U 2013. više sredstava za male i srednje poduzetnike

Uslijed propadanja velikih i nekad uspješnih tvrtki, sve manje je optimizma i moralnog poticaja za nove poduzetnike.
Međutim, Vlada je odlučila doskočiti tom problemu pa je ovih dana Ministarstvo poduzetništva i obrta  predstavilo nove mjere poticaja za male i srednje poduzetnike te obrtnike.

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, objavio je statističke podatke o ukupnim potporama poduzetnicima u razdoblju od 2003. – 2010. godine i one iznose 67 milijardi kuna. Od toga, nešto manje od milijarde je bilo usmjereno prema malom i srednjem poduzetništvu dok je ostalo išlo sektorski i velikim industrijama koje danas propadaju i nisu više konkurentne. S obzirom na količinu uloženog novca, poteže se pitanje koliko je to uopće imalo efekta. Upravo zato Vlada izlazi s novim planom poduzetničkih poticaja kojim bi se najsposobnijim i najproduktivnijim omogućilo da ostvare svoje potencijal.

Za 2013. godinu u proračunu je izdvojeno 730 milijuna kuna za male i srednje poduzetnike te još oko 500 milijuna kuna potpore od drugih ministarstva, kazao je Maras prilikom predstavljanja programa. Također je u pripremi i Zakon o poduzetničkim i industrijskim zonama i unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture te Zakon o obrtu koji bi trebali i obrtnike dovesti u ravnopravniji položaj s ostalim gospodarskim akterima.

Prema podacima iz travnja ove godine, malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 ukupnog gospodarstva, udjel malih i srednjih subjekata čini više od 50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljavaju više od 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj. Kako je i sam ministar izjavio, potreba za novim uredbama došla je zbog zapaženog rasta zaposlenih u sektoru i vjeruju kako su one potrebne za izlazak iz krize.

Zanimljiva vijest za sve one koji tek namjeravaju kročiti u biznis jest i to da će im na raspolaganju biti vrlo povoljni poduzetnički krediti. Ovaj pilot projekt kreće 2013. godine s vrlo malim iznosima, svega do 50 tisuća kuna, ali s niskim kamatama i s počekom od dvije godine. Od 2014. godine projekt potpomaganja početnicima, bit će financiran iz sredstava EU i na raspolaganju će biti 50 milijuna eura.

U svakom slučaju, optimistične su to vijesti za sve one koji požele pokrenuti vlastiti biznis jer ovim uvećanim financijskim potporama i povoljnim kreditima, dobivaju dobar vjetar u leđa. Biti inovativan, produktivan i konkurentan te riješiti se straha od krize, a za sve ostalo imate potporu Vlade. Živi bili pa vidjeli.

Danijela Živković je magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i svoje iskustvo i vještine brusi u korporativnom svijetu. Za nju je kvalitetna komunikacija ključ uspjeha te je mišljenja kako se nedostatak određenog iskustva ili znanja, uvijek može nadomjestiti umijećem komuniciranja. Njezin stav je kako je najbolje plaćen posao onaj koji voliš raditi, a ne koji moraš te kako bismo svi trebali stremiti ka tome.

(Foto: Igor Kralj/Pixel)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...