Danas preskočite špeceraj! Sutra kreće snižavanje cijena

Vlada konačno ima rješenje za inflaciju, ili se barem tako čini. Od petka ćemo neke namirnice i proizvode plaćati po istoj cijeni po kojoj smo ih plaćali 31.12.2022., odnosno dan prije uvođenja eura. Neki od njih su sirevi, tjestenina, vina i kozmetika, a to je – samo početak. Evo o čemu se radi te hoće li ovo snižavanje cijena opstati.

Jaja koja danas plaćamo 2,65, sutra bismo mogli platiti 1,75 eura

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je da su trgovci s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice, stoji na stranici Vlade Republike Hrvatske. Naime, cilj je da se ukupna vrijednost košarice proizvoda vrati na ono kako je izgledala na zadnji dan prošle godine. Dakle, važno je naglasiti da se radi o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti jednaka onoj na samom kraju 2022., a ne o skidanju cijena svih 360 proizvoda. Ovisno o samoj veličini na tržištu, neće svi trgovci moći u potpunosti „vratiti“ staru cijenu, pa će tako neki to učini za, recimo, 90 posto.

Od jučer je pojeftinilo 128 proizvoda, a od petka će pojeftiniti njih ukupno 190, od 365 koji su obuhvaćeni aplikacijom Kretanje cijena. Limun koji po kilogramu danas plaćamo 2,90 eura, od sutra bismo mogli plaćati 1,99 eura. Maslac kojemu cijena danas iznosi 3,98 eura, od sutra bi mogao stajati 3,05 eura. Tjesteninu koju ćemo danas platiti 2,12 eura, od sutra bismo mogli 1,32 eura. Jaja koja plaćamo 2,65 eura, od sutra bismo mogli plaćati 1,75 eura. Pet kilograma krumpira moglo bi se sniziti sa 4,99 eura na puno prihvatljivija 2,39 eura, izvještava RTL Direkt. Dole će ići i cijena paste za zube – sa 2,79 na 2,39.


Pročitajte više: Toni Milun o inflaciji i štednji: Emocije su najveći neprijatelj ulaganja, a najbolji je prijatelj vrijeme


‘Ovo snižavanje cijena je samo kratkoročno rješenje, one će opet rasti’

Općenito, tjestenina je u odnosu na zadnji dan prije dolaska eura poskupjela za 115 posto. Nismo se mogli načuditi niti rastu cijena voća i povrća. Šumsko voće skočilo je za 50 posto, a neke vrste jabuka za 100 posao. Salata je skočila za čak 115 posto, krumpir za 88, a kelj za 60. I cijene salate je narasla za duplo. Sada bi se neke stvari, bar donekle, trebale vratiti u „normalu“. Kažemo donekle i stavljamo znakove navoda jer je činjenica da su cijene krenule rasti još i prije 31.12. prošle godine.

Ipak, u realnost nas vraća ekonomski analitičar Petar Vušković, koji je za RTL Direkt objasnio:

„U dužem roku jedino tržište može spustiti cijene. Trgovci sada jedino mogu kratkoročno spustiti cijene proizvoda i to iskoristiti za promidžbene aktivnosti, ali u dužem roku cijene će se vratiti na staro. Bit ćemo stalno izloženi inflacijskim pritiscima“.

Stoga potpunog povratka na cijene koje smo plaćali u kunama zasigurno nema. Ipak, i ovog bi se puta mnogi mogli složiti – „bolje išta, nego ništa“.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -