Kako raditi s osobom koja je uvijek pod stresom?

Stres je postao bolest modernog doba i vjerojatno ne postoji osoba koja ga nije iskusila. No, netko se lakše nosi s njim, dok drugima to teže uspijeva.

Nisu iznimka ni liječnici, pa nam je tako doktorica Meri Bura priznala kako je i kod sebe prepoznala simptome svojih pacijenata, a poduzetnica Kristina Ercegović je doživjela dvostruki burnout, uzrokovan pretjeranim stresom.

Osim što je njima samima u takvoj situaciji teško obavljati posao, ni kolegama nije lakše, jer im stvaraju dodatni pritisak. Ali bez obzira na to, nekad ne možete birati, već ste prisiljeni surađivati s njima jer su dio vašeg tima.

Kako se onda nositi s takvom situacijom zna autorica Caroline Webb, a opisala je u svojoj knjizi How to Have a Good Day.

Pokušajte s komplimentima

Za osobu koja je pod stresom, lijepa riječ značit će puno i pomoći će joj da dobije samopouzdanje. A uz to, ako vidite da se kolega ne snalazi baš najbolje, ponudite mu pomoć. Zapravo, pitajte ga postoji li netko unutar tima tko bi mu mogao pomoći, te mu tako dajte do znanja da nije sam u tome i da uvijek postoji rješenje.

Ako nije nužno, nemojte ga opterećivati dodatnim zadacima ili ih pokušajte podijeliti na manje dijelove kako bi se lakše snašao.

No, ukoliko se taj stres često ponavlja i vaš kolega nije usredotočen na svoj posao, pokušajte mu prići i popričati o tome. Možda problem nije samo u poslu, već u nekoj životnoj situaciji. Takvu osobu nikad nemojte osuđivati jer ne znate što je dovelo do toga.

Koliko god željeli pomoći kolegi, budite oprezni da se to ne odrazi i na vas. I zato se što više pokušajte udaljiti od toga.

Kolega koji je pod stresom

Novinarka Harvard Business Reviewa Rebecca Knight je u svom članku opisala kako je osnivačica međunarodne tvrtke za zapošljavanje Jobbatical Karoli Hindriks riješila jednu takvu situaciju.

Nakon što jedna zaposlenica zbog prevelikog stresa nije mogla normalno funkcionirati, bila je nervozna i razdražljiva, Hindriks joj je prišla i rekla neka pokuša zamisliti da se nalazi u jako neurednoj sobi koju treba očistiti i da ima dvije mogućnosti.

„Možete odustati, raspasti se i predati se neredu – ili možete uzeti prvi par čarapa koje vidite i osjećati se dobro zato što se učinili jedan korak bliže u čišćenju nereda. Korak po korak, napravit ćete red.“

Ove riječi su, naravno, pomogle zaposlenici da se odlučiti boriti s neredom. I svakog je dana bila sve bolja u obavljanju zadataka.

Imate li vi kakav savjet, kako surađivati s kolegom koji je uvijek pod stresom?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ovrhe 2020.

Krenule su ovrhe! Iz Fine otkrivaju što trebate znati i učiniti!

Nakon šest mjeseci odgode, 19. listopada su krenule provedbe ovrha. Nažalost, brojni će se građani naći u nezavidnim situacijama jer su...