Simona Antonović – Nema odustajanja, nikad pa ni onda

Hrvatsko tržište mobilnih aplikacija krajem veljače postalo je bogatije za još jedno praktično rješenje. Poznata vizažištica Simona Antonović predstavila je besplatnu aplikaciju „Make-Up Tutorials by Simona“ u kojoj korisnicima nudi tutoriale za pet „lookova“ – Podloga, Dnevni look, Brončani look, Smokey Eyes, Glamoruzni look. Uz svaki HD video, dostupni su i savjeti vezani uz šminkanje te make-up alate. Ovu inovativnu aplikaciju iskoristili smo kao povod da ispitamo što Simona još ima u planu i kako je to raditi u glamuroznom svijetu mode.

Simona Antonović – umjetnica koja širi biznis uz pomoć mobilne aplikacije

Otkud inicijativa za izradom ovakve mobilne aplikacije i što očekujete od nje?

Ideja za izradu aplikacije nastala je spontano prije tri godine i to u suradnji s mojom najboljom prijateljicom iz osnovne škole. Ona već sedamnaest godina živi i radi u Australiji i Novom Zelandu i bavi se digitalnim marketingom. Nekako sam u tom razdoblju života shvatila da su se zaista jako promijenila vremena u modnom biznisu i da ću morati razvijati svoj posao šminkanja i kroz druge kanale komunikacije, ukoliko želim dugoročno opstati. Također, rastužila me novonastala situacija u Hrvatskoj u kojoj je sve manje posla i potrebe za kvalitetom i stručnjacima općenito. Bitno je samo da je jeftino, a kvaliteta je u potpunosti u drugom planu, čak i kod projekata čiji krajnji rezultat ovisi o kvaliteti izvedbe nekog segmenta.

Nisam pala u depresiju zbog „krize“ nego sam se bacila na posao. Kako su tada make-up video tutorijali na Youtubeu postajali big deal, moj tim i ja istražili smo tržište i shvatili kako na svijetu ne postoji mobilna aplikacija s video tutorijalima za šminkanje koji su vizualno i funkcionalno isproducirani na top razini i, što je najvažnije, koja se u cijelosti sa svim video tutorijalima skida na mobilni uređaj, pa se korisnik ne mora spajati na internet kako bi pogledao materijale. Tako smo krenuli u izradu aplikacije na kojoj trenutno radi 11-ero ljudi. Jednostavno idemo korak po korak pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju bit ću sretna ako uspijemo pokriti dosadašnje troškove.

Izradom ove aplikacije i web stranice koja je to popratila, vi ste zapravo pokazali koliko je važno biti inovativan i u korak s razvojem tehnologije. Kakvi su vam daljnji planovi razvoja poslovanja, na što se zapravo želite orijentirati?

Tehnologija je izuzetno važna i upravo je tehnologija omogućila nove kanale komunikacije s korisnicima i predstavljanja nečijeg rada. No, u poslu šminkanja tehnologija nikada ne može zamijeniti umijeće apliciranja šminke na nečije lice. Meni je poslužila prije svega kao marketinško-promotivni kanal, a kako je i dalje razvijamo tako nam se otvaraju nove poslovne mogućnosti i ideje. Puno je ideja i ako se realizira makar i samo jedna, to će biti veliki uspjeh za mene i moj cijeli tim. Neovisno o aplikaciji i dalje ću šminkati kao što sam šminkala – za inozemne i domaće modne časopise, modne revije, klijentice u svom studiju, držat ću edukacije o šminkanju, kao da aplikacija ne postoji.

simona antonović

Krenimo malo u vašu osobnu priču. Otkud strast za bavljenjem ovim poslom? Kako ste mu pristupali prije, a kako danas?

Strast za šminkanjem i modom moja je prirodna potreba odmalena. Nisam znala da ću se baviti šminkanjem, a shvatila sam da mi dobro ide još u adolescentskoj dobi i nekako sam zapravo brzo osjetila da bi to mogao biti moj životni poziv. Odmah nakon završene srednje škole zaputila sam se u modnu meku, London, gdje sam se usavršavala. Na početku profesionalne karijere poslu sam pristupala jednako kao i danas, što znači da sam jednako profesionalna, još bolja i iskusnija te da ga jednako volim.

Stalno slušamo o tome kako je teško biti ženom u poslovnom svijetu. S obzirom da ste vi ipak u „ženskoj“ branši, mogli bismo pretpostavit da vam je zbog toga bilo lakše. No je li to istina, odnosno jeste li ikada imali neugodnosti u poslu zato jer ste žena?

Ne mogu reći da mi je bilo lakše uspjeti u „ženskoj“ branši. Žene na druge žene ponekad gledaju kao konkurenciju i često puta sam se zapitala što krivo radim i zašto me ignoriraju bez razloga, no shvatila sam da u većini slučajeva to nije imalo veze sa mnom. Moj put je bio da nema odustajanja, nikad pa ni onda, a kvalitetan i kreativan rad i pozitivan odnos prema životu, suradnicima i okolini moja su svakodnevna mantra. Doduše, većina mojih suradnika su muškarci, bilo fotografi, urednici ili frizeri, i uglavnom mi je lakše surađivati s njima.

Probili ste se na strano tržište, poznato ste ime u modnim krugovima, dobitnica Elle Style Awards. Koje osobine su po vašem mišljenju najvažnije za napredovanje u poslu? Što Vas tjera naprijed i čini zapravo toliko dobrom u ovom području?

Mislim kako je napredovanje u poslu miks raznih osobina, ali ukoliko svoj posao ne radite kvalitetno i dobro najvjerojatnije nikada nećete biti najbolji u tome ili će rezultati biti kratkotrajni. Isto tako, važno je da tu kvalitetu prepoznaju ljudi s kojima surađujete, a potrebni su i dobri social skills jer s ljudima radite 24/7. Potreba za napredovanjem je identična mojoj kreativnoj potrebi da stvaram jer bez kreative venem. A i imam priliku surađivati s najboljima u modnom biznisu u Hrvatskoj, a sve više i u svijetu.

Osim što Vas možemo nazvati umjetnicom, ujedno ste i poduzetnica – imate svoj make-up studio. Kako usklađujete rad u studiju, svakodnevne angažmane, putovanja…?

Radni mi dan traje praktički od buđenja do spavanja i skoro nikada nije drugačije, jer moj život je i moj posao i sve je međusobno povezano. Sa snimanja trčim u svoj studio ili se pakiram za put ili prepakiravam kofere sa šminkom. I tu je najvažnije ispoštovati dogovoreni raspored i obaveze kako bi se sve odradilo na vrijeme. Oko poslovnih angažmana i poslovnih projekata mi jako puno pomaže moj životni partner i sretna sam zbog toga, jer u suprotnom ne bih uspijevala sama izaći na kraj sa svim obavezama. Sada bi mi realno trebalo još barem troje zaposlenih kako bih još bolje posložila kratkročne projekte i razvila nove.

Većina žena voli se uređivati, no ponekad nam tempo života ne ostavlja vremena ni energije za obraćanje detaljnije pažnje na make up. Imate li nekoliko brzpoteznih savjeta za poslovne žene – kako se brzo, efikasno i elegantno našminkati?

Zbog nedostatka vremena gledamo upravo kako ga maksimalno uštedjeti i mislim da si žene ne mogu priuštiti doći nenašminkane na posao. Mislim da svatko može naći pet minuta za brzinski make-up. Nabitnija je dobra podloga, tj. puder kojim ujednačavamo ten i prekrivamo eventualne nedostatke. On mora biti identičan boji kože lica i vrata. Nakon toga se aplicira malo posvjetljivača ili tekućeg korektora ispod očiju koji je za jednu nijansu svijetliji od pudera, kako bi osvježio pogled i otvorio oči. Uvijanje trepavica za otvoreniji pogled, maskara u dva sloja, popunjavanje obrva pepeljastom nijansom olovke ili sjenila za obrve, ružičasto rumenilo na obraze i sjajilo na usne. Cilj nam je lice koje izgleda svježe i odmorno! Svatko može naučiti petominutnu make-up rutinu koju često detaljno razrađujemo na privatnim ili grupnim edukacijama za poslovne žene.

Kakav vi make up preferirate?

Ista je i moja make-up rutina, samo ponekad dodam malo sjenila na gornji kapak u nježnoj brončanoj nijansi i ponekad mijenjam boje rumenila. Za posebne prilike volim izvući liniju eyelinerom ili staviti crveni ruž. Ne volim preintenzivan make-up na sebi jer imam dovoljno naglašene usne i oči.

Što si priželjkujete u bližoj budućnosti (poslovno i privatno)?

Osjećam da bi ova godina mogla biti prekretnica u mnogočemu. Svakako se nadam da ću aplikaciju uspjeti dalje proširiti na strana tržišta te da ću još više biti angažirana na stranim produkcijama – modnim revijama, snimanjima za modne magazine i kampanjama u inozemstvu. Ideja imam, samo treba kvalitetno raditi i biti strpljiv i sve će doći.

Foto: privatna arhiva Simona Anotović, screenshot aplikacije

 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više