Slovenska poduzetnica Barbara Novak u Hrvatsku dovodi Čarobni dan

Barbara Novak, slovenska je poduzetnica koja je spojila poduzetništvo i druženje s obitelji. Sutra, 07.lipnja po prvi puta u Hrvatskoj organizira “Čarobni dan”, manifestaciju za cijelu obitelj koja će se održati u zoološkom vrtu u Maksimiru.

Poduzetništvo zapisano u genima

Barbara je odrasla u obitelji poduzetnika i od malih nogu stjecala je radne navike. Za vrijeme studija na Ekonomskom fakultetu radila je za portal Najdi.si, slovenski ekvivalent  Googlu, kako bi si mogla platiti putovanja koja su joj strast. Nakon završetka studija, zapošljava se u izdavačkoj kući “Pasadena” na poziciji direktorice marketinga.

Barbarin prvotni plan bio je da zajedno sa suprugom pokrene tvrtku koja bi se bavila informacijskim tehnologijama. Ipak, život ju je odveo u drugom smjeru. Od prijašnjeg poslodavca dobila je poziv da dođe raditi u novoosnovanu izdavačku kuću koja je izdavala časopise “SuperMami” (revija za mame), Otroci (stručni časopis vezan za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog  uzrasta) i “Moja Slovenija”(revija za iseljenike). Barbara je poziv prihvatila, a jedan od projekata bio je i organizacija prvog obiteljskog događaja, Superdan u Životinjskom vrtu u Ljubljani koji je ostvario veliki uspjeh.

Čarobni dan rezultat vlastite potrebe

Ipak, želja za pokretanjem vlastitog posla u suradnji sa suprugom nije jenjavala te se 2007. godine odlučila i na taj korak. Osnovali su trgovačko društvo “Netvizija” i u početku su se bavili organizacijom raznih manifestacija, od koncerata filharmonije, izložbe dinosaura do boksačkog spektakla. Kao majka dvoje djece, Barbara je zapazila kako nema dovoljno događanja za obitelj, a i kada ih ima, uglavnom je cijena visoka. Željela je na otvorenome obiteljima pružiti neko drugačije iskustvo.

Prvi “Čarobni dan” organizirali su kada je tvrtka preuzela vođenje pokreta Go Red u Sloveniji 2009. godine. Manifestacija je bila humanitarnog karaktera čiji je cilj bio osigurati besplatne izvanškolske aktivnosti za 30 učenika iz socijalno ugroženih obitelji.  Vizija “Čarobnog dana” je da partneri Netvizije mogu organizirati radionice-plesne, sportske ili male znanstvenike i kreirati besplatan sadržaj koji će ponuditi djeci i obiteljima.

“Čarobni dan moja je ideja. Ukoliko želiš s obitelji posjetiti neke atraktivne lokacije to može ispasti jako skupo. Zato smo se odlučili za koncept besplatnih radionica za djecu i obitelj, a uz to i povoljnije cijene za neke znamenitosti. “

Rezultati su premašili sva očekivanja te su se “Čarobni dani” nastavili održavati i po drugim mjestima u Sloveniji, a nedavno je održan 20.-ti po redu. Početkom ove godine Barbara je sa suradnicima odlučila proširiti područje poslovanja.

“Odlučili smo organizirati ovu manifestaciju i u Hrvatskoj jer je tu situacija jako slična kao u Sloveniji.”

slovenska_poduzetnica

I Slovenke sve više kreću u vlastiti bizis

Situacija u poslovnom svijetu u Sloveniji slična je kao i kod nas, ali poznavanje birokratskih aparata ipak olakšava cijeli proces.

„Kriza je naravno prisutna, kao i u svim branšama. Situacija s birokracijom  u Sloveniji je malo lakša jer već dugo radimo u poduzetništvu i imamo iskustva dok nam je u Hrvatskoj teže jer nam je sve novo. Što se poreza tiče, otprilike su jednaka opterećenja. No, u Sloveniji imamo izreku: Daj caru carevo…”

Kao i kod nas, tako se i u Sloveniji bilježi se rast ženskog poduzetništva, a jednaki problemi zajednički su svim poduzetnicama.

„Situacija sa ženskim poduzetništvom u Sloveniji sve je bolja. Sve nas je više. Svakako postoji velika razlika između poduzetnica i poduzetnika. Žene ipak moraju uskladiti razne uloge (mama, žena, poduzetnica) i ponekad je to teško. No kada vodite poduzeće sa suprugom, često se dogodi da nema granice između posla i kuće.”

Poznato je već da ova skupina žena rijetko kada imaju slobodan dan jer svoj posao “žive” neprestano. A kada se posao vodi zajedno sa suprugom situacija je još specifičnija.

Obiteljski život je teško odvojiti od poslovnog

“Imati obiteljski business nije lako. Htio ne htio doći će do nesuglasica, a teško je povući granicu između posla i obitelji. Teško je izbjeći razgovor o poslu kada si kod kuće, pogotovo kada ti neke ideje stalno dolaze ili te poslovni partneri zovu i tako se odmah povede razgovor o poslu. Slobodno vrijeme najradije provodim sa sinovima u prirodi.”

A svim malim i mikro poduzetnicima te onima čije su ideje u začetku Barbara preporučuje:

“Prije svega treba raditi sa srcem, to je put do uspjeha.”

 

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više