Je li Twitter postao toksično mjesto za žene?

Twitter postao toksično mjesto za žene

Kao tvrtka, Twitter ne poštuje ženska prava na mreži

Twitter je društvena medijska platforma koju koriste stotine milijuna ljudi širom svijeta za raspravu, umrežavanje i razmjenu informacija jedni s drugima. Od političarki do novinarki, aktivista, pisaca i blogera, žena koje jednostavno žele znati što se događa oko njih – Twitter može biti moćan alat za žene koje se mogu povezati i izraziti sebe u kratkim rečenicama. Zapravo, sama tvrtka se promovira kao mjesto gdje “svaki glas ima moć utjecati na svijet”.

No, za mnoge žene, Twitter je platforma u kojoj nasilje i zlostavljanje protiv njih sve više raste, često uz malu odgovornost koji kompanija snosi. Kao tvrtka, Twitter ne uspijeva u svojoj odgovornosti poštivati ​​prava žena na mreži neodgovarajućim istraživanjem i reagiranjem na izvješća o nasilju i zlostavljanju na transparentan način.

Nasilje i zlostavljanje koje mnoge žene doživljavaju na Twitteru štetno utječu na njihovo pravo da se izraze jednako, slobodno i bez straha. Umjesto jačanja ženskih glasova, nasilje i zlostavljanje koje mnoge žene doživljavaju na platformi potiču žene da samostalno cenzuriraju ono što objavljuju, ograničavaju interakciju, a čak i isključuju žene s njega što dugoročno šteti ženskim pravima, ali i samoj kompaniji.

U trenutku kada žene širom svijeta koriste svoju kolektivnu moć da se njihovi glasovi čuju i pojačaju svoje stavove putem platformi društvenih medija, Twitterova je odgovornost da na odgovarajući način poštuje ljudska prava i da učinkovito rješava nasilje i zlostavljanje na platformi. Umjesto da žene koje koriste svoje glasove ‘utječu na svijet’, one su umjesto napretka i pomicanja granica gurnute unatrag u kulturu tišine.

Twitter postaje toksično mjesto za žene

Budući da svijet postaje sve više povezan preko interneta, naše oslanjanje na društvene medijske platforme kao što je Twitter također postaje sve važnije. No, online svijet i društvene medijske platforme poput Twittera nisu imune na mnoge zlouporabe ljudskih prava koje žene suočavaju s izvanmrežnim pristupom.

Amnesty International je tijekom posljednjih 16 mjeseci provodio kvalitativno i kvantitativno istraživanje ženskih iskustava na platformama društvenih medija, uključujući razmjere, prirodu, utjecaj nasilja i zlostavljanja usmjerenih prema ženama na Twitteru, s posebnim naglaskom na Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Takva zlostavljanja uključuju izravne ili neizravne prijetnje tjelesnim ili seksualnim nasiljem, diskriminirajuću zlouporabu koja cilja na jedan ili više aspekata identiteta žene, ciljano uznemiravanje i kršenje privatnosti kao što je dijeljenje seksualnih ili intimnih slika žene bez njezinog pristanka.

 

Tijekom ovog istraživanja, Amnesty International je intervjuirao 86 žena pojedinačno i u skupinama u Velikoj Britaniji i SAD-u. Razgovarali su sa ženama političarkama, novinarkama, aktivisticama, blogericama, kao i ženama koje koriste platformu, ali nemaju veliko praćenje, odnosno privatnim osobama.

Istraživanje ukazuje na posebna iskustva nasilja i zlostavljanja na Twitteru protiv crnkinja, žena iz etničkih ili vjerskih manjina, lezbijki, biseksualnih ili transrodnih žena, kao i žena s invaliditetom.

Rezultati istraživanja opisuju zabrinjavajuću sliku da Twitter može biti toksično mjesto za svoje korisnice koje žele komunicirati putem mreže. Neuspjeh je tvrtke da ispuni svoje odgovornosti u pogledu nasilja i zlostavljanja što znači da se mnoge žene više ne mogu slobodno izraziti na platformi bez straha od nasilja ili zlostavljanja.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više