Savjeti za trudnice u Južnoj Koreji koji su nas zgrozili

Živeći u 21. stoljeću, još se uvijek zgražamo nad seksističkim ispadima pojedinaca. U 21. stoljeću u nekim državama je vlada ta koja ih zadaje. Južna Koreja jedna je od takvih država čije su nas upute i savjeti za trudnice naprosto šokirali seksizmom.

Savjeti za trudnice

Zamislite skup smjernica za trudnice poput:

  • Pokušajte se ne udebljati
  • Pripremite obroke za muža prije nego krenete u bolnicu rađati
  • Imajte sa sobom gumicu za kosu kako ne bi izgledali “razbarušeno” prilikom i nakon poroda

Dok čitate ovo, vama vjerojatno djeluje suludo i ne možete zamisliti da netko stvarno zada takve smjernice. No, ne i žene u Južnoj Koreji – one ovo doista proživljavaju.

5. siječnja, vladin Informativni centar za trudnoće i rađanje u Seulu je objavio niz seksističkih i arhaičnih smjernica za trudnice, uključujući i savjete poput “priprema brze hrane poput curryja, paste od crnog graha i juhe, tako da muž (koji nije upoznat s kuhanjem) bude zbrinut”, piše Women’s agenda.

Osim toga, ženama je predloženo da pripreme donje rublje, čarape, košulje, rupčiće za muža i djecu kako bi bili zbrinuti od 3 do 7 dana, koliko će ostati u bolnici. Među savjetima jedan koji kaže da bi žene trebale držati odjeću koju su nosile prije trudnoće na vidljivim mjestima u kući kako bi im služila kao motivacija za gubitak kilograma.

“Ako ste u iskušenju da se prejedete ili preskočite vježbu, pogledajte odjeću”, glasi drugi savjet. “I kupite gumicu za kosu kako ne biste izgledali raščupano nakon porođaja.”

Nakon lavine kritika, smjernice su u međuvremenu uklonjene, no ovo nije prvi puta da se južnokorejska vlada suočava s kritikama zbog sličnih ideja.

Žene Južne Koreje već su navikle na seksizam

Prije tri godine Južna Koreja se našla na udaru kritika zbog izdavanja smjernica srednjoškolcima u kojima se sugeriralo da “žene moraju raditi na svom izgledu, a muškarci na poboljšanju svojih financijskih mogućnosti”. Smjernice su također implicirale da muškarci koji su potrošili “puno novca na spojeve” očekuju da će im “trošak biti nadoknađen”.


Pročitajte više: Koje su najbolje i najgore države za žene?


Seksizam i diskriminacija nisu ništa novo za žene Južne Koreje. Zemlja ima najvišu stopu plastične kirurgije po stanovniku na svijetu.

Francusko-korejska autorica Élisa Shua Dusapin rekla je za The Guardian prošlog travnja da je u Južnoj Koreji “plastična kirurgija još jedan način za poboljšanje šansi za postizanjem društvenog priznanja, ništa drugačije od šminkanja ili odgovarajućeg odijevanja za razgovor za posao”.


Pročitajte više: Kako reagirati na seksistički komentar na radnom mjestu?


“Prijateljica mi je neki dan rekla da je odbijena na razgovoru za posao s obrazloženjem da je ovih dana “operacija pristupačna, a na pojedincu je da uloži sve napore da se pokaže u najboljem mogućem svjetlu”, rekla je Élisa.

Foto: Pexels/Amina Filkins

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -