Uspjeh nije samo pobjeda?

John Wooden, poznat i pod imenom Trener, vodio je košarkaški klub UCLA do rekordnog broja pobjeda koje još nisu zabilježene u svijetu tog sporta. Životne lekcije i vrijednosti koje je stekao tijekom svog dugog života i radnog staža uvijek je dijelio svojim igračima.

Jedna od lekcija koju im je prenio bila je: Bitnije je uspjeti nego pobijediti. To je ujedno bila i tema koja je nadahnula njegov govor na TED-ovoj konferenciji, gdje je govorio o svojoj definiciji uspjeha, kako je do nje došao i kako ju je potom primjenjivao.

Uspjeh znači dati svoj maksimum

Tridesetih godina prošlog stoljeća, Wooden je radio kao profesor engleskog jezika u srednjoj školi u Indiani, gdje je roditeljima prije svega bilo bitno da djeca dobiju dobre ocijene, po mogućnosti četvorke i petice. Trojke se nisu tolerirale, bile su dobre za susjedovu djecu koja su možda prosječna, ali ne i za njihovu. Osrednja ocjena značila bi podbacivanje roditelja i samog djeteta, no Woodenu se takvo razmišljanje nije sviđalo.

Ispričao je da su mu kao košarkaškom treneru zamjerali ako njegova ekipa nije osvojila baš svaku pojedinačnu utakmicu, iako su iz sezone u sezonu odlazili neporaženi. Wooden je shvatio da mora smisliti nešto što će i njegovim učenicima na satu engleskog, kao i onima iz košarkaške ekipe pokazati da ocjene i količina postignutih koševa nisu pravo mjerilo uspjeha. „Postojala je jedna definicija uspjeha prema Mr.Webster, koja je tumačila da se uspjeh mjeri količinom materijalnih dobara koju posjedujemo ili zadržavanje moćne i prestižne pozicije ili pak vrijedna postignuća. Nisam se s time slagao“, kazao je Wooden.

Do svoje vlastite definicije koja ga je kasnije vodila kroz život došao je nakon kratkog „razbijanja glave“, prisjetivši se savjeta iz djetinjstva koje mu je jednom rekao otac. „Otac mi je jednom prilikom napomenuo da se nikad ne pokušavam biti bolji od nekog drugog, već da uvijek učim od njega.  Da nikad ne prestanem pokušavati dati sve od sebe i biti najbolji u nečem što mogu biti jer to je jedino što čovjek može imati pod kontrolom. Ne možeš utjecati na to da budeš bolji od nekoga, ali možeš dati svoj maksimum“, prepričao je Wooden očeve riječi. Pomoću tog davnog savjeta kojeg je dobio na ruralnoj, zabačenoj farmi u Južnoj Indiani, Wooden je iznjedrio i vlastitu definiciju uspjeha, a to je:

Mir postignut kroz samozadovoljstvo, znajući da smo dali sve od sebe da nešto uspješno obavimo.

Kada je to spoznao, pokušavao je godinama svoje razmišljanje prenijeti i novim generacijama, kako učenicima engleskog, tako i sportašima koje je trenirao. Da daju sve od sebe. Rezultati su bitni, ali manje od spoznaje da su uložili najviše što mogu.

Woodenova zlatna pravila uspjeha

Osim toga, Wooden je imao je i neka „zlatna“ pravila za koja je smatrao da ih se važno držati u životu kako bi uspjeli.

  1. Nemoj nikad kasniti. Wooden je pobožno vjerovao u točnost, i u činjenicu da ako nešto započneš na vrijeme, na vrijeme ćeš i završiti i bit ćeš sretan što ćeš se stići posvetiti ostalim obavezama. Uz točnost, cijenio je i urednost. Oko toga je bio izrazito strog i neke je svoje igrače znao slati kući da se vrate kući i dotjeraju, kada je to prilika tražila.
  2. Bez vulgarnosti! Jedna prostota koštala bi njegovog igrača udaljavanja  na jedan dan s treninga. Ukoliko bi igrač bio vulgaran tijekom utakmice, morao bi sjediti na klupi.
  3. Nikad ne kritiziraj svog suigrača. „To je moj posao, ja sam plaćen da kritiziram“, znao je reći Wooden onima koji bi ogriješili o to pravilo. Dodaje, to su također lekcije koje je sam naučio od oca i koje je kroz svoj dug staž pokušavao prenijeti drugima.

Na vrhu piramide uspjeha nalaze se strpljenje i vjera

Naglasio je kako je osim svojih pravila tri vrlo dobra savjeta dobio i od oca i uvijek prakticirao njihovu primjenu: „Ne cendraj, ne žali se i ne izmišljaj isprike“. Svo stečeno znanje navelo ga je da izgradi vlastitu piramidu uspjeha koja je imala temelje koje su činile radinost i entuzijazam. Sredinu piramide činili su naporan rad, uživanje u onome što se radi te uspon prema vrhu s obzirom na svoju definiciju uspjeha. Na samom vrhu, nalazile su se vjera i strpljenje.

„Imajte strpljenja čekati da se neke stvari dogode. Mladi su danas nestrpljivi i sve bi brzo mijenjali. A mi stari zaboravljamo da bez promjena nema ni napretka. Jednostavno moramo imati vjere. Vjere da će ispasti najbolje što može“, poručio je svima Wooden.

 

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više