Što ste kao poslodavac dužni učiniti vezano za godišnji odmor vaših zaposlenika?

U ovim ljetnim mjesecima, većina zaposlenih nastoji iskoristiti veći dio svog godišnjeg odmora, kako bi „napunili baterije“ za daljnji rad i kako bi se barem na kratko isključili od dnevne rutine.

No, prije korištenja tog godišnjeg odmora, važna je dobra organizacija. A kako bi se ona postigla, svaki poslodavac mora na vrijeme planirati godišnje odmore svojih zaposlenika, rekla nam je  Ivona Platnar, vlasnica knjigovodstvenog servisa Biro 59.

Dakle, neovisno o broju radnika, poslodavac treba donijeti plan korištenja godišnjeg odmora, pri čemu treba voditi računa o organizaciji rada.

Zaposlenici se ne mogu odreći prava na godišnji odmor

Pravo na plaćeni godišnji odmor radnici imaju svake godine i to je nešto čega se ne mogu odreći. Najkraći je onaj u trajanju od četiri tjedna, odnosno 20 dana, koji vrijedi za zaposlenike koji rade pet dana u tjednu, dok 24 dana vrijedi za one koji koji rade šest dana u tjednu, a isto se primjenjuje i za osobe koje se nalaze na stručnom osposobljavanju.

Izuzetak su maloljetnici i radnici koji rade pod štetnim utjecajima, kao i osobe s invaliditetom, koje imaju pravo na pet tjedana.

Poslodavci naravno, svojim zaposlenicima mogu dati i dulji odmor. „Dovoljno je da im date takvu odluku ili da je navedete Ugovorom o radu“, rekla je Ivona.

Možete, ali ne morate uzeti u obzir prijedlog radnika

Kod odluke o korištenju i trajanju godišnjeg odmora možete uzeti u obzir prijedlog zaposlenika, no ukoliko se ne možete dogovoriti, možete i sami odlučiti o tome. Ono što je važno je da ste dužni svakog radnika obavijestiti o trajanju i korištenju istog najkasnije 15 dana prije njegovog početka, a to možete učiniti u usmenom ili pismenom obliku.

Ipak, Ivona savjetuje da to učinite u pisanom obliku zbog zaštite i dokazivanja, primjerice Inspekciji rada. Također, dodaje kako je poslodavac obavezan donijeti dva dokumenta – raspored, odnosno plan godišnjeg odmora te odluke o trajanju i korištenju godišnjeg odmora koji će dati svim svojim zaposlenicima najmanje 15 dana prije.

Zaposlenik može koristiti godišnji odmor i u više dijelova, ali mora ga koristiti najmanje dva tjedna neprekidno, osim ako postoji drugačiji dogovor između poslodavca i zaposlenika.

Jedan dan godišnjeg odmora može iskoristiti kada zaposlenik sam to želi, no uz obavezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana ranije.

I zaposlenici koje se zaposle od 1. srpnja nadalje, koji mijenjaju poslodavce (a kod drugog se zaposlili prije 1. srpnja) te oni kojima prestaje radni odnos imaju pravo na razmjeran dio godišnjeg.

Zakonom o radu omogućeno je i da se poslodavac i zaposlenik dogovore oko prijenosa godišnjeg odmora za sljedeću godinu, ali u tom slučaju trebaju ga iskoristiti najkasnije do 30. lipnja sljedeće godine.

U svim slučajevima prestanka Ugovora o radu, a da radnik nije iskoristio pravo na godišnji odmor, poslodavac je dužan isplatiti radniku naknadu koja se određuje razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora.

Bitno je naglasiti da eventualni otkazni rok može teći za vrijeme godišnjeg odmora, te kako se blagdani i dani bolovanja ne uračunavaju u njegovo trajanje.

Sve naše članice mogu preuzeti primjer evidencije godišnjih odmora te odluku o korištenju  i trajanju godišnjih odmora.

Kako biste preuzeli ove dokumente, molimo vas da se prijavite ili nadogradite članski paket.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -