Želite li razviti uspješan startup mislite prvenstveno na kupca

Četvrti ZIP MasterClass, u organizaciji Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, prošlog tjedna okupio je brojne zainteresirane za hrvatski svijet startupa, a cijelu priču predvodile su dvije gošće iz SAD-a, Reshma Sohoni i Roxanne Varza. U sklopu događanja održan je i Demo Day.

Kako voditi uspješan startup?

Demo Day je održan na samom početku, a predstavlja priliku ZIP startup timovima ispričati svoju priču o sudjelovanju u programu ZIP-a te zadiviti potencijalne investitore. Riječ je o polaznicima treće generacije ZIP-a, a nakon njihovih izlaganja dodijeljeni su im i certifikati za sudjelovanje u ZIP-u. Svoje priznanje tako su dobili startupi Greenpie, Orioly i Wedingella, a svoje projekte i njihov napredak predstavili su i neki polaznici prethodnih generacija te posebni gosti. Tu su se našli projekti Tictiq, Sporttourism, Once Football te Oradian.

Greenpie je aplikacija namijenjena nutricionistima, a rješava problem komunikacije s pacijentom, praćenja programa prehrane te rješavanja problema vezanih uz prehranu. Projekt je predstavila osnivačica startupa Mirna Bačun.

Orioly aplikaciju predstavio je Ivan Ilijašić. Riječ je o aplikaciji namijenjenoj putničkim agencijama za bolju organizaciju njihovog poslovanja, aranžmana, rezervacija i ostaloga.

Wedingella je svojevrstan online organizator vjenčanja. Svrhu i napredak projekta predstavio je suosnivač Tomislav Pokrajčić. Aplikacija pomaže u mnogočemu, od financija i rasporeda sjedenja, do popisa gostiju i organizaciji svih potrebnih zadataka.

uspješan startup
Reshma Sohoni, Roxanne Varza i Ivo Špigel

Ljubav prema korisniku mora biti na prvom mjestu

U drugom dijelu događanja svoje iskustvo i znanje okupljenima su dobile priliku predstaviti Reshma Sohoni i Roxanne Varza, u sklopu MasterClass predavanja. Reshma Sohoni je partner u SeedCampu, europskom akceleratoru poduzetništva sa sjedištem u Londonu. Svoju karijeru je započela u investicijskom bankarstvu, nakon čega je provela tri godine u Vodafonu, da bi se potom pridružila poduzetničkom timu u 3i.

Roxanne Varza vodi Microsoftove startup projekte, točnije Bizpark i Microsoft Ventures programe. Prije Microsofta radila je za nekoliko europskih startupova te je suosnivačica tehnološkog portala Tech.eu. U travnju 2012. godine stavljena je na Business Insiderovu listu top 30 žena mlađih od 30 godina u tehnološkom sektoru.

Obje gošće imale su priliku prisutnim osnivačima naših startupa dati uvid u njihov rad i prezentaciju te ih usmjeriti u daljnjem radu. Obje su se složile da je prilikom vođenja startupa, pa tako i njegove prezentacije iliti „pitcha“, najvažnije na umu imati samog korisnika odnosno klijenta. „U svim današnjim prezentacijama, a i prezentacijama koje inače imamo prilike vidjeti, evidentna je ljubav osnivača prema samom proizvodu ili sustavu rješavanja nekog problema, no ljubav prema korisniku je na zadnjem mjestu. No, ako želite rasti bitno je ljubav prema korisniku staviti na prvo mjesto“, rekla je Reshma, a Roxanne je dodala da je najvažnije riješiti problem korisnika, istinski raditi na rješavanju njegovog problema.

Investitori ulažu u ljude, ne u ideju

Jedno od glavnih pitanja kojima se svjetski startupi danas bave jest pitanje brzine, odnosno vremena potrebnog za uspjeh. Hrvatski startupi većinom se bave preživljavanjem, a ne toliko rastom, no trebali bi, zaključeno je. Reshma je istaknula da su za uspjeh potrebna jeftina, brza i pouzdana rješenja usmjerena na kupca. Roxanne je, pak, upozorila da se osnivači startupa danas koncentriraju na pogrešne znakove koji navodno ukazuju na uspjeh. Naime, nije poanta u tome koliko trenutno kupaca imate, koliko klikova na Facebooku ili ulagača, poanta je možete li to održati kroz dulje vrijeme, imate li pozitivan feedback te rješavate li uistinu određeni problem svojim kupcima, pojašnjava. Dodala je i da investitori češće ulažu  samo u ljude koji rade na startupu, a ne u ideju, tako da je važno imati dobar tim ljudi oko sebe.

Rečeno je da se univerzalna pravila za rast ne mogu primijeniti na sve startupe diljem svijeta iz razloga što su različitih veličina, dolaze iz različitih branši i svaki od njih ima vlastite izazove s kojima se mora nositi. „Rastu svakom od njih treba se drugačije pristupati, ali na rast se mora misliti“, zaključila je Reshma.

Zagrebački inkubator poduzetništva osnovan je s ciljem pomaganja startupima s područja JI Europe. Svaki starup izabran u sustav ZIP-a dobiva priliku kroz period od 6 mjeseci raditi sa stručnjacima iz raznih područja, koji ih savjetuju i usmjeravaju prema kvalitetnom razvijanju vlastitog biznisa. Svi starupi dobivaju priliku povezati se s domaćom i međunarodnom mrežom mentora, kao i dobiti pomoć u rješavanju tehničkih zahtjeva projekata, poput dizajna, izrade web stranica, razrade marketinških strategija i sl.

Foto: ZIP

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više