Justin Trudeau u 10 sekundi objasnio kako biti bolji feminist – nemojte prekidati ženu kad govori

Kanadski premijer Justin Trudeau nastavlja svoj put u borbi za ravnopravnost spolova. U razgovoru s četiri muškarca koji stoje iza projekta Generation Y Not na novoj društvenoj mreži Snapchatu objasnio je kako se može postati bolji feminist.

Žene se češće prekida u razgovorima

Na pitanje može li u manje od 10 sekundi dati savjet muškarcima da postanu bolji feministi, rekao je da postoji mnogo načina, ali jedan je jednostavan – „nemojte prekidati ženu kad govori i napomenite svaki put kad je netko prekida u govoru“.

Trudeau  je uveo rodnu ravnopravnost u svojoj vladi prošle godine.

I istraživanja pokazuju da su žene češće prekinute u razgovorima od muškaraca.  Kako navodi The New York Times,  kada žene govore u profesionalnom okruženju, ili ih se jedva čuje, ili su ocijenjene kao previše agresivne. I dok muškarac za istu stvar dobije pozitivnu reakciju, žene se ne tretira na jednak način.

Kod muškaraca je moć povezana s komunikacijom. Tako studija Yaleove psihologinje Victorie L. Brescoll pokazuje da senatorima govor donosi veću moć, a što se tiče žena, kod njih moć nije bila povezana s duljinom govora u Senatu.

I kod iznošenja ideja muški zaposlenici imali su veću uspješnost i njihove ideje bile su vrjednije od onih koje su žene predlagale.

Tvrtke bi zato trebale pronaći načine kako prekinuti spolne predrasude. Umjesto fokusiranja na onog tko govori, trebala bi se obratiti pažnja na sadržaj koji je izrečen. Jedan od savjeta je da se anonimno iznose prijedlozi ili ideje, koje bi stručnjaci procjenjivali, te dali povratnu informaciju svim sudionicima te implementirali najbolje planove.

Projekt Generation Y Not na Snapchatu

Članovi  Generation Y Not koji žive u Montrealu, svoju su fotografiju s Trudeauom prodavali kao čestitku, a novac donirali sirijskim izbjeglicama u Kanadi.

Pokrenuli su i YouTube kanal, na kojem se nalazi video s porukom „To su moja braća. Ne mogu nas razdvojiti“, zbog terorističkih napada u Parizu prošle godine. Njihov razgovor s Trudeauom, odnosno Trudeaov savjet feministima dio je projekta koji će biti na Snapchatu, a planiraju ga pokrenuti ovog ljeta.

Foto: Youtube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više