Svjetsko tržište rada za profesionalce i menadžere se nastavlja oporavljati

‘Global snapshot’ projekt je koji na redovitoj osnovi provodi Antal International, multinacionalna agencija za zapošljavanje specijalizirana za profesionalne i menadžerske pozicije. Antal je utvrdio da se tržište rada za profesionalce i menadžere diljem svijeta nastavlja oporavljati.

Globalni pregled trendova u zapošljavanju

Antal International proveo je istraživanje putem anketnih obrazaca i telefonskih intervjua s menadžerima u Hrvatskoj i svijetu. U istraživanju je sudjelovalo 9 136 kompanija, profesionalnih partnerstva i financijskih institucija iz više od 30 zemalja svijeta. Istraživanje je provedeno tijekom veljače i ožujka ove godine.

Globalno, razina zapošljavanja u tom segmentu je porasla u odnosu na prethodni pregled, time da 68% ispitanih kompanija zapošljava profesionalce ili menadžere, dok je u prošlom periodu to iznosilo 57%. Istovremeno, postotak kompanija koje otpuštaju takav kadar je također porastao na 24%.

U Zapadnoj Europi, najviša razina zapošljavanja je u Belgiji (77%) i Velikoj Britaniji (70%), dok najniža ostaje u Španjolskoj i u Italiji gdje je samo 39% kompanija odgovorilo da trenutno zapošljava na profesionalnoj i rukovodećoj razini.

Trenutna situacija u Rusiji se također odražava na zapošljavanje, tako da trenutno čak 53% kompanija otpušta zaposlenike na tim razinama, ali istovremeno 65% i zapošljava nove menadžere.

Vremenski period potreban za zapošljavanje profesionalnog i menadžerskog osoblja se također razlikuje. Tako primjerice, u zapadnoj Europi 35 % takvog osoblja se zaposli u roku 8-12 tjedana, a samo 4 % u manje od 4 tjedna. Središnja Europa brže zapošljava profesionalno i menadžersko osoblje – njih 30 % se zaposli u roku 4-6 tjedana, a samo 9% u vremenskom periodu dužem od 12 tjedana.

Situacija u Hrvatskoj

Hrvatska, nažalost, i dalje ima razinu zapošljavanja među najnižima u široj regiji srednje i istočne Europe – 52%, što je 18 posto manje od prosjeka. Jedino u Mađarskoj zapošljava manje kompanija, njih 37%. Najviše razine bilježe Slovačka (74%) i Poljska (70%). Postotak kompanija koje trenutno otpuštaju zaposlenike na tim razinama u Hrvatskoj iznosi 18%, dok 21% kompanija navodi da će i u sljedećem tromjesečnom razdoblju otpuštati.

Najviše se ispitanih poslodavaca u Hrvatskoj žali na manjak profesionalnog i menadžerskog osoblja, naročito u tehnološkim područjima kao što su to informacijske znanosti i inženjerstvo. Također, veliki se broj poslodavaca pritužio na sve veće cijene rada kod zapošljavanja najboljih kandidata.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više