Ušteda prostora u malom stanu – ovo su najbolji trikovi

Živjeti u stanu koji ima malo kvadrata može biti ozbiljan test vaših dizajnerskih vještina. Ušteda prostora često zahtijeva da pronađete kompromis između modernog i praktičnog. Kako bi mali stan izgledao što veće i osobnije postoje različiti trikovi u odabiru namještaja, uzoraka, rasvjete i naposljetku kreiranja rasporeda.

Svatko s malim prostorom prvo bi trebao razmisliti koje aktivnosti želi podržavati u svom prostoru, odnosno uskladiti stan sa svojim potrebama. Život u “nekoliko kvadrata” pred vas nesumnjivo stavlja velike izazove i odricanja te zahtjeva puno promišljanja. No, to ne znači da ga ne možete opremiti i urediti tako da postane funkcionalan, lijep i napokon – ono što nazivate svojim domom. Evo nekoliko savjeta koji će vam zasigurno pomoći u opremanju.


Pročitajte više: Umjetno cvijeće koje izgleda kao pravo? Uložite u buketić koji nikad neće uvenuti


Zlatno pravilo “jedna soba – jedna namjena“ u malim prostorima možete zaboraviti.

Prva preporuka mnogih stručnjaka je višenamjenski namještaj i sobe. Fotelje na razvlačenje, kreveti sa skrivenim prostorom za pohranjivanje na dnu, ormarići koji se mogu koristiti kao stolići u dnevnom boravku, taburei s prostorom za odlaganje. Sve su to primjeri korištenja pametnog i višenamjenskog namještaja čiji je cilj ušteda prostora. Mymove preporuča da budemo što kreativniji s upotrebom multifunkcionalnog namještaja.

Osim što štede prostor jer služe u dvije ili više namjena, ovi dijelovi mogu uštedjeti i novac. Nema potrebe kupovati dva, tri ili više komada namještaja kada jedan obavlja sve te funkcije. Isti princip primijenite i na sobe: neka spavaća soba ima radni kutak, a kuhinja šank koji može poslužiti kao stol za blagovanje.

Druga uputa glasi: iskoristite zidove. Police i ormarići do poda do stropa izvrsno su rješenje za male prostore. Ormari koji se protežu cijelom dužinom i širinom zida djeluju poput zida.

Ako želite stvoriti iluziju većeg prostora, prednju stranu ormara možete upotpuniti ogledalima kako biste vizualno udvostručili sobu. Iz Remodelista, posebno ističu ogledala kao najbolji način postizanja većeg prostora.


Pročitajte više: Kako gotovo besplatno preurediti dom?


Uz pomoć optičkih varki možete vizualno povećati prostor

Već je svima dobro poznato da tamna soba izgleda skučeno, dok svjetla soba izgleda prostranije. Zato je važno male prostore učiniti što svjetlijim. Najbolje rješenje je puno prozora i prirodnog svjetla, ali ako to nije slučaj osigurajte što veću količinu rasvjetnih svjetla. Dodajte tome svijetle nijanse na zidove i već ste na pravom putu.

Postavite li vodoravne pruge na zidove uske prostorije, ona će djelovati šire. Pruge ne moraju biti vrištećih, jarkih boja, dovoljno je odabrati tek dvije slične svijetle pastelne nijanse ili jednu neutralnu kombinirati s bijelom. Također, iz Remodelista naglašavaju da su vertikalni oblici, bilo uzorak na zidu ili namještaj, jedan od efikansih načina povećanja svakog prostora.

Sličan efekt možete postići i s prugastim tepihom na podu uske prostorije. No, obavezno se oslonite na vodoravne, nikako okomite linije jer ćete tako samo naglasiti manjak prostora. Osim pruga, dobar odabir su gore spomenuta ogledala koja mogu biti vaš najbolji saveznik u stvaranju iluzije. Postavite ih tako da reflektiraju svjetlost, a možete i grupirati nekoliko sličnih ili potpuno različitih oblika koji će krasiti zid, a ujedno i “varati” oko.

Foto: Canva / Pinterest

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -