Kako su se djelatnice Bijele kuće same izborile da ih se ne prekida i ušutkava

Barack Obama je prvi predsjednik koji se smatra pravim primjerom feminista. Na Ženskom summitu ove godine ispred 5 tisuća okupljenih u Bijeloj kući rekao je „Ovako izgleda feminist“. Pritom je istaknuo kako nisu samo muškarci konkurentni i ambiciozni na poslu i da se mora promijeniti takav stav.

Tijekom svojih mandata (posebice u drugom) naglašavao je važnost ravnopravnosti spolova koju je pokušavao riješiti kroz ukidanje razlike u plaćama,

Osmislile su strategiju kako da se i njihovi glasovi mogu čuti

No, čini se da nije bilo baš oduvijek tako. Prema pisanju New York Magazinea, kad je tek stigao na mjesto američkog predsjednika, dvije trećine njegovih glavnih pomoćnika bili su muškarci.

Njegovi suradnici bili su muškarci koji su radili na njegovoj predizbornoj kampanji i nakon toga nastavili suradnju. Neki od njih bili su bivši načelnik glavnog stožera Rahm Emanuel i bivši ekonomski savjetnik Lawrence Summers.

Žene se često prekida i ušutkava  kad na poslu pokušaju nešto reći ili predstaviti svoju ideju.  Zato su djelatnice Bijele kuće usvojile strategiju za sastanke koju su nazvale “pojačanje”, a odnosila se na to da kad bi jedna žena imala odličnu ideju, druge žene bi to ponovile i tako podupirale jedna drugu, kako muškarci ne bi pripisali sebi zasluge za to.

Obamin bivši pomoćnik rekao je za The Washington Post da je ova strategija dobro funkcionirala te dodao kako se nada da uskoro žene više neće trebati koristiti posebne strategije kao što je ova, kako bi se njihov glas čuo , ali do tada, ovo je najbolji način za to.

Već kod Obaminog drugog mandata, stvari su bile puno bolje za ženske djelatnice u Bijeloj kući, a čak polovica odjela imala je na čelu ženu. Osim toga,  Barack Obama  je na jednoj konferenciji za novinare pokazao da ih sluša i ne prekida žene, kad je odgovarao samo na pitanja reporterki.

Foto: CNN Video Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više