Sheryl Sandberg nije u pravu, statistike pokazale da veće samopouzdanje i asertivnost na poslu ne znači da ćete napredovati!

Istraživačica Leonora Risse sa Sveučilišta RMIT došla je do saznanja da veće samopouzdanje ne znači napredak na radnom mjestu, barem ne za žene.

Posljednjih nekoliko godina ženama se skreće pozornost na neravnopravnost u poslu, staklene stropove, ali i cjelokupnu narušenost sistema napredovanja u velikim i malim tvrtkama. Sheryl Sandberg, operativna direktorica Facebooka, napisala je knjigu “Lean In”, ali i stvorila istoimenu zajednicu kako bi se borila protiv takvih problema. Međutim, njezin savjet da žene budu samopouzdanije, ambicioznije i asertivnije zapravo ne znači nužno veći napredak i više ravnopravnosti.


Pročitajte više: Dvije stvari koje trebate prestati raditi na sastancima


Poruka „Lean In“ knjige i zajednice je da su žene ometene preprekama koje postoje u njima samima. Suzdržavaju se i na velike i na male načine, nedostaje im samopouzdanja, ne dižu ruke i povlače se kad bi se trebala gurati. Međutim, gdje su dokazi da će to zaista donijeti promjene na radnim mjestima?

Leonora Risse je ekonomistica, ali i žena koja je tijekom vlastite karijera često dobivala opisane savjete te je željela provjeriti mijenjaju li oni što.

Koristila je australske podatke kako bi istražila vezu između samopouzdanja i unapređenja na poslu i za muškarce i za žene. Rezultati su objavljeni u Australian Journal of Labor Economics.

Nacionalno reprezentativno istraživanje domaćinstva, dohotka i dinamike rada u Australiji (HILDA) uključuje mjeru samopouzdanja osobe da prihvati izazov. Mjera se naziva “motivacija za uspjeh“. Sastoji se od nade u uspjeh koja se mjeri pitajući ljude koliko se slažu s izjavama poput:

  • Kad se suočim s teškim problemom, radije se odmah suočavam s njim
  • Volim situacije u kojima mogu otkriti kolike su moje sposobnosti
  • Privlače me zadaci koji mi omogućuju da testiram svoje sposobnosti

A isto tako u navedenom istraživanju postoji mjera koja se naziva “strah od neuspjeha” koja mjeri koliko se ljudi slažu s izjavama poput:

  • Počinjem osjećati tjeskobu ako odmah ne shvatim problem
  • U teškim situacijama u kojima puno ovisi o meni, bojim se neuspjeha
  • Osjećam se nelagodno zbog poduzimanja zadatka ako nisam siguran da ću uspjeti

Više od 7.500 radnika dalo je odgovore na ova pitanja u istraživanju HILDA-e iz 2013. godine.


Pročitajte više: 4 savjeta Sheryl Sandberg za buduće lidere


Samopouzdanje je važno, ali postoji kvaka

Korištenjem statističke tehnike pod nazivom “Oaxaca-Blinder decomposition” (razgradnja) Leonora je istražila vezu između njihovih odgovora i toga jesu li doživjele promociju u sljedećoj godini ili ne.

Nakon kontrole niza čimbenika, uključujući ponuđene mogućnosti za posao, otkrila je da veća motivacija za uspjeh povezana s većom vjerojatnošću napredovanja. “Ali postojala je kvaka: veza je bila jasna samo muškarcima. Za žene nije bilo jasnih dokaza da su šanse za unapređenjem na poslu povećane samopouzdanjem”, istaknula je Leonora Risse. Drugim riječima, “leaning in” ne daje jamstvo uspjeha za žene.

Muškarci koji pokazuju smjelost i karizmu, što se odražava velikom ekstraverzijom, također imaju jaču vjerojatnost napredovanja. Kao i muškarci koji pokazuju stav da je sve što im se dogodi u životu rezultat njihovog vlastitog izbora i napora, osobine koju nazivamo “lokusom kontrole”.

Ali opet, ne postoji veza između ovih osobina i izgleda za napredovanje žena. Ovi nalazi zajedno ukazuju na uznemirujući obrazac uspjeha u karijeri: “budite samopouzdani, ambiciozni … i budite muško”.

Isto tako, pokazivanje straha od neuspjeha među menadžerima povezan je sa slabijim izgledima za napredovanje, ali samo ako ste muškarac. To pokazuje da društvo kažnjava muškarce zbog pokazivanja emocionalne ranjivosti, a žene ako su “previše” samopouzdane te im to donosi više štete nego koristi.


Pročitajte više: Kako voditi sastanke poput poznatih lidera?


Pokušaj “popravljanja” žena je i problem sam po sebi

Moleći žene da usvoje ponašanja koja karakteriziraju uspješne muškarce stvara se kultura koja žene oslikava kao „manjkave“ i obezvređuje različite stilove rada. Fiksacija popravljanja žena – bez dokaza da se to isplati – preusmjerava resurse od antidiskriminacijskim inicijativama koje bi zapravo mogle donijeti promjene.

U svakom slučaju postoji vrlo malo dokaza da samopouzdanje čini dobre radnike. Radna mjesta mogla bi se bolje poslužiti zasnivanjem odluka o zapošljavanju i napredovanju na kompetencijama i sposobnostima, a ne na samopouzdanju i karizmi.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -