Je li zabrana mobitela u školama rješenje? Ove zemlje misle da je

Krenula je još jedna školska godina, a s njom i nove rasprave o korištenju tehnologije u školama. U pitanju su, naravno, mobiteli. U Splitu trenutno stručnjaci i ravnatelji škola razmatraju strože kontrole, ograničavanje, a sve je zanimljivija i kompletna zabrana mobitela u školama.

Ideja je da od trenutka ulaska u školu do izlaska iz nje korištenje mobitela bude zabranjeno. Prema anketi Večernjeg lista, većina čitatelja podržava zabranu mobitela u školama. Neke su zemlje već zabranile korištenje mobitela u školama, primarno s ciljem smanjenja distrakcija, poboljšanja koncentracije učenika i poticanja društvene interakcije. Evo kakvo su rješenje pronašle druge zemlje.

Francuska – zabrana postoji, provedba upitna

Jedna od zemalja koja je zabranila korištenje mobitela u školama je Francuska. Zabrana je uvedena 2018., a odnosi se na učenike u dobi do 15 godina. Zabranjeno je korištenje mobitela u učionici i izvan nastave, primjerice za vrijeme odmora ili ručka, iako raspon ograničenja može ovisiti o školi. Ista mjera primjenjuje se i na nastavnike i ostalo osoblje škole, osim kad je korištenje mobitela nužno zbog potreba posla.

U opravdanim slučajevima, može se odobriti korištenje mobitela, a od pravila su izuzeta djeca s invaliditetom. Može se odobriti i korištenje mobitela u svrhe izvannastavnih aktivnosti, što je definirano internim aktima škole.

Zabrana je uvedena kako bi se učenicima osigurali uvjeti za obrazovanje bez ometanja, uz bolju koncentraciju, razumijevanje i pamćenje. Kritičari pak smatraju da ova zabrana nije pomogla učenicima, te da predstavlja logistički problem.

U praksi, zabrana nije stroga, te često ovisi i o samim nastavnicima. Nekima je potpuno u redu da djeca koriste mobitele u obrazovne svrhe (npr. kao rječnik) a neki ne znaju kako zabranu uopće provesti, piše CNE. Naročito je to problematično u internatima. Naime, ako je učenik uhvaćen kako koristi mobitel, isti mu se treba oduzeti, a jedino ga roditelj smije pokupiti. U internatima to može potrajati i nekoliko dana, a za to vrijeme je učenik bez mobitela.


Pročitajte više: Didaktičke igračke: što su i zašto ih uvesti u svakodnevnu igru?


Njemačka i Švicarska – zabrana samo tijekom nastave

U Njemačkoj i Švicarskoj zabrana mobitela u školama je slična, no razlike postoje ovisno o školi, odnosno regiji. Mobiteli su u pravilu zabranjeni tijekom nastave i drugih školskih aktivnosti, no smiju ih koristiti za vrijeme odmora i slobodnog vremena izvan nastave. U nekim švicarskim školama mobiteli su zabranjeni i tijekom odmora, piše Le News.

U obje zemlje postoje izuzeci, tako da učenici smiju koristiti mobitele za hitan kontakt s roditeljima ili u edukativne svrhe pod nadzorom nastavnika. Tijekom ispita, mobiteli moraju biti isključeni kako bi se spriječilo varanje.

Većina roditelja u Njemačkoj podržava zabranu mobitela u osnovnim i srednjim školama jer žele djeci osigurati učenje bez ometanja i uz komunikaciju lice-u-lice. U Bavarskoj su mobiteli zabranjeni u školama još od 2006., prenosi Xinhua. Stručnjaci i političari u Švicarskoj pak smatraju da su zabrane besmislene, teško provodive i da su mobiteli zapravo korisni.

“Čitaju vijesti, komuniciraju sa svijetom, ponekad i na stranim jezicima,” rekao je tako političar Christian Amsler.


Pročitajte više: TikTok uvodi ograničenje za maloljetnike


Singapur – “Djeca uče o posljedicama svojeg ponašanja”

U Singapuru je na snazi kontrola korištenja mobitela u školama, iako nije uvedena potpuna zabrana. Još jednom, cilj je poboljšanje koncentracije učenika na nastavu, kao i sprječavanje varanja na ispitima ili dijeljenja zabranjenog sadržaja. Ako prekrše pravila, njihovi će mobiteli biti zaplijenjeni, a škola ih može zadržati i nekoliko mjeseci, pa i godinu dana, piše The Straits Times. U nekim su slučajevima roditelji pokušali vratiti mobitel ranije, pa i sudskim putem, ali bez uspjeha.

Sva su pravila istaknuta na web stranicama škola, u službenim pismima roditelja i na roditeljskim sastancima kako bi se izbjegle nejasnoće i kako bi kazne bile jasno iskomunicirane.

Kako neki roditelji ipak žele komunicirati s djecom dok su u školi ili ih pak djeca iz nekog razloga moraju kontaktirati, u školama su dostupne telefonske govornice.

Na fakultetima je korištenje mobitela dozvoljeno, ali se studente potiče da ih koriste isključivo u obrazovne svrhe.

“Djeca ovako uče o posljedicama svojeg ponašanja, pa izbjegavaju ponavljanje sličnih grešaka u budućnosti. Uče o važnosti odgovornosti, poštovanja i samokontrole,” izjavio je Jason Ng, stručnjak za odgoj djece.


Pročitajte više: Paranoidni i helikopter roditelji – Kad su djeca prezaštićena…


Zabrana mobitela u školama nije jednostavno pitanje

Korištenje mobilnih telefona među mladima uglavnom se spominje u kontekstu negativnih posljedica, poput smanjenog raspona pažnje, pogoršanja vida ili pak nesanice. Potreba za provjeravanjem mobitela po noći jedan je od najčešćih uzroka nesanice kod mladih, piše InnoHealth Magazine. Nedostatak sna kod djece izaziva mentalne probleme u odrasloj dobi, a koje je moguće uočiti već u dobi od 19 godina.

Konačno, položaj u kojemu se koristi mobitel loš je za zdravlje kralježnice, a u pitanju je fenomen poznat pod nazivom text neck.

Psiholog Božidar Nikša Tarabić, voditelj Ureda za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu izjavio je za N1 kako zabrana mobitela u školama nije rješenje problema koje uočavamo kod djece. Naime, djeca su pred sve većim pritiskom od toga da u svemu trebaju biti izvrsni, a umjesto da se naglašava važnost druženja i učenja, naglašava se važnost dobrih ocjena.

Radeći s mladim ljudima, Tarabić je primijetio kako se oni boje za svoju budućnost i obrazovanje, te smatraju kako se pred njih prerano stavljaju važne odluke kao što je odabir profesije.

Kako možemo vidjeti iz primjera drugih zemalja, nema jednostavnog rješenja, niti korištenje mobitela možemo promatrati crno-bijelo. Nema sumnje da korištenje mobitela treba dozirati s mjerom. Tako je sa svime. Kako će se Hrvatska uhvatiti “u koštac” s korištenjem mobitela u školama, tek ćemo vidjeti.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -