Egipćanka Sisa Abu Daooh provela 40 godina radeći prerušena u muškarca

Opće je poznato u svijetu da je položaj žena u arapskom svijetu, najblaže rečeno, nepovoljan. Ni u Egiptu situacija nije puno bolja. Iako su se žene u toj zemlji, nakon nedavne revolucije, počele boriti za svoja prava, različite se struje – političke i vjerske -bore protiv njihove nezavisnosti.

Radila prerušena u muškarca

Pravo je u Egiptu, kao i u većini muslimanskih zemalja, uređeno po šerijatskim zakonima i žene se nalaze pod skrbništvom muževa koji im uređuju život.  Bez obzira na to što u Egiptu ne postoji zabrana rada za žene, u brojnim industrijama im je zabranjen rad i još uvijek se smatra društveno neprimjerenim.  Jedna je žena našla način da se brine za svoju obitelj – prerušila se u muškarca.

Sisa Abu Daooh provela je više od 40 godina radeći prerušena u muškarca. Davne 1970. godine suprug joj je preminuo dok je bila trudna i Daooh je morala naći posao kako bi priskrbila za svoju obitelj. Kako je bila nepismena, shvatila je da je zapravo jako malo poslova dostupnih nepismenim ženama i da bi joj bilo lakše naći posao i raditi prerušena u muškarca.

Obrijala je glavu i obukla široku mušku odjeću i počela raditi u tvornici cigle, a kasnije u polju žita. Kako je postajala sve starija i imala sve manje snage, počela je raditi kao čistačica cipela. Daooh kaže kako joj je i bilo lakše raditi prerušena u muškarca jer je tako izbjegla uznemiravanja i seksualna zlostavljanja, koja su uobičajena u toj zemlji. Njena obitelj nije bila sretna zbog te odluke i htjeli su je ponovno udati. No, Daooh za to nije željela ni čuti.

Iako joj je bilo teško napustiti svoju ženstvenost, znala je da je to jedini način da prehrani svoju kćer, za koju kaže da bi učinila sve. Kako su je ostali muškarci vidjeli kao muškarca, tretirali su je kao sebi jednaku. Normalno su provodili vrijeme s njom na poslu, ali su se družili i izvan radnog vremena. S vremenom su ljudi počeli primjećivati da je Daooh zapravo žena i danas cijeli grad Luxor, u kojem je radila cijeli život, zna tko je ona.

Kako bi nagradili njenu požrtvovnost, grad Luxor proglasio ju je „najposvećenijom majkom u gradu“ i uručili joj ključeve trgovine u obliku kioska u kojem može raditi kako bi i dalje uzdržavala svoju obitelj, budući da suprug njene kćeri zbog bolesti ne može raditi. Nagradu za najbolju majku joj je uručio osobno predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi.

Foto: Youtube ScreenShot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više