Došlo je ‘2 do 12’: Zagrebački ugostitelji zatvaraju lokale na 60 minuta kao upozorenje na moguće stalno zatvaranje!

Zagrebački ugostitelji zatvaraju lokale nastavljaući tako akciju za spas radnih mjesta i očuvanje gospodarstva, a od odgovornih traži obustavu plaćanja PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu PDV-a na hranu, uključujući kavu, pivo, vino i bezalkoholna pića te kredite za likvidnost i investicije.

Zašto zagrebački ugostitelji zatvaraju lokale?

Zagrebački ugostitelji zatvaraju lokale u četvrtak 8. listopada s početkom u 11 sati i 58 minuta na sat vremena, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva. Riječ je o nazivu akcije “2do12” kojom odbrojavanje nastavlja Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost. 


Pročitajte više: Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split: “Bez pomaka u poreznom rasterećenju, veliki broj ugostitelja neće dočekati iduću godinu”


Potaknuti poražavajućim rezultatima istraživanja o poslovanju ugostiteljskih objekata u 2020. godini te izostankom reakcije odgovornih institucija nakon brojnih apela ugostitelja, Nezavisna udruga ugostitelja (Zagreb) uz podršku Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas Poduzetnika pokreće akciju “2do12” u glavnom gradu Hrvatske koji broji preko 4500 objekata.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino – od 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

Stanje u Zagrebu je osobito teško!

“Stanje u Zagrebu osobito je teško jer je Zagreb uz sav jad koronavirusa zahvaćen i stradanjima prvog velikog potresa u posljednjih sto godina. Razmjere ove krize ćemo još dugo spoznavati. Svjesni smo da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali isto tako smo dužni upozoriti na opravdanu bojazan za našu vlastitu egzistenciju. Vjerujemo da će Vlada istupiti korak naprijed i prihvatiti poziv na dijalog. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je prepoznao apel ugostitelja te započeo razgovore oko primjene budućih protuepidemijskih mjera sa strukom. Nakon akcije bjelovarskih ugostitelja pod nazivom “3do12”, bjelovarski gradonačelnik je poduzeo sve što je u njegovoj domeni kako bi zaštitio svoje sugrađane i poduzetnike. Isto očekujemo od ostalih resora ključnih za rad ugostitelja i povezanih djelatnosti koje zajedno generiraju 320 tisuća radnih mjesta”, kaže Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom razdoblja prije pandemije. Duplanje PDV-a u ugostiteljstvu koje je naprasno uslijedilo 1. siječnja 2017. Godine, mnoge je doveo na rub isplativosti, a ako Vlada ne bude imala sluha ovaj put, pandemija će naposljetku mnogima staviti ključ u bravu. Naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale su ugostitelje na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

“Mjere za očuvanje radnih mjesta HZZ-a će pomoći ugostiteljima koji su ostvarili pad od 60 % i više prometa usporedno sa istim razdobljem prošle godine. No, što je s nama koji imamo pad od 59 % i manje. Zato tražimo jasnije i efikasnije modele dodjele sredstava za očuvanje likvidnosti. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama za plaće naših zaposlenika i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. S najvišom poreznom stopom na pripremu i usluživanje pića u Europi nije moguće planirati poslovanje u budućnost”, kaže Damir Jurković, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.


Pročitajte više: Kako će izgledati ugostiteljstvo nakon korone i hoće li opstati?


Čak 60% ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske bilježi pad!

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Smatramo kako je krajnje vrijeme da se to spriječi! 

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

instant plaćanje u kunama

U Hrvatskoj omogućena instant plaćanja u kunama, znate li koje su...

Fina je razvila NKSInst platni sustav koji omogućuje prijenos novčanih sredstava s računa platitelja na račun primatelja gotovo odmah, u svega...
- Advertisment -