6 savjeta za pregovore o plaći

Na razliku u plaćama utječu mnogi faktori. Činjenica je da većinu njih ne možemo otkloniti „magičnim štapićem“, ali na jedan od tih faktora itekako možemo utjecati.

Žene ne pregovaraju oko svoje plaće, a iako je svaka žena drugačija, gotovo je svima zajednička jedna stvar – podcjenjuju svoje sposobnosti, a često ni ne znaju koliko „vrijede“ na tržištu rada, odnosno koliko vrijede njihove poslovne vještine.

Kako pregovarati o plaći?

Dok muškarci kod pregovora pokazuju samopouzdanje, žene često ne. Lucinda Ridd vodila je stotine razgovora s različitim ženama o njihovim očekivanjima od plaće. U članku za Women’s Agenda svim ženama, bez obzira na to da li traže novi posao ili žele povišicu za posao koji trenutno obavljaju, dala je 6 savjeta kako bi trebale pregovarati o plaći.

1. Bez preciznih iznosa

Kada tražite povišicu ili pregovarate o plaći za novo radno mjesto, nikada nemojte ići na precizan iznos. Umjesto da kažete točan iznos kuna ili postotak povećanja plaće, odaberite približan iznos ili postotak. Naravno, uvijek ciljajte na malo više pa ako i ne uspijete ispregovarati taj viši iznos, dobit ćete onaj željeni.

2. Istražite tržište

Prije nego se upustite u pregovore o plaći, dobro istražite tržište. Istražite kolika je plaća za nekoga s vašim vještinama i radnim iskustvom. Razgovarajte s kolegama na poslu ili prijateljima koji rade u istoj industriji koliko bi povećanje plaće mogle očekivati.

3. Trenutna plaća ne odražava vašu vrijednost

Ako ste u tvrtki u kojoj radite počele raditi na nižoj poziciji, teže ćete se uspinjati po hijerarhijskoj ljestvici. No to ne znači da vaša trenutna plaća odražava vrijednost vaših znanja i vještina koje ste do sada stekli. Imajte ih na umu kada krećete u pregovore.

4. Ne mijenjajte plaću za veću fleksibilnost

Prošlo je vrijeme kada su žene veću fleksibilnost morale mijenjati za manju plaću. Već smo daleko zagazili u 21. stoljeće i svatko ima pravo na fleksibilnost – i muškarci i žene. Došlo je vrijeme da tražite i veću plaću i fleksibilnost na poslu.

5. Roditeljski dopust ne umanjuje vašu vrijednost

Možete krenuti u pregovore za veću plaću bez obzira na to što ste godinu dana izbivale s posla i bile na roditeljskom dopustu. Znanja i vještine koje ste imale prije godinu dana možda na današnjem tržištu vrijede više nego tada.

Isto tako, dok ste na roditeljskom dopustu, pratite kako se tržište kreće i širite svoje postojeće znanje.

6. Budite samouvjerene

Za kraj, budite samouvjerene i nemojte se bojati reći: „Moja očekivanja od plaće su (približan iznos) zbog toga što (razlog zašto zaslužujete veću plaću)“.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Iako je budući poslodavac (stranac) sklon meni kao budućem direktoru, konkurencija za moje radno mjesto još postoji. Strah me ako mu dam veće zahtjeve od onog što je uobičajeno kod njegovih djelatnika u drugim državama, da će odabrati nekog od mojih konkurenata. Vaš savjet?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tko ima hrabrosti, viziju i znanja reformirati razvojno ograničavajuće PDV politike?

Tko vas šiša - poručuje država vlasnicima frizerskih salona kojima stopa PDV-a od 25% onemogućuje daljnji razvoj. Stoga u vrtlogu nadolazećih...