Dok žene provode autocenzuru, muškarci izlažu

Znate onu staru priču da žene dnevno izgovore tri puta više riječi od muškaraca? I dok je to u nekim slučajevima istina, sve se češće susrećemo s nečim što možemo nazvati „muškolog“. Radi se zapravo o poduljem monologu koji neki muškarac izgovara kupujući tako vrijeme kako bi izbjegao odgovoriti na neko pitanje ili kako bi smislio odgovor na njega.

Najčešće ga možete primijetiti kad postavite neko pitanje i onda krene odgovor u stilu: „Hvala što ste to pitali. To je veoma zanimljivo pitanje, no da bismo odgovorili na njega…“ i onda krene monolog tijekom kojeg se vi pitate o čemu on to govori, da bi na kraju rekao „Da odgovorim na vaše pitanje…“.

Što je to “muškolog”?

Julia Baird, novinarka australskog televizijskog showa „The Drum“, pokušala je za New York Times objasniti što je to „muškolog“ i zašto do njega dolazi.

„Muškolog ima različite oblike, ali ga karakterizira bujica nepotrebnih riječi, ne traženih stajališta i nepostojećih argumenata. Govornik ga izgovara smatrajući da će slušatelji prirodno biti zainteresirani te da im zanimanje neće splasnuti. A kad govorimo o govorima ili komentarima, što je dulje to je bolje“, piše Julia Baird i dodaje kako je postojanje „muškologa“ ukorijenjeno u činjenici, da si muškarci u poslovnom svijetu uzimaju više vremena no što je to predviđeno.

„Žene provode autocenzuru, uređuju i ispričavaju se zbog govora. Muškarci izlažu“, piše Julia i dodaje kako i među ženskim rodom ima „iznimaka“, ali su one rijetke.

Zanimljivo je kako muškarci zapravo često govore puno više od žena. Pogotovo ako se nalaze u velikoj grupi. Istraživanje koje su proveli istraživači s Harvarda otkrilo je kako količina izgovorenih riječi veoma ovisi o samoj situaciji u kojoj se ispitanici nalaze. Tako će u manjim grupama žene više komunicirati međusobno, pogotovo ako se povede neki dulji razgovor. No, u većim grupama (sedam i više sudionika), muškarci preuzimaju primat.

Žene govore trećinu manje nego muškarci

Drugo istraživanje koje su proveli istraživači s Princetona pokazalo je da, kad su u manjini, žene govore i trećinu manje nego muškarci.

Osim što „napričaju“ žene, muškarci su sve pričljiviji što su na višem položaju. Muškarac koji se probio „na vrh“ siguran je u sebe i nema problema s pričanjem. S druge strane, žene koje su na vodećim pozicijama boje se „negativnih posljedica“ i u svojim govorima često pokazuju nesigurnost i traže podršku od slušatelja.

Istraživanje provedeno na Yaleu pokazalo je kako je ženski strah zapravo opravdan jer, iako su govorili jednako dugo, ženski govori su doživljeni kao predugi i previše agresivni. Dakle, muškarce se za „muškologe“ nagrađuje, a žene kažnjava.

Čak i kad sudjeluju na okruglim stolovima ili raspravama, muškarci češće govore, imaju dulja izlaganja i postavlja im se više pitanja. S druge strane, žene se često prekida, upada im se u riječ ili ih se skraćuje.

No, ako je voditelj okruglog stola ili rasprave žena, stanje se mijenja. Tad žene preuzimaju primat i govore više i sigurnije nego muškarci.

I u filmovima žene govore manje

Zabrinjava što i u filmovima žene „govore“ manje od muškaraca. Čak su i popularne Disneyeve princeze tijekom godina „ušutkane“ . Tako je u Disneyevom klasiku „Uspavana ljepotica“ čak 71 posto dijaloga otpadalo na ženske likove. Za usporedbu, u „Aladinu“ taj je broj opao na manje od 15 posto. Ni svjetski popularni „Frozen“ nije ništa bolji jer u njemu je taj postotak oko 40 posto.

A nisu samo crtići ti u kojima ženski likovi manje govore od muških. I u brojnim hollywoodskim uspješnicama, žene su „djeve u nevolji“ koje treba spasiti i koje češće vrište nego što govore.

Na kraju se logično postavlja pitanje, možemo li spriječiti ili barem smanjiti „muškologe“? Baš i ne. Dok god muškarci sami ne osvijeste koliko i što govore, žene nemaju šanse doći do riječi. Zato, dragi naši muškarci, kad sljedeći put krenete nešto objašnjavati i uhvatite se da govorite „ a sad da vam odgovorim na pitanje“, razmislite da li je zaista bio potreban tako dugačak uvod.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -