Odgađanje majčinstva zbog karijere je nepotrebno

Nepisano pravilo za ženske karijere je odgađanje majčinstva dok se ne dođe do nekog zadovoljavajućeg stadija u karijeri. Tog pravila sam se držala i ja. Poslije fakulteta u Big 4, rad po 10,12 sati dnevno, nakon toga dodatne edukacije do kasno u noć kako bi dobila certifikat ACCA koji je priznat u industriji. Nakon što sam odradila i posljednji zadatak koji sam si zadala, međunarodno iskustvo, došla je na red beba.

Ima li smisla odgađati majčinstvo zbog karijere ili biznisa?

Prvu sam rodila s trideset i kad je s njom došlo sve što dolazi s djetetom, nebrojeno sam puta rekla da ne bi mogla odraditi što sam odradila da sam ju imala ranije. Mislila sam da ne bi mogla raditi po 10 sati dnevno, nakon toga učiti za ispite i uz to još imati obitelj s djetetom. Žene koje su tad imale dijete i gurale sve što i ja su mi bile čudo, a njihov odgovor na pitanje kako one to sve uspijevaju je uvijek bio u stilu: “Kad dobiješ djecu, dobiješ i dodatnu snagu”.

U zemljama u kojima je zamrzavanje jajašaca za nemedicinske svrhe dozvoljeno, žene su počele s praksom zamrzavanja jajašaca kako bi se osigurale da kad budu spremne za dijete njihova plodnost ne bude ili bude manje upitna. S tom praksom se očito slažu i neki poslodavci, pa tako Facebook i Apple uvode pokrivanje troškova zamrzavanja jajašaca kao povlasticu svojim zaposlenicama. Meni se to više čini kao ucjena, a ne kao povlastica.

I dok neke uspiju u svom naumu, dođu to željene pozicije i tada imaju dijete, velika većina udari u stakleni strop i onda nastane baby panika jer tridesete su tu i treba imati djecu, kad već nećemo imati veliku karijeru. Meni se desio i stakleni strop, ali i spoznaja da ja uopće nisam korporativni tip, da mi više odgovara poduzetništvo. I našla sam se u velikom “projektu”-pokretanju biznisa istovremeno s trećom trudnoćom. Trudnoću sam još nekako izgurala, ali je bebina prva godina bila teška. Razvijate biznis, a izazov vam je izaći iz kuće na sastanak…I onda sam ja postala ta koju žene pitaju: Pa kako ti to sve uspijevaš? A ja kažem: Nemam pojma, živim dan po dan, a ponekad i sat po sat:-)).

S tim iskustvom moj stav o odgađanju majčinstva radi karijere/biznisa se počeo polako raspadati jer sam i kroz Women in Adria upoznala mnoštvo poduzetnica koje rade upravo to: pokreću/vode biznis sa djecom, ništa ne odgađaju. Ako na to dodamo globalni trend koji je prisutan i kod nas, a to je da žene u 30-tim napuštaju korporativni svijet u potrazi za većom fleksibilnosti, u bjegu od uredske politike i prepucavanja koja ne vode nikud, postavlja se pitanje je li odgađanje majčinstva pametan odabir da bi nakon par godina shvatile da uopće ne želimo tu karijeru kojoj smo podredile privatni život.

Žene u ranim četrdesetim, s troje djece i “on top of their game”

A odgađanje majčinstva radi karijere mi je definitivno postalo besmisleno kad sam upoznala Anu Ivančić. Ona je CEO BNP Cardiff osiguranja. U ranim četrdesetim je i ima troje već odrasle djece. Dvije kćerke su na fakultetu i srednjoj školi, a sin je u osnovnoj školi. Prvu kćer je rodila s 24! i nakon toga prije tridesete, drugu kćer, a sina s 35.

Nedavno sam upoznala još jednu, članica uprave velike hrvatske tvrtke, također u ranim četrdesetim i troje djece slične dobi. O njoj ćete saznati uskoro kad budemo pisali o njoj.

One su “on top of their game”, mogle su si dopustiti da prihvate posao koji uključuje putovanja jer im djeca nisu više tako mala. Naravno da djeca u pubertetu zahtijevaju možda i više pažnje, ali nije isto imati bebu i djecu koja se bar znaju obući i uzeti si jesti. Izgledaju odlično, ova druga mi kaže da redovito trči, bez problema si mogu dopustiti izlaske navečer, a nisu kao ja u pelenama, s podočnjacima, neispavane…Imaju već životnog iskustva i mogu uživati u životu, djeci i poslu.

One su do 30, 35 već rodile dvoje djece i bez brige su se mogle posvetiti karijeri. Kasnije su rodile i treće dijete, ali ta beba je vjerojatno ista kao i moja, sama se odgaja uz starije, a ako su veći, oni su od velike pomoći.

Možda mi sve je to besmisleno i zato što su danas četrdesete stvarno kao prije tridesete, a kad imate dvadeset i nešto mislite da ćete s trideset postati već “stara baba” i što ste postigli do tad, postigli ste.

Zaključak nije da bi sad sve trebale prvo rađati djecu, pa se onda posvetiti karijeri. Ali treba imati na umu da ako vam se i desi planska ili neplanska trudnoća na početku karijere, to nije nikakav smak svijeta. Možda ste izgubili u sprintu da postanete članica ili predsjednica uprave do tridesete, ali u maratonu života pobjeda bi mogla biti na vašoj strani.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Taylor Swift osoba godine

Taylormanija – žena koja ruši sve rekorde proglašena osobom godine

Osoba godine časopisa Time, žena čija je turneja najprofitabilnija u povijesti, žena čiji dokumentarac ruši rekorde gledanosti. Našla se uz bok...
- Advertisment -