Kako će izgledati ugostiteljstvo nakon korone i hoće li opstati?

Hrvatski poduzetnici posljednjih dana su digli glas protiv nepravednog zatvaranja 20-ak restorana od strane inspekcije. Udruga Glas Poduzetnika s brojnim ugostiteljima komentirala je situaciju, a naše članice iz ugostiteljstva otkrile su nam što misle kako će izgledati ugostiteljstvo nakon korone te hoće li uopće opstati.

Povezano:

“U ovoj državi trenutno nisu nikome jasna pravila. Naša pravila su nedorečena. Mi smo na vjetrometini državnih inspektora”, izjavila je vlasnica restorana Gordana Fabijanić i članica NO UGP putem Live Meeta Udruge Glas Poduzetnika. Svojim stavom je iskazala nezadovoljstvo prema državnim inspektorima i nejasnim kriterijima za ugostitelje.

Kako će izgledati ugostiteljstvo nakon korone?

Jelena Tabak, vlasnica Dujkinog dvora, ne očekuje puno, ali se nada da će držati glavu iznad vode te dočekati vrijeme kada će se ponovno krenuti u normalni rad.

“Ponovno otvaranje ne znači da ćemo odmah krenuti punom parom nego to znači prilagodba na neko novo, drugačije vrijeme, koje će, nadajmo se, trajati što kraće. Očekujem blagu navalu domaćih gostiju, željnih izlazaka i druženja, a onda zatišje. S obzirom na to koji je datum već, a koliko je svijet globalno još uvijek pod utjecajem mjera, ne očekujemo najbolji scenarij. Očito je da drugi kvartal, koji bilježi prve rezultate sezone i povećane potrošnje neće dati rezultate koji su do sada bili mjerilo poslovanja, a upitan je i treći, najvažniji kvartal što se tiče ove industrije u RH.”

Naravno, fizičke promjene će biti u objektima, ali Jelena neće ništa mijenjati dok ne dođu službene direktive. “Ne planiram ništa jer ne možemo to samovoljno provoditi. Nacionalno udruženje ugostitelja i strukovne grupacije ugostitelja pri HGK su dali već neke prijedloge i čekamo službenu odluku.”

Ne pristupa se svim djelatnostima na jednak način!

S obzirom na to da će veći razmaci između stolova značiti i smanjeni kapacitet broja gostiju, Jelena razmišlja o isplativost poslovanja. “Neće biti isplativo poslovanje, ali svakoj odluci ćemo se prilagoditi, kao i do sada. Sad je prioritet ostati na nogama do vremena kad će se normalno raditi. Zdravlje stavljamo na prvo mjesto, ali moram naglasiti da se ne pristupa svim djelatnostima jednako.

Ako bude donesena odluka o nepotpunom korištenju uslužnih kapaciteta i rada s manje radne snage, to će svakako značiti naredno opterećenje i ovako sad preteškog gospodarskog tereta. To je kao da trgovinama izbacite pola ili više asortimana radi dovoljnog razmaka među policama. Ne vidim da se to igdje dogodilo i u najosjetljivijim tjednima korone u RH. Itekako se događalo da od 10 osoba u trgovini svi budu na voću i povrću. Nije se praznila svaka druga polica ili radio razmak među kruškama, jabukama, brašnu i kvascu. Ne vidim zašto onda takvu politiku treba implementirati na, npr. terasama, koje su otvorenog tipa i kojima je već određen razmak 0,6 x 0,8 među stolicama. Ponavljam, izvanredna je situacija pa smo se složili da će razmak možda trebati biti veći, ali onda ćemo svakako razgovarati i o promjenama cijena prostora kojeg koristimo.” 

Financijska blokada i nelikvidnost bi me potaknuli na zatvaranje

Jelena pretpostavlja da država daje svoj maksimum, no prema informacija kolega poduzetnika iz susjednih država, neke države su više pomogle poduzetnicima. No smatra da bi država trebala odgovoriti na aktualne zahtjeve Udruge GP o prelasku trenutnih mjera u stalne, ukidanjima parafiskalnih nameta i reorganizacijij javne uprave i trošenja novca u istoj. “Također se nadam da će nas, kada budemo startali s radom, uistinu i pustiti da radimo i da se borimo za svakog gosta, a maknuti fokus s nebitnih detalja u nadzoru, koji nikome ne ugrožavaju zdravlje, dostojanstvo ili novčanik, nego su samo dvoznačna administrativna formalnost.

Nadalje očekujem da bi država trebala provjeriti rad banaka i uvjete koje daju klijentima trenutno. To je sve, samo ne pomoć. Nažalost, čini mi se da tu nešto debelo šteka i da je to priča za sebe, a tu bi država mogla itekako urgirati. Osim ako je i država u podređenom položaju prema njima.”

Financijska blokada i nelikvidnost su ono što bi Jelenu nagnalo na zatvaranje objekta. “Nemoć da se nastavim boriti. Ne znam koliko je uopće dobro sada ići u nova zaduženja, ali ja sam odabrala taj put jer je to trenutno jedina opcija. Ako i tu nešto zašteka, neću se imati kako boriti.”

Jelenina razmišljanja o budućnosti ugostiteljstva

“Rano je govoriti o budućnosti ugostiteljstva. Ono što sada mogu reći je da nas čeka neko prijelazno razdoblje, u kojem će ugostiteljstvo, novim metodama poslovanja, morati pridonijeti u borbi za smanjenje širenja Covid-a 19, dok se ne nađe cjepivo. To s ugostiteljstvom, očito, neće imati veze, ali ćemo se morati prilagoditi.

Ugostiteljstvo nije namirivanje fizioloških potreba gladi i žeđi. To je puno kompleksniji paket socijalnih elemenata, emocija i doživljaja. Djelatnost koja se bazira na doživljaju i socijalnom kontaktu. S novim mjerama predostrožnosti, o kojima se priča (kirurške maske, udaljenost među konzumentima, ne daj Bože pleksiglas), ugostiteljstvo gubi svoju svrhu. To neće biti ugostiteljstvo, nego prisilna i sterilna menza novog doba.

Zamislite da vam dođe konobar u kirurškoj maski i rukavicama uzeti narudžbu. Vaša prva reakcija je da je taj prostor: kontaminiran ili sterilan. Niti jedna od ponuđenih asocijacija nije dobra za ugostiteljstvo. Ne vidite konobaru osmijeh, ne razaznajete mimiku lica i lišeni ste već i onog prvog hello efekta, zašto baš u taj lokal sjesti. Također gosti, ako budu morali nositi maske i ne biti blizu prijatelja na terasi, lakše im je ostati kući i naručiti dostavu. Gdje se vraćamo na online poslovanje, a koje se manje više, svodi na zadovoljavanje fiziološke potrebe, a to nije ugostiteljstvo. I zato dostava i ne može nadomjestiti tradicionalno poslovanje. Puno je tu segmenata koje ugostiteljstvo neće više činiti ugostiteljstvom.

Kako god bilo, vjerujem da će svaki objekt tražiti najbolje rješenje i prilagoditi se, kako bi ostao na životu. A kako će izgledati ugostiteljstvo u budućnosti, ovisi o tome koliko će se i svakodnevni život promijeniti u budućnosti. To je trenutno teško predvidjeti.” 

Ugostiteljstvo nakon korone neće nikada biti kao prije

Direktorica marketinga GoodFooda Melanie Mary Tvrdinić svjesna je da poslovanje neće biti isto. “Nadamo se da će se sve uskoro vratiti u normalu, ali smo svjesni da nikada neće biti kao prije. Good Food nije nikome dao otkaz, ali nažalost morali smo zatvoriti svoja vrata tijekom pandemije. Radimo isključivo preko naših partnera dostavu i nakon što otvorimo svoj objekt smatram da će veliki dio posla biti preko dostave kao i do sada. Poznati smo kao restoran zdrave brze prehrane gdje većina naših gostiju uzmu obrok za van. Imamo 3 restorana u centru Zagreba i nakon potresa mislim da većina stanovnika Zagreba izbjegava centar zbog sigurnosni razloga. Isto tako imamo puno stranih gostiju i sve dok traje pandemija smatram da će to definitivno utjecati na jedan dio našeg poslovanja. Naša poslovnica u Puli će sigurno osjećati posljedice toga.”

Fokusirat ćemo se na ‘hranu za van’

Trenutno je GoodFood u fazi renoviranja najpoznatije i najstarije poslovnice u Teslinoj ulici. “Pratimo savjete stručnjaka i napravit ćemo sve kako bismo maksimalno zaštitili naše kupce i djelatnike. Razmaknut ćemo stolove na propisanu udaljenost čime ćemo smanjiti broj sjedećih mjesta, postavit će se dezinfekcijska sredstva na ulazima i pultovima, koristit će se maske i rukavice. Smatram da će puno utjecati na naše poslovanje, ali dosta veliki dio naših kupaca uzima hranu za van fokusirat ćemo se na taj segment.”

Svakako se nadaju da će država kao što je i do sada pomoći nas da prebrodimo ovu krizu. “Zahvalni smo na dosadašnju pomoć što je omogućilo nam da zadržimo sve zaposlenike. Isto tako od države očekujemo razumijevanje glede nastale situacije, davanje kredita s malim kamatama za obrtna sredstva kako bi mogli isplatiti dobavljače, uz sve mjere koje su već donesene.”

Naravno, zatvorili bi objekt u slučaju neisplativnosti poslovanaj te represija države. No Melanie smatra da će se ugostitelji morati prilagoditi ako žele nastaviti raditi. “Mislim da će se ugostiteljstvo jako promijeniti i da će veliki broj ugostitelja trebati promijeniti način poslovanja.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -