujutro za spremanje i šminkanje možete provesti s članovima obitelji, jednako kao i vrijeme koje bi inače proveli na putu do ureda“.

Najveći izazov u početku je bio to što se previše fokusirala na posao i u toj gužvi zaboravljala na ručak i odmor. Zbog toga je bilo bitno da sve bude zapisano u kalendaru, kako bi bila sigurna da brine o zdravoj prehrani.

Rad od kuće zahtjeva drugačiju organizaciju

„Moj uobičajeni radni tjedan sastoji se od tri radna dana koje provodim u IBM uredu, a dva dana radim iz ureda od kuće“, nastavlja Mirela. U skladu s poslovnim obvezama, sastancima i planovima za određeno razdoblje, može se dogoditi da posao zahtjeva da se cijeli tjedan provede u uredu.

Početak tjedna obično provodi u analizi tržišta i izvještaja te planovima za sljedeće razdoblje.  U tom periodu održavaju se i sastanci s voditeljima timova koji daju kratki sažetak o novim i tekućim projektima te nadolazećim aktivnostima.

Kao i u svakom poslu, važno je isporučiti rezultate, a gdje se fizički nalazite ovisi o dogovoru s ostatkom tima i količini posla, ali budući da je Mirela, kako kaže, vrlo komunikativna osoba, voli razmjenjivati iskustvo, znanje i ideje sa svojim kolegama. “Taj dio mi nedostaje kada radim od kuće. Stoga i nastojim provesti minimalno tri dana u tjednu u uredu, kako bih mogla održavati poslovne kontakte”, dodaje.

“Ne bih voljela više provoditi puno radno vrijeme u uredu, a u IBM-u to nije ni važno, već je važno isporučiti rezultate. Dobar primjer je moj “short assignment” u Velikoj Britaniji gdje sam provela tri mjeseca u 2012. i imala priliku učiti o svom novom poslu od iskusnih direktora nabave te gdje sam upoznala management tim ključnih dobavljača IBM-a. U ta tri mjeseca istim sam intenzitetom radila svoj tekući posao i nitko nije mogao primijetiti razliku u ispunjavanju obveza zbog toga što nisam radila iz zagrebačkog ureda“, priznaje Mirela.

Zasad 34% od ukupnog broja IBM zaposlenika radi od kuće, a njih 39% su žene. „Moja odluka da radim od kuće omogućila mi je poboljšanje i privatnog i poslovnog dijela života,  tako da mislim da je to bila odlična odluka. Ovakav način rada pruža mi mogućnost fleksibilnosti i bolje organizacije privatnog i poslovnog vremena te moram priznati da se s takvim načinom života osjećam produktivnije i bolje“, zaključuje Mirela.

Foto: privatna arhiva Mirele Senice

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -