Žene koje trebate čitati u 2016.

Mnogima je čitanje najbolji način opuštanja u slobodno vrijeme. I dok neki čitaju samo kad su na godišnjem odmoru, drugi čitanje ne shvaćaju samo kao oblik opuštanja, već i kao priliku za naučiti nešto novo ili promotriti svijet kroz tuđe oči i iskustvo.

Žene koje trebate čitati u 2016

Tako sve češće umjesto da posežemo za lakom literaturom, odabiremo inspirativne knjige poznatih poduzetnica i učimo o poduzetništvu kroz njihova iskustva. Na tržištu postoji pregršt knjiga svjetski poznatih motivacijskih govornika (i govornica) i uspješnih poduzetnika i poduzetnica. Koju ćete knjigu odabrati ovisi u potpunosti o vama i vašim željama i interesima.

No, u suradnji s Alis Marić, vlasnicom popularnog bloga Čitaj knjigu, mi vam želimo skrenuti pozornost na nekoliko žena koje žive, rade i pišu u Hrvatskoj. Sve su one uspješne u onome što rade, a svoja su iskustva i inspirativne priče odlučile podijeliti s drugima. Pročitajte njihove knjige i tko zna, možda vas one potaknu da promijenite nešto u svom životu.

Ingrid Divković

Rođena Riječanka, Ingrid Divković , bivša je televizijska i radijska voditeljica i novinarka koja trenutno radi kao freelancer spisateljica i blogerica. Ova magistra kroatistike i filozofije osvaja svojim kreativnim pisanjem. Do sad je napisala knjigu “J..e li vas ego?”, a kad ne piše novi roman, vodi radionice kreativnog pisanja u Rijeci.

Njeni tekstovi izuzetno su pozitivni, potiču na kreativnost i pisanje. Kako sama kaže, piše o životu, ljubavi, smijehu i suzama, a obraća se modernoj, neovisnoj i urbanoj publici.

Dok čekamo da završi svoj roman i objavi ga, čitamo ju na njenom blogu “Ingreedients for life” koji “uklanja stres, poboljšava samopouzdanje, budi kreativnost i jasnoću uma”.

zene_koje_treba_citati_u2016_0
Izvor: http://ingriddivkovic.com/

Martina Mlinarević Sopta

Inspirativne poruke pune pozitivnih stavova i najboljih želja, najbolje opisuju pisanje Martine Mlinarević Sopte, pjesnikinje i društveno angažirane aktivistkinje. Na svojoj Facebook stranici često uzima sitnice iz svakodnevnog života i pretvara ih u nevjerojatne priče nakon kojih ćete se zapitati kako to niste i sami primijetili ranije.

Svoje je priče pretočila u zbirku priča “Neprocjenjivo”  koja je “živi spomenar ljudi kojih više nema i koji su svakodnevno tu, knjiga koja se ne pročita da se ostavi, nego se nosi uvijek sa sobom, jer u svakom danu i svakom razdoblju svog života ćete u njoj naći nešto što vam upravo tada najviše trebati”.

Objavila je također i dvije zbirke poezije i proze, Firentinske suze i Otok u prosincu.

zene_koje_treba_citati_u_2016_1
Izvor: Facebook stranica Martina Mlinarević Sopta

Lea Brezar

Iako je poznatija kao voditeljica marketinške i PR agencije, Lea Brezar  u slobodno vrijeme na svjetlo dana izvlači svoju pjesničku dušu. Autorica je slikovnice Crveni planet te zbirke pjesama Oda godinama koje nadahnjuju svojim izravnim i pozitivnim porukama.

Kad ne piše pjesme, svoj život i poslovanje prilagođava specifičnom načinu življenja i poslovanja – dharmičkom managementu. Svoje je iskustvo s takvim načinom života pretočila u treću knjigu “Izvan okvira”  koja pokazuje “kako malo drugačija percepcija stvarnosti omogućava značajne promjene u vašem životu”.

Želite li u 2016. godini promijeniti nešto u svom životu i poslovanju, preporučujemo vam da pročitate ovu knjigu i budete spremni mijenjati sebe.

Marina Vujčić

Za razliku od prethodnih žena koje su relativno nove u izdavačkim vodama, Marina Vujčić  piše već godinama. Autorica je niza knjiga za djecu, romana, ali i drama koje se izvode na pozornicama hrvatskih kazališta.

Njen psihološki roman “A onda je Božo krenuo ispočetka” ušao je u uži izbor od četiri hrvatska naslova nominirana za Europsku nagradu za književnost. To je knjiga o čovjeku koji je odlučio “napokon svoj život uzeti u svoje ruke” te bježi od kuće i obitelji, želeći započeti novi život u novom gradu.

Volite li antijunake s dozom humora i filozofskim pogledom na svijet, voljet ćete i Božu, ali i Marinu Vujčić.

zene_koje_trebati_citati_u_2016_3
Izvor: Facebook stranica Ženska priča

Znate li za još neke žene, ne moraju nužno biti spisateljice, čije bismo knjige ili blogove trebali čitati u 2016. godini? Podijelite svoje prijedloge s nama u komentarima.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

  1. Obavezno citati Tihanu Kunstek. Ponedjeljkom ima kolumnu na sretna mama. Ima svoja dva bloga, a i na fb-u je turbo aktivna…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više