Uz ova 4 principa direktorice GM-a Mary Barre naučite kako razviti i zadržati najbolje zaposlenike

Svaki poduzetnik koji je tek pokrenuo biznis često je jedini zaposleni u svojoj tvrtki. No s vremenom, kako raste tvrtka, tako raste i broj zaposlenika. Nekadašnja vremena kada je zaposlenik ostao u tvrtki do kraja svog radnog vijeka su prošla i današnja millenial generacija mijenja posao u prosjeku svake 3 do 4 godine. Za 10 do 15 godina ta će generacija činiti više od 50 posto radne snage, a na poslovnu scenu stiže i generacija Z. Svaki vlasnik biznisa, velikog ili malog, sada će se morati potruditi pronaći kvalitetnog zaposlenika koji će ostati u tvrtki i pomoći je graditi.

Kako zadržati kvalitetne zaposlenike?

Najčešći razlog za odlazak zaposlenika iz tvrtke (osim neisplate plaće) je nemogućnost osobnog i profesionalnog razvoja. Zato bi svaki poslodavac trebao uložiti svoje vrijeme u razvoj zaposlenika. Kako? Mary Barra, CEO General Motorsa, u svom je članku za LinkedIn Pulse podijelila 4 načina za razvoj i zadržavanje zaposlenika u tvrtki. Evo koji su!

1. Provedite kvalitetno vrijeme sa zaposlenicima

Naglasak je na kvaliteti, a ne na kvantiteti. Vaši razgovori sa zaposlenicima ne moraju trajati 2 sata. Dovoljno je i 15 minuta kvalitetnog, konstruktivnog razgovora kako bi ih zadržali motiviranima i usredotočenima na trenutačni posao ili projekte koji tek dolaze.

2. Postavljanje ciljeva

Mary Barra kaže kako mnogi zaposlenici tijekom procesa profesionalnog razvoja umanjuju svoje sposobnosti i vještine i zbog toga doživljavaju „sindrom prazne stranice“, odnosno nesposobnost da se posvete ciljevima na papiru. Iz tog razloga važno je da posvetite pažnju svojim zaposlenicima. Objasnite im koji su ciljevi tvrtke te kako oni svoje vještine i sposobnosti mogu iskoristiti za ostvarenje tih ciljeva.

3. Pružite im savjete umjesto feedbacka

Procjena rada zaposlenika nužna je ne samo za razvoj vašeg biznisa, već i za profesionalni razvoj samih zaposlenika. Ipak, riječ feedback često aktivira obrambeni sistem zaposlenika jer se ta riječ najčešće povezuje s negativnim feedbackom. Umjesto toga, savjetuje Barra, upotrijebite riječ savjet. Podijelite svoje iskustvo, pružite im savjete o tome što je dobro napravljeno i što bi trebalo promijeniti ili na čemu bi trebali proraditi. Pritom pripazite kako to radite. Pravi su lideri kod pružanja savjeta iskreni, pristupačni i ljubazni.

Denise Restauri, osnivačica i CEO tvrtke GirlQuake, u članku za Forbes savjetuje da bi kod pružanja feedbacka (savjeta), naročito onog negativnog, trebali paziti da naglasak ne bude na osobi, već na situaciji. Tako savjetuje da umjesto „Što misliš da si (ti) mogao napraviti drugačije?“, pitate „Što misliš da se moglo napraviti drugačije?“.

„Prenošenje vijesti na ovaj način omogućuje vam da pokažete nezadovoljstvo s činjenicama, a svejedno pokažete empatiju i potporu za osobu“, napisala je Restauri.

4. Pričajte manje, slušajte više

Pružanje savjeta, postavljanje jasnih ciljeva i vrijeme provedeno sa zaposlenicima nije dovoljno. Ako zaista želite da vaš zaposlenik razvije osjećaj odanosti prema vama kao poslodavcu, ali i prema vašoj tvrtki, morate ga slušati.

Postavljajte mu pitanja o njegovom radu na nekom projektu, što bi on napravio drugačije, ima li kakve ideje za daljnji razvoj biznisa, koji su njegovi profesionalni i osobni interesi i slično. Pokažite mu da ga cijenite i da vas zanima njegovo razmišljanje. Na kraju, njegovi će vam odgovori odati je li on/ona zaista prava osoba za vašu kompaniju.

PPUB-Disclaimer

Foto: Flickr/ Fortune Live Media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više