Žene bolji programeri od muškaraca, ali samo ako sakriju spol!?

Budući da ima malo žena u računalnoj industriji pa time i u programiranju, postoji pretpostavka da su žene slabije u kodiranju. Takva je i bila početna pretpostavka istraživanja grupe studenata računalnih znanosti u SAD-u, koja se pokazala krivom. Žene su zapravo bolji programeri, odnosno njihovi su kodovi bolje ocijenjeni i prihvaćeni u zajednici programera. Ali, postoji kvaka. Bolje su prihvaćene samo ako ne otkrivaju svoj spol.

Žene bolji programeri, ali samo anonimno

Istraživači su istraživali i promatrali ponašanje software developera na GitHubu, jednom od najvećih softverskih zajednica na svijetu. Software developeri na GitHubu mogu surađivati na različitim projektima, ocjenjivati tuđe radove ili raditi na tuđim projektima/kodovima. Kada jedan developer napravi promjenu na nečijem radu, vlasnik tog projekta/koda može prihvatiti ili odbaciti tuđi rad.

Istraživači su pregledali oko 1,4 milijuna takvih promjena i otkrili da su kodovi koje su napisale žene imali veći postotak odobrenja (78,6 posto) od kodova koje su napisali muškarci (74,6).

Time je srušena njihova početna hipoteza da su žene slabije u programiranju, no iznenađenjima nije bilo kraja. Kada su htjeli ispitati jesu li takvi postoci rezultat pozitivne diskriminacije, odnosno želi li zajednica boljim ocjenama promovirati žene jer su manjina u industriji, otkrili su jednu iznenađujuću stvar.

Kada su analizirali profile programerki koje su istaknule da spol i one koje na profilima nisu imale navedene spol, otkrili su da su žene ocijenjene boljim programerima samo ako njihov profil nije otkrivao njihov spol. Ako je na profilu bio naveden spol, žene su ocijenjene manje sposobnima, odnosno njihovi su kodovi bili manje prihvaćeni.

„Naši su rezultati pokazali da prema ženama na GitHubu postoje predrasude usprkos tome što su sposobnije“, napisali su autori istraživanja.

Bez obzira na rezultate istraživanja, neke žene ne žele promijeniti, odnosno sakriti, svoj spol na profilu na GitHubu, upravo zbog toga što su žene u manjini.

„Razmišljala sam o tome koliko je pametno imati naveden spol na profilu i za mene je mogućnost identificiranja od velike važnosti. Želim da ljudi budu svjesni da manjine postoje i želim da manjine budu svjesne da nisu same, a upravo tako se ponekad i sama osjećam“, rekla je Lorna Jane Mitchell, software developer čiji se rad bazira gotovo samo na GitHubu, za The Guardian.

Profesoricu statistike na Sveučilištu British Columbia Jenny Bryan pak više brine manjak žena nego rezultati istraživanja. I ona sama je doživjela da joj ponekad muškarci objašnjavaju stvari koja ona razumije bolje od njih, ali ne vjeruje da je to negativna diskriminacija, nego više njihova želja da joj pomognu kao ženi u muškom zanimanju.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više