U Šibeniku održana konferencija ‘Žene u turizmu’, znamo kako dovesti i zadržati (strane) radnike

Iako se čini kao da je nova godina tek započela, na vrata već kuca ljetna sezona, razdoblje kad Hrvatska najviše živi. Već se dugi niz godina Hrvatska razvija kao turistička destinacija, a zbog razvedene obale upravo je ljetna sezona ona koja predvodi turistički sektor. Nova sezona mogla bi postati nova referentna točka, nakon što se već tri godine sektor pozivao na rekordnu 2019. godinu.

Da je turizam jedan od predvodnika hrvatskog gospodarstva zna i Women in Adria, stoga je na jednom mjestu okupio poduzetnice iz turizma da pričaju, ali i slušaju, uče i educiraju se o najrazličitijim pitanjima koja dotiču ovaj razvijeni sektor. Od dovođenja stranih radnika, preko uređenja turističkih prostora pa sve do posebnih poreza koji se odnose na turizam, sve to bilo je dio konferencije “Žene u turizmu” koja se održala ovog mjeseca u Šibeniku.

RBA zna što treba poduzetnicama

Poduzetnice turizmu – vlasnice ugostiteljskih lokala, apartmana, agencija i slično, Mirela Krstulović iz RBA upoznala je s posebnim programom “ONA zna za RBA” namijenjenim upravo za poduzetnice. Kako je istaknula Krstulović, RBA je 2015. postala prva banka koja je krenula u suradnju s Europskom bankom za obnovu i razvoj.

žene u turizmu šibenik
Mirela Krstulović

“Suradnja koja je bila namijenjena ženama poduzetnicama, osim kreditiranja tu su bila razna savjetovanja, radionice o gorućim pitanjima… feedback je bio izvrstan”, ističe.

Upravo to ih je ohrabrilo da krenu u osmišljavanje programa koji je baš namijenjen za žene poduzetnice. Zašto je poseban? Poseban jer su u RBA svjesni da žene imaju potrebe i za firmu i za sebe osobno, pa tako program “ONA zna za RBA” objedinjuje osobne i poslovne potrebe žena poduzetnica. U prvom redu tu su krediti od 5000 do milijun eura, ističe.


Pročitajte više: Prva konferencija za poduzetnice u turizmu naučila nas je prepoznati kapital koji imam u sebi


Rastemo zajedno

Danijela Perić iz A1 naglašava da većina žena poduzetnica prepoznaje A1 kao svoje telekomunikacijsko rješenje. Oni povezuju i privatne korisnike i firme i svakome se individualno posvećuju.

“Ne postoji firma odnosno poduzetnica koja je surađuje s A1, a da ima istu uslugu ili isti broj usluga kao netko drugi… U A1 nećete bit jedna od brojki”, ističe Perić.

Kaže da A1 počiva na tri vrijednosti: individualni pristup, partnerski odnosi i ravnopravnost žena na svim pozicijama.

“Mi smo partneri sa svojim klijentima. Ako vaše poslovanje raste i ja rastem, širim se i povećavam svoje poslovanje”, ističe pa dodaje da je A1 prvi u Hrvatskoj otvorio datacentar, a osim na zadovoljstvu svojih korisnika i korisnica rade i na ravnopravnosti spolova.

“Ove godine planira se izjednačiti broj žena i muškaraca na vodećim pozicijama”, otkrila je Perić.


Pročitajte više: Kako su žene projektom RebranD odlučile spasiti turizam!


Prve leasinge nudili svećenici

A svatko tko se bavi poduzetništvom, u kojem god sektoru, području i grani, zasigurno je upoznat s pojmom kredita. Podizanje i vraćanje kredita nije novost, no pojam leasinga još uvijek nije toliko ustaljen pojam i praksa. U ime UniCredit Leasing Hrvatska u Šibenik je stigla Marina Burazer-Iličić i upoznala sve prisutne s mogućnostima leasinga.

Burazer-Iličić posebno se pozabavila razlikom operativnog i financijskog leasinga. Ukratko rečen – financijski leasing je namijenjen svima koji žele po završetku otplate postati vlasnih onoga što su nabavili na leasing. Kod operativnog leasinga po isteku ugovora osoba ne postaje vlasnik, primjerice, automobila, ali može produljiti ugovor i zamijeniti raniji predmet s nekim drugim.

žene u turizmu šibenik
Marina Burazer-Iličić

“Ako gledamo statistike, financijski leasing je popularniji“, objašnjava leasing savjetnica.

Iako se ‘pravi’ leasing javlja 70-ih, ovaj pojam vuče korijene još iz razdoblja prije Krista. Prvi se put spominje u Mezopotamiji, a prve leasinge nudili su – svećenici!

Strani radnici dominirat će sezonom

A ustupanje radnika zapravo je svjevrstan ‘leasing’. Ovako je slikovito Manuela Vukelić, vlasnica agencije JobHunter, opisala razliku između posredovanja i ustupanja radnika.

Vukelić ima akreditiranu agenciju za dovođenje stranih radnika u Hrvatsku. Uglavnom dolaze radnici iz Indije i Nepala, a radi i s Bosancima i Srbima, napominje. Iako JobHunter postoji manje od godinu dana, već ima više od desetero zaposlenih, a surađuje s gotovo 30 agencija u 16 zemalja svijeta.

žene u turizmu šibenik
Manuela Vukelić

Tako u Hrvatsku, preko JobHuntera, dolaze provjereni radnici provjerenih diploma, testiranog znanja na engleski jezik, s potvrdom o nekažnjavanju, preispitanog CV-a. Ako s agencijom dogovorite posredovanje – radnik je vaš, a ako dogovorite ustupanje – radnik ‘pripada’ agenciji, ali radi za vas.

Vukelić objašnjava da će nadolazećom sezonom dominirati radnici iz trećih zemalja, odnosno svi oni koji su u Hrvatsku došli izvan EU. No dok je do ovih godina bilo najviše Srba i Bosanaca, ove godine mogli bi dominirati oni iz znatno daljih zemalja poput Indije ili Nepala.


Pročitajte više: REXPO: Hrvatskom turizmu nužni su specijalizirani i luksuzni hoteli


U pozadini poduzetništva

Maja Starčević iz Namještaja MIMA naglasila je važnost dobro uređenog interijera turističkog objekta. Naglasila je da MIMA nudi personalizirani pristup u kojem dizajneri interijera dolaze direktno u vaš dom – ili apartman – i zajedno s vama trađe dobra rješenja. Daleko je to osobniji i individualniji pristup od dolaska u salon namještaja.

“Prvo ide razgovor, pa dizajneri dođu vidjeti, pa zajedno smišljaju i crtaju rješenja. I onda ide dostava i montaža”, opisuje Starčević proces.

žene u turizmu šibenik
Maja Starčević

Napominje da uvijek postoji 30 dana za povrat, pa čak ako je u pitanju i namontirana kuhinja.

U svakoj je vrsti poduzetništva bitno i dobro osiguranje. Zna to Danijela Vukman Petričević iz Allianza, prvog svjetskog brenda za osiguranje. Allianz je od 1999. u Hrvatskoj, a 67 posto zaposlenika čine žene. Od toga je 55 posto žena na rukovodećim pozicijama.

“Kad se radi o poduzetnici koja je sama u obrtu tu u pravilu niti jedno osiguravajuće društvo ne nudi nekakve posebne pogodnosti u obliku paketiranja. Većina onih koji su naša konkurencija nude pogodnosti za firme s 10 i više zaposlenih, a mi smo spustili granicu na 5”, naglašava.


Pročitajte više: Manuela Vukelić dovodi strane radnike u Hrvatsku: Filipinci i Indonežani ‘rođeni’ za građevinu


Posebni porezi u turizmu

Ivana Zec, ovlaštena porezna savjetnica već 17 godina radi u računovodstvu, a posljednjih 9 godina je i porezna savjetnica. Na konferenciji se pozabavila poreznim pitanjima koja zanimaju sve one iz turističkog sektora. Naglasila je da se za usluge smještaja i ugostiteljske djelatnosti primjenjuje snižena stopa PDV-a od 13 posto.

“Da bi se primijenila snižena stopa treba zadovoljiti uvjete poput kategorizacije”, naglasila je.

Posebno se pozabavila takozvanim posebnim postupkom oporezivanja koji se uveo nakon ulaska Hrvatske u EU.

“Ako ste agencija iz Hrvatske i želite organizirati putovanje koje uključuje Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku vi biste se onda trebali registrirati u svakoj toj zemlji za potrebe PDV-a i onda na računu koji izdajemo klijentu koji nas je angažirao kao agenciju pisat će po 4 stope PDV-a – iz svake zemlje. I to je prekomplicirano. I zato se uveo posebni postupak oporezivanja. I vi ako ste hrvatska agencija i dobijete račun od hotela iz Španjolske vi ne priznajete taj predporez. On ulazi u kalkulaciju i vi na razliku obračunavate PDV”, objasnila je porezna savjetnica.

Zna se dogoditi da jedan dio usluga agencija pruža samostalno, a samo nešto u suradnji. Naglasila je da se posebni postupak primjenjuje jedino ako je vanjska usluga – prijevoz ili smještaj.


Pročitajte više: Kako masovni turizam utječe na očuvanje znamenitosti


Trendovi u zapošljavanju se mijenjaju

Važno pitanje je i kako zadržati i motivirati zaposlenike, a njime se pozabavila Andreja Bakula.

Bakula naglašava da nikada zaposlenika ne treba na početku ostaviti prepuštenog samog sebi, da sam traži tko će mu pomoći da se snađe.

“On će brzo otići jer će smatrati da je unutra kaos. Napravite plan u trajanju 2 do 3 tjedna u kojem će netko od zaposlenih s novom osobom prolaziti sve što je bitno da se snađe”, savjetuje.

žene u turizmu šibenik
Andreja Bakula

Također, za održati visoku razinu motivacije bitno je i nagrađivanje radnika.

“To ljudima pruža zadovoljstvo rada, ne nužno angažman, ali sjećaj da ih se tretira kao da su ljudi”.

Nagrada može biti određeni bonus ili božićnica, ali nagrada je i edukacija – ako vidite da ih to veseli, da će bolje i veselije raditi – priuštite im to”, zaključila je Bakula.

Partneri i sponzori konferencije bili su JobHunter, MIMA, TZ grada Šibenika, RBA, A1, Pan Pek, UniCredit Leasing, Europe Direct, Allianz, Adriatic Business Centre te Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Foto: Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -