Kako biti produktivna i po paklenim vrućinama?

Nema tog uspjeha koji će vas održati poletnom, dezodoransa koji će vas držati svježom ili laka za kosu koji će vašu frizuru činiti postojanom, kada se živa u termometru približi 40 Celzijevih stupnjeva.

Posao, na žalost, ne pita koliko je vruće i kako se ta vrućina odražava na vas, jer dok se neki sretnici odmaraju na moru, drugi moraju raditi na nemilosrdnom asfaltu. Iako biste možda najradije skinuli svu odjeću sa sebe i navukli badić, on još uvijek nije uvršten u poslovni dress code koji vam treba ako izlazite iz kuće i odlazite na sastanke.

Kako raditi po vrućini?

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da „preživite“ ono najgore i budete produktivni i na tih neizdrživih 40 stupnjeva.

Pokušajte sve sastanke dogovoriti u jutarnjim ili kasno-poslijepodnevnim terminima

Ujutro do 10 sati, temperature još nisu toliko jake da se ne bi moglo disati, a nešto se lakše diše i iza 18 sati. Iskoristite to vrijeme ako morate obavljati poslove po gradu ili se naći s klijentima na poslovnim sastancima. Osim toga što će vam klijenti biti zahvalni, i vi sami ćete primijetiti koliko imate više energije i koliko se bolje osjećate kada odrađujete posao bez izrazitog temperaturnog šoka.

Sastanke dogovorite u klimatiziranim prostorima

Možda vam se terase kafića ili restorana čine kao dobra opcija za sastanak, ali nećete tako misliti kada se počnete preznojavati pred sugovornicima, a sigurno nije lijep osjećaj niti kada vam se šminka cijedi po licu ili kada morate “škiljiti” u nekoga zbog sunca koje vam ide u oči. Dakle, sastanci na otvorenom zbog nekoliko razloga nisu možda najpametniji izbor. Ako birate sastanak u uredu, potrudite se da on bude ugodno rashlađen, jer ćete se susresti s problemom zagušljivog i sparnog prostora u kojem ćete imati osjećaj da ne možete disati, a kamoli reći i napraviti nešto smisleno.

Obucite se pametno

Opet, izlazite li, obratite pažnju da vaša odjeća odgovara prirodi sastanka, ali isto tako da u njoj možete uspješno prebroditi dan. Birajte ugodnu, lepršavu odjeću prozračnog materijala i to takvog da se na njemu po mogućnosti ne vidi svaki trag ili točkica. Osjećat ćete se samopouzdanijom kada znate da je odjeća vaš saveznik! Izbjegavajte crno, ako ne želite da se ovo divno sunce usmjeri baš na vas.

Rasporedite posao

Ako je ikako moguće, onih dana kada se najavljuje toplotni udar, pokušajte jednostavno raditi manje i dio posla ostaviti za malo bolje dane. Oslobodite se većine aktivnosti ili obavite samo one najnužnije koje vam neće oduzeti previše energije. Pokušajte ne raditi u najtoplijem dijelu dana, već si tada priuštite odmor na kauču, pa se prihvatite opet posla kada dođete k sebi.

Pijte puno, jedite lagano

Svi već znamo da moramo piti minimalno dvije litre tekućine dnevno, a po ovakvim vrućinama, niti četiri litre nisu previše. Ako niste ljubitelj napitaka, pijuckajte po malo, ali često. Organizam će se zbog toga s vremena na vrijeme osvježiti i bolje funkcionirati.

Ne pretrpavajte želudac! Izbjegavajte masnu i tešku hranu koja će vas dodatno učiniti tromima. Stručnjaci pak predlažu da jedete što slanije namirnice. Zvuči vam čudno? U stvari, kada se jako znojimo, naše tijelo gubi puno magnezija, pa se dodatno osjećamo malaksalo. Slana hrana vraća izgubljeni magnezij u naš organizam i daje nam snagu. Usto, od nje ćete ožednjeti, pa će ove četiri litre vode nestati u vama za nekoliko sati.

Birajte gdje ćete raditi

Znači, ako imate kućni ured, dobro obratite pažnju na to je li na idealnom mjestu. Mnogi vole raditi pokraj prozora jer im je to inspirativno i imaju divan pogled, ali kada kroz prozor uprži sunce, teško da ćete doživjeti poslovni zalet i dobiti masu kreativnih ideja. Povucite se u najmračniji i najhladniji dio kuće. Ako imate klimu, donekle ste spašeni, samo pazite da ne pretjerate jer previše „sjedenja pod klimom“ vas može stajati zdravlja.

Osvježavajte se

Kupite si u ljekarni termalnu vodu ili jednostavno u raspršivač stavite običnu i kada osjetite da ste u situaciji za „overheat“, jednostavno se rashladite špricanjem. Može vam pomoći i češće tuširanje nakon kojeg ćete se osjećati opet spremni za posao i zadatke koji vas čekaju. Također, tu su i osvježavajuća pića, a definitivno nema ništa bolje za tijelo, duh i vrućinu, od plivanja. Ako u blizini kuće imate bazen, osvježite se prije posla ili tijekom dana, osjećat ćete se preporođeno.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Sabor odlučio; euro od 2023. Službena valuta u RH

Zastupnici u Hrvatskom saboru nakon prošlotjedne rasprave odlučivali su o nekoliko baznih prijedloga zakona. Oporbena inicijativa o raspuštanju Sabora nije prošla...