Ivani Štedul djeca pomogla izbrusiti jedinstvenu SenzoGYM metodu

Ivana Štedul osnivačica je SenzoGYM koncepta, jedinstvenog na ovom području, koji uključuje edukativne, terapijske i rehabilitacijske aktivnosti koje su u potpunosti individualno prilagođene svakoj osobi. Diplomirana je fizioterapeutkinja i prvostupnik radne terapije. Završila je niz edukacija i tečajeva od kojih su najznačajniji Radnoterapijska procjena igre sa specifičnim procjenama za bebe i djecu, CognitiveOrientation to Daily OccupationalPerformance, Terapija hranjenja u pedijatrijskoj rehabilitaciji- od teorije do svakodnevne prakse, te NTC sustav učenja. Prvo radno iskustvo imala je u Irskoj gdje je radila s bebama od rođenja.

Tamo je imala priliku dobiti informacije o platformi podrške za trudnice i rodilje, te je došla na ideju o nečemu sličnom i kod nas jer takav koncept u našim institucijama ne postoji.Radila je i u socijali, zdravstvu te visokom i srednjoškolskom obrazovanju, a kasnije osniva svoju tvrtku u kojoj je i zaposlena.

Djeca kao modeli za koncept

„Kada sam dobila svoje prvo dijete, sina Filipa počela sam istraživati pristupe i metode kako bih mu pomogla jer je kao beba bio izrazito zahtjevno dijete, koje je doista puno plakalo, a izrazito malo spavao. Imao je poteškoće samoregulacije,” govori Ivana.

Ono što je naučila u Irskoj počela je kroz aktivnosti i vježbe primjenjivati na njemu i vrlo brzo uvidjela korisne pomake. Filip je motorički izrazito brzo napredovao, a prespavao je cijelu noć u dobi od 4 mjeseca što je za takvo dijete bio izraziti uspjeh.

 SenzoGYM koncept

Druga trudnoća joj je dala još više poticaja za istraživanje zbog rizičnosti. Sin Jakov, rođen u 36-tom tjednu bio je hipotoničan, što je imalo za rezultat potpuno suprotan vid pristupa u poticanju razvoja za razliku od prvog djeteta . Vježbali su 4 h dnevno, a rezultat je bio da se samostalno posjeo sa 5.5. mjeseci s položaja na boku i počeo četveronožno puzati sa 6 mjeseci. S obzirom na uspješnost svojih metoda, dobila je poziv za održavanje predavanja u Karlovcu o načinima vježbi i metodama koje koristi, gdje se već u početku pokazao ogroman interes.

”U to vrijeme sam imala posao u rehabilitacijskom centru, a svoj drugi posao, ovaj s bebama, počela sam raditi u vlastitom dnevnom boravku. To je bio svojevrstan test je li ideja uopće održiva.”- kaže Ivana kroz smijeh.

Došlo je treće dijete, Gita te se tad iskristalizirala ideja o osnivanju vlastitog posla.

”Podrška obitelji mi je izuzetno bitna i dodatno mi je učvrstila odluku u početku. Suprug je ogromna podrška i idejni začetnik svega. Oduvijek me ohrabrivao da krenem u privatni posao.”

Cijeli koncept je nastao na 6 modela, njezino troje djece i šogoričinih troje djece bili su početni modeli te je usvojila univerzalne principe i načine poticanja senzo-motoričkog razvoja, kako s djecom s poteškoćama, kao i s djecom koja nemaju poteškoće.

”Mozak beba do prve godine života se najviše razvija, te bi trebalo iskoristiti taj potencijal. Važnost senzibiliziranja javnosti i edukacije roditelja je jako bitna. Ako na vrijeme uvidimo da kod djeteta postoji odstupanje u senzo-motoričkom razvoju i na vrijeme počnemo s poticanjem razvoja svih vještina i aktivnosti, pomoći ćemo tom djetetu ostvariti maksimalne potencijale u okviru njegovih sposobnosti.”

SenzoGYM programi

SenzoGYM koncept je odlično rješenje za sve probleme i potrebe trudnica i rodilja, koje je vrlo lako usvojiti, a sastoje se od 3 inovativna i zaštićena koncepta koji se nadovezuju jedan na drugi.

1.) BELLYSTEPS aktivnosti i vježbe za trudnice©–nastale u suradnji s ginekologom Davorom Zibarom, aktivnosti su i vježbe za trudnice koje obuhvaćaju edukaciju o pravilnom načinu disanja, pravilnom držanju tijela, koordinaciji i ravnoteži, istezanju ciljanih skupina mišića i pripremi za dolazak bebe u obitelj. Također se uče osnove baby handlinga kako bi svaka majka po rođenju znala pravilan način držanja, nošenja, hranjenja, kupanja i presvlačenja svoje bebe.

2.) BABYSTEPS Senzo-motoričke radionice za bebe i djecu©kombiniraju znanje iz fizioterapije i radne terapije, a namijenjene su djeci u razdoblju od 2,5 mjeseca do 3 godine. To je kombinacija aktivnosti koje su spoj znanja iz neuroanatomije i biomehanike pokreta, a glavni ciljevi su razvoj senzo-motoričkih, kognitivnih, socijalnih i emotivnih vještina beba i djece. Pri razvojnim aktivnostima isključivo se koriste majčine ruke, a kasnije različiti rekviziti primjereni dobi.

3.) MOMMYSTEPS vježbe nakon poroda©kreirane su također u suradnji s Davorom Zibarom,specijalistom ginekologije i porodništva. On u svom timu ima fizioterapeuta koji radi s majkama već u bolnici, a kasnije i kod kuće. Kroz vježbe i aktivnosti preveniraju se mnoga stanja koja za posljedicu imaju inkontinenciju, bolove u kralježnici, ramenima i ekstremitetima.

 SenzoGYM koncept

4.) U ponudi su i individualni tretmani, kao i specijalizirana RASTI Edukacija rane stimulacije dječje razvoja© koja je namijenjena roditeljima, odgajateljima i stručnjacima zdravstvenih profila koji rade s djecom od rođenja do 7.godine života. Sastoji se od teorijske osnove i praktične provedbe razvojnih aktivnosti kroz prikaze slučaja i boravak u multisenzornom okruženju.

Ono što SenzoGYM razlikuje od drugih je primjena EMMETT tehnike, čiji certifikat Ivana posjeduje, a namijenjena je bebama, djeci i odraslim osobama s ciljem otklanjanja bolova u svim dijelovima tijela i regulaciji tonusa mišića.

Posao u dva grada i žene u poduzetništvu

SenzoGYM djeluje na dvije lokacije, u Karlovcu i u Zagrebu. Na pitanje o organizaciji posla u dva grada odgovara:

”Muž je i ovdje velika podrška i pomoć. Odličan je tata. Imamo tjedni plan i radimo po njemu. Sve unaprijed dogovaramo. Odlično funkcioniramo i nema nikakvih problema. Zna se dogoditi da radim dvokratno, pa se između termina družim s djecom, a zna biti i dana kada sam na jednoj lokaciji. Kad baš jako zagusti, tu su i bake, djedovi i nezamjenjiva šogorica.”

Organiziraju se i suradnje te gostujuća predavanja u drugim gradovima, a zadnja su bila Čakovec i Rijeka.

”Podrška u pokretanju posla je najbitnija. Ako imate dobru ideju, volite ono što radite i imate iskustva u tome, imate dobre temelje za pokretanje posla. Istražiti područje interesa, staviti na papir i ohrabriti se. Ako imate znanja, potencijala i želje, samo krenite. Onaj tko je jednom krenuo u privatni posao, ne vraća se više u klasični vid posla. Mogućnost određivanja vlastitog radnog vremena i koordinacije poslovanja je odličan osjećaj. Ako volite to što radite, ni prepreke na putu do ostvarenja sna nisu prepreke već izazovi koji vas motiviraju za dalje.”

Kada se radi o planovima za budućnost, govori se o pokretanju edukacije za osobe koje bi se željele baviti ovime čime se i ona bavi. Potreba za ovakvim vidom rada s djecom i odraslima je sve očitija te vjeruje da bi bilo interesa i za ovaj vid obrazovanja. Sve dodatne informacije i upite možete pronaći na web stranici http://www.senzogym.hr/, kao i na facebook stranici

Autorica: Katarina Dropulić

Foto: SenzoGYM

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -