Evo zašto se isplati učiti njemački jezik

Francuski je jezik ljubavi, talijanski je melodičan, a engleski se brzo uči. No, što je s njemačkim? Za njemački se često kaže da zvuči grubo i da ga je veoma teško usvojiti… O ukusima se ne raspravlja, ali evo nekoliko razloga zašto ipak ne biste trebali odustati od ideje učenja njemačkoga jezika.

1. Njemački nije tako težak

Govorite engleski jezik ili ste jednostavno matematički tip? Odlično! Onda će vam učenje njemačkoga jezika ići lako! Da, u njemačkom jeziku ima nekoliko slova i vokala koji su vam možda nepoznati, ali ima i jako puno riječi koje potječu iz engleskoga jezika. Dakle, ako govorite engleski, vjerovali ili ne, već znate i pokoju riječ njemačkoga.

Dragi matematičari, ni vi nećete imati problema s njemačkim jezikom! Za matematiku se kaže da je univerzalni jezik, a njemački je iz matematike „ukrao“ par ideja. U njemačkom jeziku postoji zbrajanje i dijeljenje, baš kao u matematici. Rečenica je kao prava formula i sve mora biti na svom mjestu. Imenice se mogu „zbrajati“ tj. spajati, kao što vidimo u primjeru ispod. A glagoli? Neki glagoli su, naravno, djeljivi.

2 + 2 = 4

Sprache + Schule = Sprachschule

Vidite! Nije tako teško, zar ne?


Pročitajte više: Kako savladati vještinu govorenja na engleskom jeziku?


2. Školovanje u inozemstvu je zelena karta za uspjeh

Veliki broj Nobelovaca, znanstvenika, književnika, glazbenika i ostalih stručnjaka su svoje školovanje završili upravo u državama njemačkoga govornoga područja. Možda ne ciljate na  Nobelovu nagradu, ali ako želite postati stručnjak u svom području rada, onda je obrazovanje u Njemačkoj, Švicarskoj ili Austriji dobra opcija.

3. Kako se na njemačkom kaže „obećana zemlja“? Pa samo Deutschland!

Njemačka ekonomija je među najboljima u svijetu i ukoliko želite biti dio tog sustava, morate znati jezik. Poznavanje njemačkoga jezika otvara sva vrata na tržištu rada, ne samo u Njemačkoj, već i u Austriji i Švicarskoj. Mnoge njemačke, ali i druge strane tvrtke rade po cijeloj Europi te su u stalnoj potrazi za zaposlenicima koji govore nekoliko stranih jezika, a posebno cijene njemački. No, to nije sve! Ukoliko možete govoriti, pisati i sporazumijevati se na njemačkom jeziku otvorena su vam vrata i na tržištu rada u Hrvatskoj te samim time imate veliku prednost u odnosu na druge kolege.


Pročitajte više: 5 faza u učenju stranog jezika!


4. Upoznajte novu kulturu

Njemačka kultura, ali i općenito kulture država njemačkog govornog područja, dio su svjetske baštine. Kafka, Goethe, Mozart, Klimt nezaobilazna su imena svijeta književnosti, glazbe i umjetnosti. Njihova djela predstavljaju važan dio kulturne baštine. Mogućnost razumijevanja tih napisanih dijela i umova je neprocjenjiva.

Učeći njemački jezik nećete se upoznati samo s kulturom, već i s navikama i običajima jednog prosječnog Nijemca te možda čak i odlučiti posjetiti neku od država njemačkog govornog područja.

5. QUOT LINGUAS CALLES, TOT HOMINES VALES

I za kraj, kao što poznata latinska izreka kaže „Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš“! Zvuči realno, zar ne? Što više jezika govorite, veće su vam šanse za postizanje silno priželjkivanih ciljeva. Pri tome nemojte zaboraviti da za učenje nikad nije kasno!

Autorica: Marina Roso, prof. njemačkog jezika, Jezični centar Sintagma

Foto: Denisfilm, Getty Images / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -