Osoblje Virgin Atlantica može birati uniformu

Kompletna posada, piloti i drugo osoblje aviokompanije Virgin Atlantic sada može birati uniformu koju žele nositi, odnosno u kojoj se osjećaju najugodnije. Pri izboru nije važno kojeg je osoba spola, te tako žene mogu nositi hlače, a muškarci suknje, izvještava The Guardian.

Iz Virgin Atlantica pojasnili su kako je u pitanju nova, liberalna politika rodnog identiteta koja je implementirana s ciljem održavanja rodne raznolikosti radne snage. Ako se svaki djelatnik osjeća slobodnim izražavati se na radnom mjestu, oni će adekvatnije iskazati svoju gostoljubivost.

Ljepota ili zdravlje?

Osim što je u pitanju sjajna vijest za inkluzivnost transrodnih i nebinarnih osoba, ova vijest ima i dublje značenje. Posada zrakoplova često je predmet fetišiziranja, a naročito je to istinito kad je riječ o stjuardesama.

Pred njih se često stavljaju visoki kriteriji vezano uz to kako bi trebale izgledati. U većini aviokompanija uske suknje i štikle obavezan su dio uniforme na koji se zaposlenice već godinama žale.

One su dio posade koji stalno mora biti u pokretu, te su im udobne cipele važne, no zbog strogih pravila oblačenja, zdravlje njihovih nogu ispašta. Tako bolovi, kurje oči i hallux valgus postaju njihova svakodnevica, a posjeti ortopedu redoviti, piše BBC. Dodatno, uske suknje ograničavaju njihovu pokretljivost, pa se ne mogu ni sagnuti u slučaju potrebe.

Mnoge stjuardese napominju kako ih zbog stila uniforme, dizajniranog s estetikom, a ne funkcionalnošću na umu, mnogi putnici tretiraju kao priglupe, što im čak i direktno govore.

Daleko od toga da muškarci u ovim ulogama nemaju strogi kodeks oblačenja, no njihov nije problematičan u pogledu udobnosti i štete po zdravlje.


Pročitajte više: Ukrajinska aviokompanija napravila revoluciju, njihove stjuardese će nositi tenisice umjesto štikli i hlače umjesto suknji!


Što zapravo radi osoblje zrakoplova?

Stjuardese nisu tek osobe koje pozdravljaju putnike i poslužuju piće u avionu, a još manje su tu kao hodajuća predstava.

U pitanju su osobe zadužene za sigurnost posade i putnika prilikom leta. Osobe su to kojima ćete se prvima obratiti ako nešto pođe po zlu, a čije sigurnosne upute prije leta mnogi ignoriraju.

Stjuardese i stjuardi tu su i da pomognu teško pokretnim putnicima, kao i da pružaju prvu pomoć.

Obično govore više stranih jezika, ističu se jako dobrom fizičkom spremom i vještinama plivanja, kao i brzim reakcijama, dobrom prostornom percepcijom i ‘hladnom glavom’ u stresnim situacijama. Daleko su od ‘nepotrebnog kabinskog osoblja’ kakvima ih mnogi smatraju.

Uostalom, svatko tko je zakoračio u avion, zna kome se obraćao sa svim pitanjima.


Pročitajte više: Seksistička pravila o odijevanju: za odbijanje nošenja cipela na petu – otkaz!


Zašto nas uopće zanima Virgin Atlantic?

Inkluzivnost je nešto što u konačnici ima benefit za svakoga. U ovom slučaju, uzimanjem u obzir potrebe osoba različitih rodnih identiteta, pomoglo se i ženama. Poboljšanjem inkluzivnosti jedne skupine, otvara se prostor za poboljšanje inkluzivnosti drugih skupina.

Primjerice, ako društvo blagonaklono postupa s osobama homoseksualnog opredjeljenja, veće su šanse da će pozitivnije tretirati osobe drugih rasa od dominantne. Govorimo, ukratko, o liberalizaciji društva.

Upostavljanjem društvenog poretka u kojemu je neprihvatljivo nekome oduzimati njegov rodni identitet, uspostavljamo i društvo u kojemu je neprihvatljivo da ženama treba liječnička pomoć zbog radne uniforme, kao što je vidljivo na primjeru zrakoplovnog osoblja.

Polako, ali sigurno, takvo će društvo smatrati neprihvatljivim da samo žene odlaze na rodiljni dopust, da se očevima uskraćuje bolovanje zbog djece i da se homoseksualcima onemogućava stupanje u brak.

‘Osobno je političko’ nije tek obična parola, a male promjene poput one u radnim uniformama u konačnici su više od samog stila oblačenja. One su simboli društvene promjene, direktan rezultat borbe za bolje sutra.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -