Mlada Tena Šojer proglašena najboljom informatičkom novinarkom

Tena Šojer, 27-godišnja novinarka portala Netokracija, dobitnica je SAP ICT Journalist Prize Božo Težak za najbolju informatičku novinarku u protekloj godini. A znanja i vještina Teni ne nedostaje. Osim što već na početku karijere osvaja priznanja i ‘rastura’ u pisanju tehnoloških članaka, ova mlada novinarka po struci je antropologinja i anglistica, a govori i nekoliko stranih jezika.

Nagradu Journalist Prize Božo Težak dodjeljuje SAP i Zbor informatičkih novinara HND-a, a ovo je 14. godina kako se održava.

“Lijepo je kada dobiješ pohvalu za svoj rad i to od osoba koje su dugi niz godina u ovoj industriji, pogotovo jer se ovim poslom bavim tek dvije godine”, objašnjava Tena Šojer.

Iz antropologije u novinarstvo

Tena se još tijekom svojeg srednjoškolskog obrazovanja počela baviti novinarstvom i u svojim počecima prevodila je tekstove za ženske tiskovine s francuskog i njemačkog jezika, a kasnije je pisala i neke autorske radove. Ipak, nakon završene srednje škole nije nastavila u novinarskom smjeru, nego se odlučila za posve drugačije područje – na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je njemački jezik i indologiju, ali je shvatila da je više zanima antropologija i anglistika, na koje smjerove se naposljetku i prebacila.

“Studij antropologije bio mi je jako interesantan, posebno što smo puno čitali i razvijali kritički način razmišljanja. Bilo nas je malo na godini, ponekad samo petero studenata i mogli smo u velikoj mjeri razmjenjivati mišljenja i debatirati s profesorima, te na taj način steći znanja o raznim temama. Anglistiku sam, pak, odabrala jer volim učiti jezike pa tako, osim engleskog jezika, govorim još i njemački jezik i francuski.”

Nakon završenog studija 2013. godine, Tenu je osnivač portala Netokracija, Ivan Brezak Brkan, pozvao da se pridruži njihovom timu, na što je ona rado pristala. Područje o kojem piše je tehnologija i startupovi, koji su kod nas zadnjih godina u porastu.

“Od malih nogu okružena sam tehnološkim temama jer mi se tata bavio tom tematikom kao urednik, tako da sam interes prema tehnologiji ‘pokupila’ od njega, kao i za novinarstvo. U početku me je bilo strah kako ću se prilagoditi digitalnim medijima u kojima nemam novinarskog iskustva jer sam dotad pisala isključivo za tiskovine, ali sam se brzo prilagodila.”

Tena_Šojer_3

Jako malo informatičko – tehnoloških novinarki

Što se tiče predrasuda prema ženskom spolu na području tehnologije, Tena kaže kako s tim nikad nije imala problema te da dosad nije imala neugodnih iskustava.

“U Hrvatskoj je cijela tehnološka scena koju pratimo mala, kao i zajednica ICT novinara, tako da se uglavnom svi međusobno znaju i nema previše mjesta za nekakve predrasude. Zapravo, iako se zna dogoditi da na nekom tehnološkom događaju bude samo jedna ili dvije novinarke, ICT novinarstvo je jako dobro područje za žene. Mislim da iskreno mogu reći da nikada nisam doživjela diskriminaciju, ali kada sam tek počela raditi ovaj posao, sama sam na sebe stavila pritisak da će se, ako napravim neku pogrešku, to pripisati tome što sam žena”, kaže Tena.

U hrvatskom novinarstvu relativno je malo žena koje se bave tehnološkim temama, kao i žena u tehnologiji općenito, a Tena kaže kako je to rezultat cijelog niza karika koje su problematične – problem je to što mali broj žena i upisuje studije te vrste ili tehnologiju promatra kao industriju u kojoj se ne bi mogle naći i zato nikada ne mogu premašiti broj muškaraca u tom području.

“Odmalena nas uče što bi trebalo biti prihvatljivo za djevojčice, a što za dječake, pa se taj način razmišljanja prenosi i na osobne interese i odabir fakulteta. Na svu sreću, nisam se u dosadašnjem radu susrela s predrasudama, niti je to što sam žena ikada bilo relevantno. Dogodi se, tu i tamo, da mene i glavnu urednicu portala, Miju Biberović, ponekad na Twitteru prozivaju da smo previše feministički nastrojene u svojim tekstovima i ironično nas nazivaju “social justice warriors”, što osobno smatram da ne bi trebao biti pejorativ. Unatoč tome, trudimo se i dalje pisati o takvim temama”, smije se Tena.Tena_Šojer_2

Također, polovicu svih zaposlenih na portalu čine žene, od njih osam (zajedno s uredništvom u Sloveniji i Srbiji), četiri su žene, u čemu su se izjednačile sa svojim kolegama. Portal se bavi digitalnim poslovanjem, startupovima, marketingom i digitalnom kulturom, a nastao je 2009. godine. Prvo je pokrenut kao blog na kojem je njegov osnivač pisao o startupovima, da bi se u zadnje tri godine još više razvio, kada se postavi bloga priključila Mia Biberović, koja je preuzela funkciju glavne urednice, a uzletu Netokracije nesumnjivo je pridonijela i nagrađena Tena Šojer. Osim u Hrvatskoj, Netokracija ima uredništva u Sloveniji i Srbiji, a 2011. godine osvojili su i Webfestovu nagradu za najbolji blog uopće, ne samo u području tehnologije.

Tena se u digitalnom svijetu vidi i u budućnosti te kaže kako, nakon što cijeli dan provede u uredu, zna nastaviti raditi i kod kuće jer to posao ponekad zahtijeva, ali da joj to ne predstavlja nikakav problem.

“Nikad ne znam kako će mi dan izgledati. Znam da ću doći u ured u osam ili devet sati, ali kako se će dalje dan razvijati te kada ću završiti s pisanjem tekstova teško je isplanirati, pogotovo jer često znam ići na razna događanja povezana s tehnologijom i startupovima. No, to mi nije problem jer volim ovo što radim, a i mogu si isplanirati vrijeme kako mi odgovara jer imam malo drugih obveza.”

Foto: privatna arhiva Tene Šojer

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

sajam čokolade i kave

Najveći sajam čokolade i kave ponovno u Family mallu

Treću godinu za redom pod pokroviteljstvom Muzeja čokolade Zagreb održavaju se Dani čokolade i kave u Family mallu. Najveći sajam čokolade...
- Advertisment -