Women’s Running prvi fitness magazin sa ženom s viškom kilograma na naslovnici

Fitness magazini, kao i oni modni, nam često govore koji su standardi ljepote. Tako ćemo rijetko na naslovnicama fitness magazina vidjeti ženu ili muškarca s viškom kilograma. Zbog tih standarda ljepote se nerijetko razvijaju i predrasude, poput onih da se osobe s viškom kilograma ne žele ili ne mogu baviti nekim sportom, primjerice trčanjem.

„Plus-size“ model na naslovnici fitness magazina

Magazin Women’s Running odlučio je promijeniti takvo razmišljanje predstavljanjem „plus-size“ modela na naslovnici.

Erica Schenk je obična Njujorčanka koja obožava trčati. Kao i mnogim drugim trkačima, trčanje joj pomaže u koncentraciji i služi kao „ispušni ventil“. Jedino što je razlikuje od ostalih modela koje inače imamo priliku vidjeti na naslovnicama časopisa je to da Erica ima višak kilograma, što je naravno ne sprječava da se bavi svojom omiljenom rekreacijom.

„Neke žene vjeruju da samo zato što imaju obline, da ne mogu trčati ili da ne bi trebale trčati. Trčanje je za svakoga, bez obzira na oblik tijela“, rekla je Erica u intervjuu za magazin.

fitness_magazin_erica

Modne i fitness industrije zarađuju na osjećaju nesigurnosti žena. Putem raznih medija nas „bombardiraju“ prikazima „savršenog ženskog tijela“ i savjetima o dijetama, načinima mršavljenja, tabletama i čajevima koji uzrokuju brzi gubitak kilograma, a mnoge žene posežu i za operacijama kako bi ostale „vitke i mlade“.

No, sve češće možemo vidjeti žene s viškom kilograma kako “ruše” standarde koje nam te industrije prikazuju. Naravno, broj modnih i fitness magazina koji prikazuju takve žene je još uvijek mali, ali polako raste. Svaki put kad neki modni ili fitness magazin na naslovnici prikaže ženu s viškom kilograma, to privlači pažnju javnosti.

„Naša odluka da stavimo Ericu na naslovnicu je bila laka. Poslije smo shvatili da smo možda jedini magazin za trčanje ili čak fitness magazin općenito, koji je prikazao ženu s oblinama na naslovnici. To samo pokazuje koliko još daleko svijet medija mora dogurati u pogledu inkluzivnosti i uzbuđeni smo što smo mali dio tog pokreta“, rekla je glavna urednica magazina Women’s Running, Jessie Sebor, za Huffington Post.

Današnji standardi ljepote nisu oduvijek bili takvi. Marilyn Monroe je nekada bila ikona ljepote i imala je obline kojima su nekadašnje žene težile, a muškarci obožavali. Vitko i atletsko tijelo je postalo popularno tek 90-ih godina, a sudeći po sve većoj popularnosti žena poput Kim Kardashian i Nicki Minaj, ali i sve većem predstavljanju „plus-size“ žena, izgleda da se obline polako vraćaju u modu.

Foto: Women’s Running 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...