Žena protiv mizoginije: “Elegantno sam pokazala srednji prst”

Sjećate li se ‘duhovitih’ plakata kojima se Westgate odlučio reklamirati? Ako ne, podsjetit ćemo vas. Prije otprilike mjesec dana osvanuli su jumbo plakati koji prikazuju muškarca koji je ljut što ga je poštar probudio rano ujutro da bi dostavio paket za njegovu suprugu. Pospani muškarac, potpisan kao Tomislav R., 32, govori kako će joj uzeti kartice, dok Westgate poziva žene da slobodno dođu k njima u šoping s njegovim karticama – neće ih odati.


Pročitajte više: Je li Kraš pogriješio sa svojom kampanjom za rodnu ravnopravnost?


Billboardom protiv normalizacije ekonomskog nasilja

Predstavljeno je to kao brzo rješenje, izvrsna opcija uz koju nema potrebe za dostavom jer u Westgateu imate sve što vam je potrebno. Osim vlastite kartice, zato nosite muževu. S jedne strane imamo stereotipno aludiranje na to da žene nekontrolirano troše, a s druge normalizaciju ekonomskog nasilja pri čemu je normalno da joj muškarac uzima kartice.

Nevena Crljenko, potpredsjednica Public Affairs u Philip Morris International im je odlučila odgovoriti na svoj način. Na Mostu slobode osvanuo je digitalni billboard u kojemu Crljenko poručuje kako ona ima kartice na svoje ime koje pegla kako ona želi i gdje god u svijetu ona želi – ali ne u Westgateu. Billboard je platila iz svog džepa, u potpunosti neovisno.

“Nastupam kao Nevena – žena.”

U plakatu dosjetljivo imitira stil kojim se predstavio Westgate – bijela podloga, i potpis uz dob – Nevena C., 48.

Ovaj je plakat time zanimljiviji što udarac ne uzvraća poduzeće – već jedna žena, u ime svih nas.


Pročitajte više: UNICEF-ova kampanja koja je podijelila javnost


“To nije normalno, ma koliko bilo prisutno”

“Na ideju sam došla iznervirana, kao i brojne žene i muškarci u Hrvatskoj, Westgateovim mizoginim plakatom,” rekla je Crljenko.

Okarakterizirala je njihov plakat kao tek jedan u moru poruka u hrvatskom javnom prostoru koje bi trebale biti nedopustive.

I odlučila je uzvratiti udarac i dati to svima do znanja na upečatljiv način – na prometnom Mostu slobode, jednom od najbolje vidljivih mjesta u gradu. Čak nedaleko od mjesta na kojima su se i pojavili seksistički Westgate plakati, čime je poruka još snažnija.

“Zakupiti billboard je bio drugačiji, efikasan način kako doprijeti do velikog broja ljudi s odgovorom koji je elegantno pokazivanje srednjeg prsta svima onima kojima je ovakvo ponašanje nešto ‘normalno,’ jednostavno zato što nije, koliko god da je prisutno.”

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -