Posljednja i najvažnija vještina potrebna za probijanje staklenog stropa

Na srednje rangiranim rukovodećim položajima u velikim tvrtkama zastupljenost žena naspram muškaraca je otprilike 50 posto. No, u tim istim tvrtkama, na vodećim pozicijama, nema niti trećina žena.

Zašto te iste žene koje mogu biti vrlo uspješne kao lideri na srednjim pozicijama, ne mogu doći na vrh i što im je potrebno da se tamo probiju? Prema riječima  Susan Colantuono, glavne izvršne direktorice tvrke Leading women, čini se da žene godinama dobivaju krive poslovne savjete koji ih onemogućavaju da dobiju promaknuće.

Vještina potrebna za probijanje staklenog stropa

Colantuono se prisjetila primjera svoje poznanice Tonyje, koju je upoznala prije dvije godine i koja je u to vrijeme obnašala funkciju  potpredsjednice u tvrtki Fortune 50. Tonyja je bila duboko frustrirana jer je radila na sebi, pokušavala unaprijediti svoje samopouzdanje, ljudi iz njenog tima voljeli su raditi za nju, pohađala je svaki tečaj managementa koji je mogla da unaprijedi svoje znanje, ali rezultati su ipak izostali. Tonyji je dva puta izmaknulo promakne, unatoč činjenici da je njen šef upoznat s njenim ambicijama. Nije razumjela zašto joj nisu dali priliku.

„Tonyja nije shvaćala da joj nedostaje 33 posto nečega u jednadžbi uspješnosti u karijeri. Kada bi razumjela što tih 33 posto predstavlja, znala bi što je potrebno da se premosti razlika između muškaraca i žena i kako da žene dođu na vodeće pozicije u tvrtki“, prokomentirala je tu situaciju Colantuono.

Kao tri najbitnija elementa koja dobar lider mora posjedovati, Colantuono  navodi : 1. Postizanje i održavanje izvanrednih rezultata, 2. Korištenje svoje vlastite izvrsnosti  3. Poticanje izvrsnosti kod drugih

Drugim riječima, dobar lider mora  koristiti svoje vještine, sposobnosti i znanja da tvrtki omogući da ostvari svoje financijske ciljeve te uspješno surađivati s drugima, bilo u tvrtki ili izvan nje. Iako su svi elementi važni za dobrog lidera, nemaju i jednaku težinu prilikom traženja promaknuća.

Za promaknuće je potrebno razumjeti dugoročne ciljeve tvrtke

Kategorija koja označava posjedovanje vještina i sposobnosti koje će tvrtku dovesti do vrha, razumijevanje kamo tvrtka ide i što želi dugoročno postići te poznavanje posla ocijenjena je kao najbitnija.

Međutim, žene to ne znaju. Njima je godinama davan nekoliko desetljeća star savjet da budu uporne, marljive, fleksibilne, ugodne za suradnju, da izgrade osobni brand, dobro se promoviraju i sve ostalo što samo po sebi nije nebitno ako žele ostati između onih 50% u srednjem managementu. No ti isti savjeti nisu krucijalni da bi se probile i došle do vrha.

Činjenica da muškarci većinom posjeduju samopouzdanje i sposobnost samopromocije ih automatski pri pripremi za vrh baca na sljedeći korak- izgradnju sposobnosti razumijevanja strateških, poslovnih i financijskih aspekata poslovanja. To je Colantuono priznao i jedan mentor koji kaže da je nesvjesno sa ženama zanemario taj aspekt u mentoringu.

Colantuono zaključuje da žene stoga više trebaju pomagati jedne drugima, širiti bitne informacije i tako pomoći da i one same shvate 33 posto jednadžbe poslovnog uspjeha.

Foto: screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

  1. Pravimo se blesavi i licemjerni smo. POZNATA JE STVAR KAKO SU MNOGE ŽENE PROBILE STAKLENI STROP I STAKLENU STIJENU, SAMO NJIMA ZNANIM METODAMA I NA NJIMA OSOBIT NAČIN, PREKO KREVETA I MUŠKARACA (OBIČNO STARKELJA) NA POLOŽAJU OD LOKalm+nog do međunarodnog karaktera, pa su vrlo brzo, zapravo munjevito ostvarile međunarodno raspektabilnu političku karijeru ili pak dogurale do doktoreta, s pročjenim ocjenaka oko 2.4, s oskudnom inteligencijom, sa zavidnim sposobnostima obmaNJIVANJA, LICEMJERJA I OSTVARIVANJA SPONZORSTVA, ZA TO VRIJEME SU NJIHOVI KOLEGE I KOLEGICE SA ZAVIDNIM ZNANJEM I SPOSOBNOSTIMA POSTALI OSREDNJI I IZGUBILI SE U PROSJEČNOSTI, nARAVNO IMA I ONIH ŽENA KOJE SU DO VRHA DOŠLE ISKLJUČIVO SVOJIM ZNANJEM K KOMPETENCIJAMA KORAK, PO KORAK. bIO JE TO TEŽAK, DUGAČAK I ISCRPLJUJUĆI PUT. Zašto se pravimo da to ne vidimo i ne čujemo, a zbiva se tu kraj nas, svakodnevno i poznajemo osobe koje su nogama razbijale stakleni plafon,

  2. Dobro je da se netko toga sjetio u nas. Trebalo bi stalno ukazivati na uspješne i sposobne žene koje su same to postigle. Nažalost mnoge su odustale, jer nisu prihvaćale nečasne uvjete ili ucjene, Probijanje “staklenog stropa” bez muškarca ili muškaraca u pozadini je pravi podvig i herojstvo. Ako pri tom nije stradala njezina obitelj i njezin uspjeh nije bio na štetu drugih, to je put kojim bi trebalo ići i odgajati mlade djevojke. U nas postoji drugačija praksa: sve se prodaje i kupuje, pa tako i žena u ženi. Dovoljno je baciti pogle na njihov odjeću, obuću, stalyng, ponašanje, afektaciju, baratanje nogama “sisama i guzicom” (oprostite), jer čemu inače služi pripijena odjeća? Ponižavaju same sebe i cijeli ženski rod, bez obzira na kojoj su funkciji. Sramota!, ali prolazi godinama na svim meridijanima i paralelama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Plenković najavio nove gospodarske mjere!

Nezavodoljavajuće mjere Vlade koje su predviđale odgodu, a ne otpis poreza, doprinosa i ostalih davanja izazvale su bijes poduzetnika. Zbog tog je...