Tamna strana startup scene

Kako se startup scena kod nas i u inozemstvu razvija, žene sve više pokreću svoje projekte u ovoj dominantno muškoj branši. Iako se radi o području koje bi trebalo biti napredno, liberalno i fokusirano isključivo na biznis, iskustva mnogih žena govore o iznimno velikoj diskriminaciji, pa čak i seksualnom uznemiravanju.

Startup scena – rezervirana za muškarce?

Odlučite li kročiti putem startupa, ubrzo će vam se sve vrtjeti oko jedne stvari – kako doći do investitora. Tu je najvažnija vaša ideja, proizvod, no još važniji je tzv. pitch, odnosno prezentacija vaše ideje potencijalnim investitorima. I tu dolazimo do još većeg problema.

Dugo su se „stručnjaci“ izvlačili na to da žene dobivaju manje novca od investitora jer lošije prodaju svoje ideje ili pokreću startupe koji na tržištu jednostavno nisu interesantni, no iskustva mnogih žena u ovoj industriji pokazuju da je vrijeme „izvlačenja“ prošlo…

Projekt ne prolazi jer je žena iza njega

Kathryn Minshew, supokretačica weba za pomoć u karijeri The Muse, svojedobno je rekla da je morala odbiti novce investitora koji je mislio da je poslovni sastanak zapravo spoj, i naravno ponašao se sukladno tome.

Žene moraju kalkulirati prije nego odu na poslovnu večeru s investitorom, da se to ne bi krivo protumačilo. Muškarci nemaju takvih problema. Ako idu s muškarcem to je normalno, a ako je investitor žena nitko neće reći “Gle on ide spavati s njom za novce”. Ali bi zato nju opet mogli optužiti za štošta.

Kathryn Tucker, osnivačici aplikacije RedRover, jedan je investitor nakon pitcha otvoreno rekao da ne ulaže u žene jer mu se ne sviđa kako razmišljaju, dok je Rachel Sklar, osnivačici odvjetničke tvrtke za žene u IT industriji Change the Ratio, investitor rekao da ulaže samo u žene koje su mu privlačne.

Moja sugovornica iz startup svijeta, koja je željela ostati anonimna, tvrdi da ima mnogo negativnih iskustava. Ima tu svega, od mikroagresija kao što su stereotipizirajuće izjave, kao i neukusne te, kako ih naziva, mizoginistične šale koje kvare atmosferu okruženja. Kao glavni problem, a ujedno i razlog svoje anonimnosti u ovom tekstu, navodi činjenicu da ste često sami kada odlučite progovoriti o neprofesionalnosti tih izjava i šala, a ako o tome i progovorite vrlo vjerojatno ćete osjetiti negativne društvene posljedice.

„Skandalozono je koliko je normalno da vam netko da do znanja kako ne bi nikada uopće razmislio o ulaganju u vaš posao, a jedini je razlog što ste žena, ništa drugo“, kaže. Osim straha od gubitka vrijednih sredstava investitora, razlog šutnje često je i sram. Žene ne žele „etiketu“ one koja „cinka“ ili razara atmosferu.

I sama Minshew je rekla da ima nevjerojatne priče, ali će ih ispričati tek onda kad će biti dovoljno daleko od svega da ju više neće biti sram. I nisu problem samo neumjesni komentari i odbijanje financiranja, već se ponekad radi i o otvorenim ponudama za seks, odnosno seksualnom uznemiravanju.

Diskriminacija i seksualno uznemiravanje- problem muškaraca koji ne reagiraju

Glavni problem je šutnja. Žene ne žele javno istupiti jer su svjesne da će si time zatvoriti mnoga vrata. „Kad se u potpunosti osiguram, možda progovorim javno i navedem mailove, ali zasad ne želim ništa dalje“, kaže, primjerice, moja sugovornica. S druge strane, muškarci iz istog kruga, koji ne dijele mišljenje svojih šovinističkih kolega, ne žele intervenirati kako se generalno ne bi narušila dobra suradnja, izgubili vrijedni kontakti i slično.

Aplikacija Secret, naročito je popularna među zaposlenicima IT sektora i nekako se profilirala kao platforma putem koje izražavaju svoje frustracije i anonimno prozivaju ljude za neprofesionalizam, seksizam i slično. Silikonska Dolina prva je na “tapeti”.

Upravo iz razloga što vas ti isti koji propagiraju seksizam ili uznemiravaju, neće saslušati niti shvaćati ozbiljno, moja sugovornica upozorava da su potrebni muški saveznici ili institucionalizirani kodeksi ponašanja koji će njima dati do znanja da takvo ponašanje nije prihvatljivo, niti profesionalno, te ga popratiti strogim posljedicama. Iako se stanje popravlja, pa muškarci znaju reagirati na neprimjerene izjave, još uvijek se često događa da samo prešute ili se čak i nasmiju.

Najgore je zapravo ignoriranje postojanja problema, a na to se nedavno osvrnuo i CEO Y Combinatora, Sam Altman, priznavši da seksizma u tehnološkoj industriji ima te da se time itekako treba pozabaviti. Istaknuo je da su žene najdiskriminiranija grupa, no da se dikriminacija odvija i na etničkoj te rasnoj osnovi. Y Combinator je za sada jedini u svijetu koji je otvoreno stao protiv seksizma, diskriminacije i uznemiravanja i investitorima je javno objavljeno da se takvo ponašanje neće tolerirati.

Žene se na startup sceni ignorira

Marija Butković, suorganizatorica projekta WhoHack u Rijeci, kaže da nije imala loših iskustava radeći u startup svijetu, no tvrdi da, s vremena na vrijeme primijeti ignoriranje potrebe postojanja žena u toj sferi, naročito svih načina na koji one mogu pomoći u razvoju jedne tipično „muške“ struke. “Žene su puno analitičnije, detaljnije i ozbiljnije pristupaju nekim problemima, pa samim time i lakše dolaze do rješenja”, kaže Marija.

Startup scena je područje s potencijalom unaprjeđenja svih onih (neovisno o spolu) koji imaju ideje vrijedne razvoja. Ne diskriminiraju svi i nisu sve žene žrtve, no kako kaže Minshew, za svaku priču o tome kako se neki investitor ponašao „ružno“, postoji niz puno gorih priča o kojima se uopće ne priča naglas. Ako potaknemo žene da pričaju, a muškarce da “počiste svoje redove”, možda se i ovakve priče više neće ponavljati.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...