Ova utakmica ženske košarke po gledanosti potukla i NBA ligu

Znamo da je košarka u Sjedinjenim Američkim Državama iznimno popularna. Kao u većini drugih sportova, ona muška inače bilježi veću gledanost. No to se ovih dana promijenilo. Naime, finale ženske košarke na američkom sveučilišnom prvenstvu gledalo je rekordnih 18,7 milijuna ljudi. To je više nego zadnja dva NBA finala koja je gledalo prosječno 12 milijuna gledatelja.

Najgledanija utakmica ženske košarke u povijesti

Amerikanci vjerno prate završnice tamošnjih sveučilišnih liga, poznati March Madness. Ovo je finale ženske košarke NCAA lige potuklo sve dosadašnje rekorde gledanosti s povećanjem od 89 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ne samo da je to najgledanija ženska sveučilišna košarkaška utakmica ikada, već i drugi najgledaniji neolimpijski ženski događaj ikada na američkoj televiziji. Ispred je samo finale Svjetskog nogometnog prvenstva za žene 2015. godine.

U finalu su se susrele momčadi Iowe i Južne Karoline, a pobjedu je odnijela Iowa s 87-75. Time su postali deseta ekipa u povijesti NCAA bez ijednog poraza u sezoni. Rekordna gledanost u finalu nije slučajnost. I polufinale između Južne Karoline i Uconna zabilježilo je gledanost od 14,2 milijuna ljudi, što je također srušilo dotadašnje rekorde. I utakmica prije toga u kojoj su igrali Iowa i LSU imala je 12,3 milijuna gledatelja.

“S rekordnom publikom od 18,7 milijuna gledatelja, nedjeljna utakmica za naslov Iowe i Južne Karoline bila je prikladno finale najgledanijeg NCAA ženskog košarkaškog turnira u povijesti”, rekao je predsjednik ESPN-a Jimmy Pitaro.


Pročitajte više: TV će morati ravnopravno pratiti muški i ženski sport – Je li to rješenje za ravnopravnost u sportu?


Caitlin Clark najveća zvijezda

Ovako visoka gledanost zasigurno nije zasluga samo jedne osobe, no jedno se ime tu posebno ističe. Riječ je o 22-godišnjoj Caitlin Clark, 183 centimetra visokoj igračice Iowe. Velika je zvijezda sveučilišnog, ali i općenito američkog sporta. Najbolji je strijelac u povijesti Division 1 NCAA lige, osvojila je dva svjetska zlata s američkom U-19 reprezentacijom, tri je puta bila najbolji strijelac i asistent sezone i tri puta u najboljoj petorci sezone. Ovo joj je finale, koje je na posljetku njezin tim izgubio, bila zadnja sveučilišna utakmica. Sada odlazi u WNBA, odnosno ženski NBA.

Trenerica Južne Karoline Dawn Staley u govoru nakon same pobjede zahvalila je svojim igračicama, ali i Iowi te njihovoj Caitlin Clark.

“Želim osobno zahvaliti Caitlin Clark što je uzdigla i nosila veliki teret za naš sport. I neće stati ovdje na sveučilišnoj ligi, nego kada bude prvi izbor na WNBA draftu, podići će i tu ligu”, rekla je Staley.

Foto: Canva / Caitlin Clark Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -