Smisao za humor donosi karizmu, ali puno lakše muškarcima nego ženama

Kao što je  Dwight D. Eisenhower rekao „Smisao za humor predstavlja umijeće rukovođenja, zbližavanja s drugima i obavljanja stvari.“  Smijeh može biti lijek, a dobar humor na poslu može predstavljati i ključ uspjeha.

Prema istraživanju Gila Greengrossa i Geoffreya Millera sa Sveučilišta New Mexico, te Roda A. Martina sa Sveučilišta Western Ontario, smisao za humor je odlika nadprosječne inteligencije.

Ponekad je potreban humor u uredu

No, humor u uredu ovisi o poslovnoj kulturi. Muškarcima je humor odavno tradicionalna domena, zbog toga ih se smatra karizmatičnima. Istraživanje iz 2011. godine  pokazalo je kako ženski šefovi manje pričaju viceve na sastancima. A kad se i odluče na to, čak 80 % viceva koje ispričaju završe šutnjom, dok s druge strane, 90 % viceva koje ispričaju muškarci naiđu na pozitivnu reakciju.

Iako mnogi ne prakticiraju humor zbog straha da će uvrijediti nekoga ili da humoristički pokušaji budu osuđeni na neuspjeh i propast, postoje mnoga istraživanja  koja pokazuju kako je humor jedan od ključeva za uspjeh.

Prema međunarodnom istraživanju Roberta Halfa, 91 % direktora vjeruje kako je smisao za humor važan za napredak karijere, a čak  84 % njih misli da ljudi s dobrim smisao za humor obavljaju posao bolje. Prema istraživanju Instituta Bell Leadership dobar smisao za humor predstavlja jednu od najpoželjnijih karakteristika kod lidera, uz radnu etiku.

Razlozi zašto biste trebali prakticirati humor u poslovanju

The Guardian navodi kako je izvješće iz 2014. godine  pod nazivom „Žene, Humor i moć … na radnom mjestu“  pokazalo da ukoliko humor koristite na pozitivan i razuman način, može održati zdrave društvene sustave na radnom mjestu, poboljšati komunikaciju, smanjiti stres, povećati vodstvo i promicati organizacijsku kulturu.

Kako piše Nancy Halpern, stručnjakinja za vodstvo, humor smiruje situaciju. Humor je odličan način da smanjite tenzije i riješite se napetih situacija na poslu. A Jacquelyn Smith dodaje kako humor humanizira, odnosno omogućava zaposlenicima da se zbliže. Jednako tako, humor potiče ljude na suradnju, zbližavanje, omogućava da se zaposlenici igraju s idejama i da budu kreativni. Podiže moral ljudi, izgrađuje povjerenje među njima, a može i povećati produktivnost.

No, svakako trebate pripaziti na kulturnu razliku kod pričanja viceva, jer ono što je smiješno u New Yorku, ne znači da je smiješno i u Dubaiju. Osim toga, smijati se možete sa svojim kolegama, ali nikada se nemojte smijati njima.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...