Ovog Valentinova uživajte u seksu i za vrijeme menstruacije

Svijetom se širi poruka o važnosti prihvaćanja vlastitog tijela, tzv. body positivity, a parovi diljem svijeta uklanjaju sram i tabue kada su u pitanju njihova tijela i seksualnost. Body positivity također potiče ljude da uživaju u seksu tijekom menstruacije. INTIMINA, brend posvećen intimnom zdravlju, već godinama istražuje temu seksa za vrijeme menstruacije, a Valentinovo je savršena prilika da iznova objasnimo zašto je on dobar za svakoga.

Dakle, ako dobijete menstruaciju baš oko Valentinova, to vam ne mora pokvariti planove ili zaustaviti vaš seksualni život. Ako niste iskusili seks tijekom menstruacije, možda je sada pravo vrijeme. Možda ćete se iznenaditi kada saznate da je seks uzbudljiviji tijekom menstruacije.

U istraživanju s 500 sudionica u dobi od 18 do 50 godina o seksualnoj aktivnosti tijekom menstruacije, INTIMINA je otkrila da je 82% žena imalo spolni odnos tijekom menstruacije. 12% ih je izjavilo da uvijek ima orgazam, a 41% da ponekad ima bolje orgazme za vrijeme menstruacije. Zamolili smo medicinsku stručnjakinju brenda INTIMINA, dr. Susannu Unsworth, da objasni dobrobiti seksa tijekom menstruacije.

Prednosti

“Menstruacije često mogu biti bolne zbog kontrakcija mišića maternice, potaknutih otpuštanjem kemijskih spojeva poznatih kao prostaglandini. Seks može povećati razinu endorfina koji pomaže smanjiti bol. Također se smatra da orgazam pomaže u smanjenju signala boli koji se šalju u mozak – iako mehanizam za ovo ublažavanje boli nije u potpunosti shvaćen. Orgazam će vjerojatno povećati proizvodnju moždanih kemijskih spojeva (neurotransmitera) koji ometaju signale boli, umjesto da ga zamijeni emocijom ‘dobrog osjećaja’ koji može trajati neko vrijeme nakon orgazma.

Orgazam također ima potencijal pojačati kontrakcije koje se javljaju u mišićnom zidu maternice. To pomaže povećati količinu gubitka krvi iz maternice, potencijalno skraćujući trajanje menstruacije”, objasnila je dr Susanna Unsworth.


Pročitajte više: 5 razloga zašto je seks tijekom menstruacije dobar za vas


Psihičko zdravlje

Prema dr. Unsworth, nekim ženama menstruacija može donijeti više boli i problema s psihičkim zdravljem: “Čest problem su migrene, koje mogu biti potaknute hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom menstruacije. Isto tako, povećanje neurotransmitera ili endorfina, proizvedeni tijekom seksa/orgazma, može pomoći u ublažavanju ovih problema. Sličan učinak može se vidjeti kod žena koje doživljavaju promjene raspoloženja povezane s hormonalnim promjenama, kao što je predmenstrualni sindrom, ili imaju problema s predmenstrualnim disforičnim poremećajem (PMDD).”

Što se tiče libida, 26% ispitanica istraživanja brenda INTIMINA izjavilo je da su se osjećale uzbuđeno tijekom menstruacije. 32% se tako osjeća često, a 34% ponekad. Ne morate se brinuti da ćete napraviti nered ili misliti da to trebate učiniti samo u kupaonici. Srećom, seks može ostati uredan zahvaljujući Ziggy Cup 2, prvoj menstrualnoj čašici za seks za višekratnu upotrebu. Oblikovna je poput dijafragme i smješta se točno ispod grlića maternice, omogućujući standardnu ​​penetraciju bez ikakvih smetnji.

Seks tijekom menstruacije i trudnoća

Jedna od najčešćih zabluda je da ne možete zatrudnjeti tijekom menstruacije. Dr. Unsworth savjetuje: “Ako imate spolni odnos tijekom menstruacije, manja je vjerojatnost da ćete zatrudnjeti jer se to obično događa oko 2 tjedna nakon ovulacije. Međutim, osobno nikada ne bih preporučila da se netko na ovo osloni kao jedini oblik kontracepcije ako netko apsolutno ne želi riskirati trudnoću, osobito ako imate kratak ciklus. Spermiji mogu živjeti u reproduktivnom traktu do 7 dana, pa ako se dogodi rana ovlacija u sljedećem ciklusu, uvijek postoji mogućnost oplodnje kontaktom sa spermom koja je još uvijek aktivna.”


Pročitajte više: Prepustite se valovima užitka čak i za vrijeme menstruacije


Rušenje tabua

Iako donosi dobrobiti i toliko ljudi uživa u njemu, seks tijekom menstruacije još uvijek se smatra tabuom. “Iz mog iskustva, većina žena s kojima razgovaram često odgađa seks tijekom menstruacije. Glavni problem je neugodnost, osobito oko mogućeg ‘nereda’ koji bi se mogao stvoriti. Iako se kod većine žena radi o samo 2-3 žlice izgubljene krvi tijekom cijele menstruacije, može izgledati puno više, pogotovo na bijelim posteljinama. Neke žene također mogu biti zabrinute da bi njihov partner mogao biti ‘zgađen’ prisutnošću krvi. Ove negativne misli općenito nisu pogodne za žene koje uživaju u ideji seksa. Još jedna zabrinutost može biti prijenos infekcije. Istina je da se virusi koji se prenose krvlju lakše prenose iz zaražene menstrualne krvi, pa to može biti problem za neke žene”, kaže dr. Unsworth i zaključuje:

”Nadamo se da će više obrazovanja i manje ‘tabua’ o menstruaciji značiti da će više žena biti otvoreno za ideju seksa tijekom menstruacije i da će se manje sramiti prirodnog tjelesnog procesa.”

Na kraju, vrijedi spomenuti da su najveće prepreke za uživanje u seksu za vrijeme menstruacije možda u vašoj glavi, a jedino što trebate učiniti kako biste ih prevladali jest osjećati se dobro sa sobom i svojim tijelom, te se osloboditi bilo kakvog srama.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -