Uspješno održana treća konferencija Kako pokrenuti i voditi biznis od kuće

Danas je u hotelu Westin u organizaciji Women in Adria održana treća po redu konferencija Kako pokrenuti i voditi biznis od kuće koja je ove godine nadopunjena i prvom knjigom u Hrvatskoj i regiji na tu temu.

Knjiga Kako pokrenuti i voditi biznis od kuće

Prema istraživanju Women in Adria, većina poduzetnica koja ima djecu prakticira rad od kuće u nekom obliku, čime si poduzetnice osiguravanju prijeko potrebnu fleksibilnost i bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života.

“Kućni ured je najveći inkubator ženskog poduzetništva” rekla je Ivana Matić, osnivačica i vlasnica Women in Adria.

Dok mikro poduzetnice gotovo u potpunosti rade od kuće, poduzetnice čije je poslovanje naraslo često kombiniraju rad od kuće i rad u vanjskom uredu.

Ivana Matić je  istaknula da regulativa nigdje ne propisuje izričito na koji način raditi od kuće i koje troškove možete priznati kao poslovne:

“Zato su naše stručnjakinje Danijela Iveljić i Božica Martinko napravile odličan posao u tumačenju Zakona o računovodstvu i Zakona o zaštiti na radu na kućne urede.”

Tehnologija je poduzetnicama često izazov jer su prije pokretanja vlasitog biznisa mnoge radile u tvrtkama sa IT odjelima koji su im pružali potrebnu informatičku potporu. .

Office 365 je kompletan ured u oblaku

Ana Mudronja iz Microsofta i Petra Kvesić iz Vipneta objasnile su online alate za upravljanje biznisom i suradnju virtualnog tima. Microsoftov Office 365 omogućava rad s bilo koje lokacije i sa dislociranim timom jer ćete uvijek imati pristup svojim podacima. Istovremeno pruža i visoku sigurnost i zaštitu privatnih podataka.

Konferencij_kako_pokrenuti_i_voditi_biznis_od_kuce_3

„On je dakle vaš kompletan ured u oblaku“, istaknule su predavačice.

Ono što je još važno istaknuti kod Office 365 da se sastoji od četiri dijela: E-maila, Office aplikacija, SharePointa i OneDrivea te Skype for Business. On je, dakle, tehnički proizvod koji možete uzeti u mjesečni najam ili trajno.

Uredite se i za posao kod kuće

„Ako možete naći ono što vam treba, onda kada vam treba i ako ste zadovoljni svojom okolinom, onda ste organizirani“,  definicija je kojom je Kristina Brkić profesionalna organizatorica In & Out Organisinga opisala organiziranu osobu. Upravo to je posao kojim se ona bavi – pomaganjem osobama da se organiziraju u poslu. Jer organiziranje je vještina koja se može savladati.

Kristina je istaknula da se i kod rada od kuće treba organizirati radno vrijeme, kako bi se postigla produktivnost. Uz to, savjetuje da se i za rad od kuće obučete u odjeću za posao i našminkate se kako bi se postigla doza ozbiljnosti. „Najvažnija od svega je samodisciplina“, zaključila je Kristina.

Nakon kraće pauze na red je došao Boris Vetnić, suradnik u Epsonu koji se u svom izlaganju dotaknuo dva aspekta – ispisna rješenja i video projektore i objasnio koje informacije poduzetnici trebaju znati prije nego što kupuju pisač ili video projektor. Objasnio je zašto su Epsonovi printeri najbolje rješenje za male poduzetnike jer su troškovi ispisa daleko niži od konkurentskih printera.

Zlatni financijski savjeti

Konferencij_kako_pokrenuti_i_voditi_biznis_od_kuce_1

Danijela Iveljić dala je najkraći mogući pregled i zlatne savjete o financijama. Bilo da se radi o obrtu ili trgovačkom društvu, važno je znati neka pravila i pridržavati ih se.

Budućim poduzetnicama  pojasnila je moguće pravne oblike i preporučila da dobro ispitaju što im se više isplati. Također je objasnila na koji način tretirati privatne troškove koji se djelomično mogu odnositi i na kućni ured, od kojih je naznačajniji trošak najma. Osim toga, istaknula je važnost vođenja evidencije računa, evidencije zaposlenika, o važnosti likvidacije računa, te također korištenju pomoći od stručnih suradnika.

Iako su konferencije koristan izvor za mnoge informacije, ipak, za nešto više savjetuje se konzultiranje sa stručnjakom koji će vam pomoći.

Za kraj, Božica Marinko iz tvrtke Abeceda zaštite objasnila je važnost zaštite na radu i zaštite od požara u kućnom uredu.

Konferencij_kako_pokrenuti_i_voditi_biznis_od_kuce_2

„Kućni ured je mjesto rada koje mora biti sigurno. Vi odgovarate za svaku osobu koja je ušla u vaš ured i trebate joj osigurati sigurnost“, kazala je Božica.

Također, istaknula je kako je važno definirati poslovni prostor te savjetovala da se prostorija koja se koristi kao kućni ured označi, odnosno da na nju stavite naziv tvrtke.

Foto: Women in Adria/Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...