Zašto sam se povukla usred selekcijskog procesa? Evo kako odbijate kandidate

Koliko god se trudili, ne uspijevate pronaći adekvatnu osobu za poziciju koju želite popuniti. Kada vam se učini da ste osobu našli, ona se povlači iz natječaja. Jeste li se zapitali odbija li vaš selekcijski proces talent koji radije odlazi negdje drugdje?

Biste li vi pristali na svoj selekcijski proces zapošljavanja?

Prvo i osnovno – razmišljajte kao kandidat. Svaki kandidat za radno mjesto ima određene kriterije pri traženju posla, isto kao što i vi imate kriterije za odabir zaposlenika.

Ako je kandidat već u radnom odnosu, u pitanju je osoba koja ima manje vremena nego ona nezaposlena. Dugotrajan selekcijski proces takve će kandidate prve odbiti. Oni nemaju vremena za tri razgovora u jutarnjim satima, niti za dva kruga testiranja, te će svoj fokus radije prebaciti na tvrtke s kraćim i fleksibilnijim selekcijskim procesom.

Poslužimo se primjerom: tvrtka A i tvrtka B nude isto radno mjesto i podjednako atraktivne radne uvjete. Tvrtka A u svojem selekcijskom procesu ima prvi razgovor, psihološko testiranje, dodatnu evaluaciju psihologa, testiranje znanja i finalni razgovor. Proces traje šest tjedana. Tvrtka B emailom šalje zadatke za provjeru znanja, a potom održava jedini razgovor. Proces traje dva tjedna. Odgovorite za sebe – koja vam je opcija selekcije prihvatljivija?

Činjenica je da ovakve razlike u selekcijskom procesu zaista postoje. Ne budite poslodavac koji će gubiti vrijeme svojih kandidata, ali i zaposlenika, jer ćete izgubiti dobrog kandidata prije nego je vaš selekcijskih proces zapošljavanja završio.


Pročitajte više: Trebaju li tvrtke svakom kandidatu poslati personalizirani odgovor?


Budite otvoreni za novo

Kad ste ustanovili da je vaš proces odabira kandidata predug ili prekompliciran, proučite kako to rade druge tvrtke, naročito start up tvrtke. Neke od njih već u oglasu za posao istaknu proces kako bi budući posloprimci znali što ih čeka, a uvijek možete porazgovarati s osobama izvan svoje tvrtke kako biste doznali kakva je njihova selekcija.

S razvojem tvrtke očekuju se razvoj i poboljšanje svih procesa u tvrtki, no ljudski resursi nerijetko ostaju zanemareni. Upravo je ljudski faktor izuzetno važan jer ljudi su ti koji direktno utječu na efikasnost poslovnih procesa.

Dugotrajan selekcijski proces odbiti će talent, često odmah nakon prvog razgovora u kojemu će doznati koliko će koraka još morati proći.

Nemojte izgubiti najbolje ljude zato što odbijate uvesti novitete. Eksperimentirajte, otvorite um, sastavite fokus grupu i pronađite rješenje. Vaši trenutni zaposlenici također mogu ponuditi odličan feedback koji će vam pomoći u ovom pothvatu.


Pročitajte više: Jesu li horor iskustva s razgovora za posao prozor u sam rad tvrtke?


Razmislite što vam je doista potrebno

Selekcijski proces kandidata ne može biti isti za svaku poziciju budući da ni svaka pozicija nije ista. Provjerite gdje se selekcijski procesi preklapaju i razmislite koliko ta preklapanja imaju smisla.

Primjerice, uočite li preklapanje u procesu za zapošljavanje web developera i PR stručnjaka, upitajte zaposlene na tim pozicijama koliko im to preklapanje ima smisla, odnosno primjenjuju li u svakodnevnom radu ono što se provjerava pri selekciji.

Neki poslodavci rade veliku grešku u tome što u daljnji selekcijski proces uključuju svakog kandidata koji odgovara osnovnim uvjetima, umjesto da iz gomile pristiglih životopisa izdvoje one najbolje. Što je veći broj kandidata u pojedinom krugu, to je duži i kompliciraniji proces odabira.

Konačno, ne zaboravite da dugotrajan i kompliciran selekcijski proces zapošljavanja ostavlja dojam loše organizirane tvrtke. Njegovim ćete pojednostavljivanjem ostaviti puno bolji dojam na buduće kandidate, a samim time i postati poželjniji poslodavac.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -