Ikea nas je oduševila posljednjom kampanjom “Ravnopravnost počinje kod kuće”!

Iako je sinonim za namještaj, IKEA postaje uzor drugim kompanija u svojoj borbi za društvene promjene. Posljednje tri godine ova društveno odgovorna kompanija provodi kampanju pod nazivom “Ravnopravnost počinje kod kuće”, kojom žele ukazati na još uvijek nejednak položaj žena u kućanstvu koji se kasnije preslikava na druge sfere života, poput karijere.

Povezano:

“Zaposlene žene redovito ‘nose’ dvostruki teret na leđima”

“Kao tvrtka, vjerujemo da je upravo ravnopravnost u središtu ljudskih prava i želimo dati svoj doprinos u unaprjeđenju ravnopravnosti u zajednici u kojoj poslujemo”, poručili su iz IKEA-e. Kampanja “Ravnopravnost počinje kod kuće” nije prva takva kampanja u njihovoj organizaciji, već su joj prethodile dvije koje su u fokus stavile ravnopravnost na poslu.

Iz IKEA-e upozoravaju na istraživanje koje je proveo Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, koje je pokazalo da većinu neplaćenog posla u kućanstvu i brigu o djeci u Hrvatskoj uglavnom preuzimaju žene.

Ravnopravnost počinje kod kuće

“Zaposlene žene redovito ‘nose’ dvostruki teret na leđima, u obitelji, ali i svojim poslovima, zbog čega im je teško uspostaviti ravnotežu između privatnog i poslovnog života. To, ujedno, utječe i na mogućnosti napredovanja žena u njihovim karijerama”, poručuju.

Šaljivim sloganima poput “Kuhinjska rukavica dobro pristaje i muškoj ruci”, i “tanjurima je svejedno tko ih pere, zar ne?” napravili su veliki zaokret u klasičnoj marketinškoj strategiji, i stavili je u službu prenošenja poruke koja je mnogo veća od samih njihovih proizvoda. Time su uspjeli skrenuti pozornost na duboko ukorijenjenu predodžbu o ‘ženskoj’ naravi kućanskih pomagala i poslati poruku da ih proizvode s ciljem da ih koristi i muški dio populacije.

Ova kampanja osmišljena od hrvatske podružnice konglomerata pobudila je mnoge pozitivne reakcije, kako od drugih podružnica IKEA-e tako i od hrvatske javnosti. U tome im je pomogla i suradnja s odabranim influencerima na društvenim mrežama. Svake godine nakon akcije provodi se istraživanje koje pokazuje mišljenje građana o njihovim akcijama, a prošle je godine takvo istraživanje pokazalo da je njih 70% imalo pozitivno mišljenje o kampanji.

Plaćeni dopust i za novopečene tate

IKEA se ne bori za ravnopravnost samo unutar marketinga, već i postavljanjem pozitivnih primjera. Tako su i kao poslodavci uveli mjere koje bi pomogle njihovim zaposlenicima da ostvare veću jednakost unutar svojih kućanstava.

“Uvođenjem progresivnih politika tvrtke mogu utjecati na svoje radno okruženje i učiniti ga ravnopravnijim. Primjerice, IKEA se u regiji posebice posvetila zaposlenima s malom djecom. Nakon što smo prošle godine uveli plaćeni jednomjesečni dopust koji tate mogu provesti s bebom nakon što se njihove partnerice vrate na posao, nedavno smo uveli i Mjesec prilagodbe za roditelje. Po povratku na posao, mama ili tata, ovisno o tome tko je koristio roditeljski dopust, mogu prvih mjesec dana raditi pola ugovorenog radnog vremena i biti plaćeni kao da su radili puno radno vrijeme. Time želimo olakšati povratak na posao koji može biti stresan svim članovima obitelji, i onim najmlađima”, kažu iz IKEA-e.

U ovoj kompaniji smatraju da tvrtke imaju značajnu ulogu u stvaranju ravnopravnih radnih okruženja, a time mogu dugoročno utjecati i na percepciju građana. Stoga su prošle su godine potakli osnivanje Saveza za rodnu ravnopravnost uz podršku Veleposlanstva Švedske i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Prvotne članice Saveza su, uz IKEA Hrvatska, neke od najvećih hrvatskih kompanija, poput Atlantic Grupe, Coca-Cola HBC Hrvatska, Tele 2 te AstraZeneca. Ove se godine Savezu pridružilo još sedam tvrtki, među kojima su Bisnode, Erste Bank, Hanza Media, Hauska & Partner, IBM Hrvatska, Combis te Ilirija Biograd.

“Kako je riječ o tvrtkama koje dolaze iz različitih industrija, svaka članica samostalno razvija politike kojima želi unaprijediti svoju radnu okolinu, a želja nam je i raditi na osnaživanju lokalne zajednice i društva”, zaključuju iz IKEA-e.

Foto: Facebook/IKEA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -