Zašto se žene boje tražiti povišicu?

Kad ste posljednji put dobile povišicu na poslu? A kad ste ju same zatražile? Šefica američkog proizvođača automobila, General Motorsa, Mary Barra nedavno je otvoreno priznala kako nikad u svom životu nije zatražila povišicu.

‘Uvijek sam bila motivirana radom koji obavljam i vrijednostima koje pridonosim. Vjerovala sam da će moj rad i trud biti prepoznat. I uvijek sam bila cijenjena tijekom svog rada u General Motorsu’, pokušala je objasniti svoj stav Mary Barra.

Žene čekaju, ali ne traže povišicu

Iako je njena osnovna plaća manja no što je bila plaća njenog prethodnika Dana Akerosona, bonus na koji Mary Barra ima pravo, ukoliko tvrtka ostvari dobre rezultate, mogao bi ju lansirati među najplaćenije šefove u autoindustriji u SAD-u.

Međutim, Mary Barra nije jedina žena koja se nikad nije založila za sebe i zatražila povišicu. Zašto je to tako upitali smo Gordanu Frgačić, stručnjakinju za ljudske resurse i autoricu knjige ‘Zašto smo manje plaćene?’

‘Ne čudi me što je Mary Barra još jedna od niza žena koje nikada ili vrlo rijetko i vrlo nevoljko traže povišicu. Na kraju krajeva već je u startu imala manju plaću od njenog prethodnika Dana Akersona što je i sama morala znati i nije se bunila iako je u GM-u od njene 18 godine! Opravdanje većim bonusom meni nije vjerodostojno jer svi znamo što je bonus’, smatra Gordana Frgačić te nastavlja: ‘Ja bih rekla da je Mary Barra od onih žena koje jednostavno ne vide puno dalje od svojih cipela. U tuđe, čini se, teško mogu uskočiti. Ona je zapravo drugim riječima rekla isto što i Satya Nadella, šef u Microsoftu, koji je preporučio ženama da ne traže povišicu, već da čekaju sudbinu, no čini se da su se mediji okomili samo na njega.’

povišicu_1

Kada i kako tražiti povišicu?

Poznat je problem da su žene s istim kvalifikacijama i na istim pozicijama manje plaćene nego muškarci. Među visokopozicioniranim managerima u SAD-u ta razlika iznosi 18 posto, dok se na nižim razinima povećava i na 30 posto.

Istraživanja često ističu kako je razlog za to u društveno prihvaćenim ulogama kojima roditelji uče djevojčice i dječake od malih nogu. Tako se djevojčice uče da ne razmišljaju o svojim interesima već da ih podrede interesima drugih oko sebe. Stoga ne bi trebalo iznenađivati da odrasle žene, poput Mary Barra, vjeruju da će ako se trude i daju sve od sebe biti prepoznate i nagrađene. Za razliku od njih, dječake uče da uvijek traže više.

Tome treba pridodati i činjenicu da su zbog predrasuda i diskriminacije, probitačne žene koje se ne boje reći što žele često označavane kao ‘agresivne’ ili ‘buntovne’ te ih se još dodatno kažnjava.

‘Ja nikako ne bih preporučila ženama da ne traže povišicu i da čekaju svoju sudbinu i da je dovoljno da samo marljivo i predano rade. O tome pišem i u svojoj knjizi “Zašto smo manje plaćene”. Nebrojeno puta sam vidjela da je jedini rezultat takvog ponašanja da je žena za isti rad manje plaćena’, ističe i Gordana Frgačić.

Ona ženama preporučuje da traže povišicu i to u pravo vrijeme.

‘Kada tražiti povišicu ovisi o mnogo faktora pa zato preporučam najmanje jednom godišnje napraviti “samopregled” tj. ispitati je li vrijeme da tražite povišicu. Kako bi to mogle, žene stalno trebaju pratiti tržište rada i svoju vrijednost na istom. Također, trebaju pratiti situaciju u tvrtki. Povišicu trebate tražiti svaki puta kada zaključite da vam je vrijednost porasla ili da ste za isti rad manje plaćene, da ste preuzele više odgovornosti i posla… Kad imate dobre argumente. No, ponekad ćete biti u situaciji da tvrtka reže plaće, otpušta ili provodi mjere štednje pa će vaš zahtjev naići na neodobravanje. Iz iskustva znam da muškarce čak ni takve situacije neće spriječiti da traže i dobiju povišice. Stoga je preporuka da svakako najmanje jednom godišnje preispitujete svoju plaću, a onda ovisno o vašoj individualnoj situaciji procijenite kad ćete i kako zatražiti povišicu’, savjetuje Gordana Frgačić.

Tražite isto što i muškarci

Naša sugovornica napominje i da prilikom procjene koliko ste plaćene i da li je to u rangu s muškim kolegama provjerite na kakve povlastice imate pravo vi, a na kakve kolege. Imate li pravo na službeni automobil? Priliku da idete na konferencije i edukacije na račun tvrtke? Plaćene prekovremene sate? Jer i u tim povlasticama se krije novac koji vas čini manje plaćenima od kolega na istim pozicijama.

Na kraju treba istaknuti kako nema razloga zašto žena ne bi smjela zatražiti povišicu? Samo treba znati odabrati pravi trenutak, iznijeti čvrste argumente i ne odustajati. I naravno, sve to napraviti s osmjehom na licu.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više