Dolazi li kraj Twittera? Stručnjakinja: “Preobrazba je neupitna”

Otkad je Elon Musk kupio Twitter, vijesti o toj društvenoj mreži uporno pune novinske stupce zbog svih promjena koje se uvode, a utječu ne samo na korisničko iskustvo, već i na njihovu mogućnost pristupa mreži. Najnovija promjena je potpuni rebranding Twittera. Mreža je godinama prepoznatljiva po svojem logu – plavoj ptičici. No, prije nekoliko dana Musk je najavio da je ptičici odzvonilo. Više nećemo tvitati, sad ćemo – xati?

Twitter je dobio novi logo, novo ruho, a izgleda da stiže i potpuno novo ime – X.

Daniela Dolinar, viša komunikacijska savjetnica Quintana komunikacija i predavačica na Sveučilištu VERN nije iznenađena rebrandingom.

“Riječ je o čovjeku koji je platformu preuzeo da bi je napravio po svojoj mjeri, sada možemo reći da je na nju stavio i svoj potpis – X, njegov zaštitni znak i na drugim projektima”.

Rebranding Twittera krenuo munjevitom brzinom

Unutar samog sjedišta u San Franciscu, u menzu su postavljeni X logotipi, a konferencijske sobe preimenovane u riječi koje sadrže X, poput “eXposure” i “eXult”, piše NY Times. Logotip na samoj zgradi (još) nisu uspjeli promijeniti jer je policija zaustavila radove pošto nisu bili ovlašteni.

Također u svrhu rebrandinga, Twitter je vlasniku @x oduzeo korisnički račun. Fotograf Gene X Hwang vlasnik je @x od 2007., a pratilo ga je preko 53.000 ljudi. Hwang je izjavio kako bi rado “predao” handle za određenu kompenzaciju, no ona mu nikad nije niti ponuđena, piše Insider. Umjesto toga, dodijeljen mu je novi handle – @x12345678998765.

“Kad je sve ovo krenulo, mislio sam da bi moglo biti cool,” rekao je Hwang. “Kao kad maštate da ćete osvojiti na lotu. Kupite listić i nadate se da ćete osvojiti nešto, ali istovremeno znate da se to vjerojatno neće dogoditi.” Dodao je i da su mu neki predložili da traži Tesla Model X ili vožnju na SpaceX raketi.


Pročitajte više: Nova CEO Twittera je žena koju zovu “baršunastim čekićem”


Mladi korisnici manje su vezani uz identitet brenda

Rebranding je uvijek izazovan, pa tako i u slučaju Twittera. Neki korisnici bi se mogli i uvrijediti jer su Twitter doživljavali kao svoj prostor u kojemu neometano mogu raspravljati o ozbiljnijim temama, biti politički aktivni i slično, pojašnjava Dolinar.

“Ovakav potez kod njih bi mogao stvoriti osjećaj gubitka identiteta i prostora koji su doživljavali kao svojevrsnu javnu, ali svoju, sferu.”

S druge se strane Musk može pohvaliti velikim brojem sljedbenika koji će rado prihvatiti svaku njegovu inicijativu i projekt, a najčešće su to korisnici koji preferiraju lifestyle sadržaje i “lakše” društvene teme. Dodatno, mlađe generacije korisnika fluidnije shvaćaju sam pojam identiteta i ne vežu se uz njega toliko snažno. Njima će ovakve promjene potencijalno predstavljati svježinu i novu perspektivu.


Pročitajte više: Elon Musk i Mary Barra postigli dogovor! Tesla postavlja standarde


Rebranding je uvijek riskantan

Dolinar napominje kako je rebranding uvijek riskantan potez i kako je normalno očekivati da će korisnici reagirati različito. Njihovo prihvaćanje rebrandinga ovisi jednostavno o njihovim preferencijama, kao i o percepciji o novom smjeru u kojem platforma ide.

“Vrlo je vjerojatno da će doći do promjena unutar takozvanih medijskih mjehurića i unutar same segmentacije korisnika, upravo zbog utjecaja na sami identitet i prepoznatljivost platforme,” rekla nam je Dolinar.

Dodala je kako ne očekuje da će rebranding Twittera rezultirati krahom platforme, već jednostavno njezinom preobrazbom.

“Svakako je očekivano da će ova promjena najlakše pasti mlađoj generaciji korisnika i Muskovim sljedbenicima, a nešto teže korisnicima koji su na platformi proveli više od desetljeća. Sama politika odnosno smjer platforme definirat će dugoročno njezinu budućnost,” zaključuje.

Foto: X screenshot / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -