Razlog za zamrzavanje jajnih stanica kod većine žena nije karijera, već muškarci

Istraživanje je pokazalo da, suprotno uvriježenom mišljenju, žene koje se odlučuju na zamrzavanje svojih jajnih stanica ne čine to zbog prioritiziranja svoje karijere, već zbog nedostatka na strani muške populacije.

Žene se danas sve češće odlučuju na zamrzavanje svojih jajnih stanica. Trend je to koji je još prije mnogo godina započeo u Americi odmah je pripisan porastu korporativne kulture. Žene koje su se odlučile na taj potez obično su bile etiketirane kao karijeristice, a ovaj se pejorativni termin općenito češće koristi kako bi se opisalo pripadnicu ženske populacije (manje je česta muška verzija pridjeva – karijerist).


Pročitajte još: Plodni dani, 30-te, jajašca i baby panika


Pa ipak, pokazalo se da zamrzavanje jajnih stanica nije nešto što je svojstveno samo ‘karijeristicama’, a razlog za ovaj potez rijetko je napredovanje u karijeri prije nego što se začne obitelj. Studija tima antropologa sa Sveučilišta Yale još je prije nekoliko godina došla do zaključka kako žene na zamrzavanje jajašca uglavnom navodi nedostatak stabilnih partnera.

“Medicinska literatura i medijsko izvještavanje o krioprezervaciji oocita obično sugerira da se izbor zamrzavanja jajašca koristi za odgađanje rađanja među ženama koje slijede obrazovni ili karijerni put”, rekla je glavna autorica studije, dr. Marcia Inhorn, tijekom godišnjeg sastanka Europskog društva za reprodukciju i embriologiju koji se tada održavao u Barceloni. “Naša studija sugerira kako je primaran razlog nedostatak stabilnih partnera.”

Inhorn i njezin tim radili su intervjue s 150 žena koje su se odlučile zamrznuti jajašca iz socijalnih razloga (a ne zbog medicinskih problema s plodnošću) na klinikama za plodnost u SAD-u i Izraelu. Pokazalo se da 85% ispitanica koje su posjećivale ove klinike nisu bile u romantičnim vezama, dok je preostalih 15% imalo nestabilne partnere koji ili nisu bili zainteresirani za rađanje djece ili su istovremeno bili u vezama s drugim ljudima.


Pročitajte još: Sofia Vergara odnijela još jednu suludu pobjedu za odlučivanje nad vlastitim tijelom


Kada su analizirani njihovi razlozi, pokazalo se da je davanje prednosti karijeri bio najrjeđi odgovor. “Većina ovih žena već je postigla svoje obrazovne i karijerne ciljeve, ali do kasnih 30-ih nije uspjela pronaći trajnu reproduktivnu vezu sa stabilnim partnerom”, dodala je Inhorn. “Zbog toga su se okrenule smrzavanju jajašca.”

Iako se pokazalo da razlozi za ovakve postupke ipak ne leže u korporativnoj kulturi, postoje kompanije poput Applea i Facebooka koje svojim zaposlenicama na visokim pozicijama nude naknade za ovaj postupak, i to u iznosu od 3.500 i 4.500 funti, piše Independent.

Kada je riječ o zamrzavanju jajašca, mnogi stručnjaci ističu da ono dolazi bez jamstava, a postupak začeća od smrznutih jajašca može biti dugotrajan i naporan, te ovisi o brojnim varijablama kao što su dob žene i kvaliteta njezinih jajašaca. Što je mlađa žena u trenutku zamrzavanja jajašca, to će veće biti šanse za začeće, a većina stručnjaka preporučuje budućim pacijenticama da počnu pokušavati prije 35. godine.

Foto: Unsplash/Jasmin Egger, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -