U Sarajevu održane naše prve konferencije za poduzetnice i korporativne žene

Women in Adria nedavno je otvorila svoju bosansku podružnicu kojoj je cilj okupljanje poduzetnica i menadžerica iz te zemlje. Prošlog su tjedna održane prve konferencije u Bosni i Hercegovini. 

Umrežavanje poslovnih žena

Konferenciju „Žensko poduzetništvo – izvor gospodarskog rasta na Balkanu“ otvorila je Ivana Matić, osnivačica Women in Adria u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. „Women in Adria BiH je biznis portal koji promovira žensko poduzetništvo u regiji i prije 10 godina započeo je svoj rad u Hrvatskoj, a nedavno je službeno počeo s radom na području Bosne i Hercegovine“, istaknula je.  

women in adria sarajevo1

Pritom je podsjetila na nužnost i važnost umrežavanja žena u biznisu, bez obzira na to govori li se o poduzetnicama iz privatnog sektora ili ženama iz korporativnog svijeta.  

„Nažalost, ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini ne možemo se pohvaliti s institucionalnom, tj. javnom podrškom na lokalnom i državnom nivou. Iako mi u Hrvatskoj jesmo u EU radimo jako puno i na nacionalnom i na lokalnom nivou kako bismo poboljšali uvjete poduzetnicama. U Hrvatskoj imamo 30 % žena vlasnica biznica i te brojke su skoro iste svugdje na Balkanu, a trebale bi biti veće, jer žene doprinose gospodarskom i demografskom rastu, a mi svi na Balkanu imamo problem s demografskom strukturom stanovništva“, napomenula je Matić. 


Pročitajte više: Žene poduzetnice su najveći izvor gospodarskog rasta na Balkanu


Žene u financijskoj industriji u BiH prednjače regijom

Druga konferencija, naziva „Konferencija za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga održana je U Holetu Holiday u Sarajevu. Okupila je žene iz financijske industrije. „U Hrvatskoj već dugo radimo ovakve tematske konferencije za žene u financijskom biznisu, potom za žene u građevini i arhitekturi, žene u znanosti i farma biznisu. Ženama nedostaje ovakve vrste druženja, jer su uglavnom vezane za posao i kuću i nemaju vremena za druženje, za razliku od muškaraca koji imaju i svoje večere, sportske aktivnosti i vremena za ‘cugu’“, rekla je Matić u pozdravnom govoru.  

women in adria sarajevo2

Brojke zastupljenosti žena u financijama u Bosni i Hercegovini među najboljima su u regiji. No, unatoč tome, ravnopravnost nije postignuta, jer žene čine 35 % članova uprave banaka i 30 % članova uprava osiguranja. Osim što raznolike uprave donose bolje odluke što u konačnici rezultira boljim poslovnim uspjehom, veća zastupljenost žena u upravama je nužna i zato što vodi boljem razumijevanju žena kao korisnica financijskih proizvoda i usluga.  


Pročitajte više: Žene u BiH su liderice u bankarstvu i sektoru finansijskih usluga


Širenje poslovanja na BiH?

Postotak obrazovanih žena u porastu je, one pokreću sve više biznisa. Prema istraživanjima, nezadovoljne su proizvodima i usluga koje dobivaju od banaka i financijske industrije općenito. Matić ističe da iako je ponuda za poduzetnice na Balkanu zadovoljavajuća, kvaliteta proizvoda i usluga za korporativne žene nije nešto čime možemo biti zadovoljni. „EBRD je pomogao bankama da bolje razumiju poduzetnice kao tržišnu nišu, dok financijska industrija žene kao klijente fizičke osobe još uvijek gleda kao netko tko samo ‘pegla’ kartice, umjesto da se radi na razvoju dugoročnih odnosa i edukaciji.“ 

Uz Anu Keglović Horvat iz Zagreba na konferencijama su sudjelovale brojne bosansko-hercegovačke poduzetnice i menadžerice koje su svoje osobne karijerne puteve i izazove industrija ispričale u svojim predavanjima. 

Pozivamo članice zainteresirane za širenje poslovanja na Bosnu i Hercegovinu da se jave.

Foto: Women in Adria BA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -