27-godišnja Meredith Perry uspjela nemoguće i osmislila uBeam za bežično punjenje uređaja

Inovatorica Meredith Perry zaslužna je za ideju o tehnologiji koja može bežično napuniti mobitel, računalo ili ostale uređaje koje je potrebno puniti.

Na ideju je došla još za vrijeme studija na Sveučilištu u Pensilvaniji. Razmišljala je ako postoji bežični internet pomoću kojeg možemo slati bežične podatke, zašto ne bi mogla postojati i bežična snaga?

Što je zapravo uBeam?

UBeam je,dakle, uređaj za punjenje koji pomoću zvučnih valova može puniti tehnološke uređaje.  Detaljniji opis funkcioniranja ovog uređaja stoji na njihovoj službenoj stranici. Odašiljač radi kao zvučnik te emitira visoke frekvencije zvuka. Međutim, taj zvuk ne smeta ni ljudima ni kućnim ljubimcima, jer je on iznad granice ljudskog sluha.  Nadalje, on usmjerava struju izravno prema prijemnicima.

Ideja je nastala 2011. godine, a na projektu su sudjelovali  i mnogi stručnjaci.

Za portal Fortune Perry je opisala svoje početke.

„Stvoriti nešto zaista novo, vrlo je teško, jer ne postoji protokol. Ne možete na Google-u naći korake koje je potrebno poduzeti“. Umjesto toga potrebno je kreirati vlastite materijale, vlastiti dizajn te proizvodni proces, dodala je Perry.

Ne radi kroz zidove kao Wi-Fi

UBeam, iako na prvu podsjeća na wirelless, za razliku od njega ne može raditi kroz zidove, što Perry smatra prednošću – na taj se način štiti ultrazvučni signal za prijenos sustava.

Ovaj projekt je dobio više od 25 milijuna dolara od investitora, uključujući i Marka Cubana, Tonyja Hsieha, Marissu Mayer i Marca Andreessena.

Zanimljivo je kako dosad nitko nije došao na ovu ideju. Kako piše portal Inc.com, Perry je mišljenja kako je njoj u osmišljavanju ideje pomoglo upravo to što nije bila stručnjak, jer teško da bi se kao stručnjak odlučila za takvo nešto.

Kroz cijeli ovaj projekt vodila ju je tvrdoglavost jer bez nje bi vjerojatno odustala od te ideje zbog svih kritika koje je doživjela. Ljudi naime nisu vjerovali da je moguće ono što je zamislila.

Neki znanstvenici ne podržavaju ideju

Neki znanstvenici smatraju su da takvo što može raditi samo ako bi se uspjeli slomiti zakoni fizike, drugi su smatraju kako takva tehnologija može prouzročiti zdravstvene probleme. A jedan je fizičar čak napisao da financiranje uBeama pokazuje da je sve krivo u današnjem svijetu tehnoloških startupova.

Ipak, uBeam je siguran i dobro funkcionira, a koristilo ga je i 30 vodećih svjetskih ultrazvučnih inženjera, fizičara i inženjera elektrotehnike. Ove godine trebali bi uređaj demonstrirati i izvan kompanije.

Foto: Youtube Screenshot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...