Iskusna konzultantica Biljana Lazarević započela novi val osnaživanja ženskog poduzetništva u Srbiji

Ona je Senior consultant u konzultantskoj kući Casa Forte, a odnedavno i Predsjednica Sekcije za žensko poduzetništvo u Privrednoj komori Srbije. U razgovoru nam je ispričala svoj poslovni put i otkrila kakvi su uvjeti za poduzetnice u našem susjedstvu.

Uz Europu za poduzetnice

Nakon što je diplomirala menadžment na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, Biljana je nastavila svoje usavršavanje i to u područjima poput kreditiranja malih i srednjih poduzeća te prodaje, konkurentnosti i nabave, što ju je dovelo do poslova u gospodarstvu i bankarstvu.

„Iza mene je dugogodišnje radno iskustvo tijekom kojeg sam radila u velikim multinacionalnim sustavima i tvrtkama koje su pružale usluge velikim sistemima i to u području veleprodaje, vođenja maloprodajne mreže, nabave i upravljanja financijama te kontrolingom.“

Tvrtku za poslovno savjetovanje Casa Forte uz veliki entuzijazam osnovala je 2012. godine uz dva poslovna partnera te vlasnika Veljka Davidovića.

„Klijentima pružamo usluge poslovnog savjetovanja s ciljem unapređenja poslovanja. Intenzivno radimo na projektima i edukacijama zaposlenih, baziranim na korporativnom načinu funkcioniranja te različitim modelima i alatima“, objašnjava.

Tvrtka je zbog brojnih zadovoljnih klijenata i želje za napredovanjem uvrštena u bazu konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj i to za ABS program (Advice for small businesses) i program IP (International project).

Tijekom godina, suradnja s Europskom bankom za obnovu i razvoj poprimila je
šire razmjere, baš kao i suradnje s Privrednom komorom Srbije, EEN (European Enterprise Network) Razvojnom agencijom Srbije te Fondom za razvoj Republike Srbije. Upravo kroz suradnju s Privrednom komorom Srbije, rodila se ideja za osnivanje Sekcije za žensko poduzetništvo.

Naime, Casa Forte je uz komoru godinama organizirala besplatne interaktivne seminare za poduzetnice i poduzetnike, a u lipnju 2018. godine održana je edukacija specijalno namijenjena ženama u biznisu. Edukacija je pružila mogućnost za razmjenu iskustava s predstavnicama korporativnog sektora, ali i otvorila put za buduću suradnju s poduzetnicama.

Osnaživanje kroz institucije

Prema posljednjim statistikama, u Srbiji je 28% muškaraca i samo 14 % žena samozaposleno, dok je oko 25% privrednih društava u vlasništvu ili suvlasništvu žena.

Kao najčešći razlozi za pokretanje vlastitog posla navode se nezaposlenost ili gubitak posla, nezadovoljstvo poslom ili zaradom te usklađivanje obiteljske i poslovne dinamike.

„Koji god da je razlog naveo ženu da pokrene vlastiti posao, to samo po sebi nije dovoljan pokretač za uspješnu ili uopće poduzetničku priču. Po definiciji, poduzetnice se identificiraju kao osobe koje istovremeno posjeduju vlasništvo nad gospodarskim subjektom, ali u njemu obavljaju i poslove upravljanja. Sam korijen riječi poduzetništvo bolje opisuje suštinu ženskog poduzetništva, a to je – inicijativa“, smatra Biljana.

Zato poduzetnica treba imati određene karakteristike koje će dovesti do uspjeha.

„Poduzetnice čiji su se poslovi pokazali kao uspješni, u sebi integriraju tri ključna faktora: spremnost da preuzmu rizik, znanje da pronađu kreativno rješenje u cilju ostvarenja likvidnosti i profitabilnosti te  umjetnost balansiranja radnih i privatnih obaveza u kratkom i dugom roku. Snažna inovativnost, održiv rast i posvećenost obilježja su uspješne poduzetnice. Ona mora imati viziju i definiran cilj te prepoznati i iskoristiti najbolju priliku.“

A kakvo je uopće stanje u ženskom poduzetništvu u Srbiji? Mnoge globalne korporacije odlučuju se za Srbiju umjesto Hrvatske za svoju centralu u ovom dijelu Europe. Zašto?

Vlada Republike Srbije preko svojih ministarstava odobrava projekte i sredstva za rodnu ravnopravnost u domeni poduzetništva. U godini na isteku posebno su bili zapaženi projekti Kabineta Ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, a sve u cilju promoviranja i podrške inovativnosti u ženskom poduzetništvu. Također, Europska Banka za obnovu i razvoj kontinuirano kroz projekte osnažuje žene u poslu.

„Mogu reći da je u Srbiji pozitivna klima za razvoj poduzetništva. Evidentan je napor svakog ministarstva da pruži podršku razvoju realnog sektora, da smanji nezaposlenost i putem usavršavanja i digitalnog opismenjavanja učini poslovne procese efikasnijim, a samim time i uspješnije rezultate rada malih i srednjih poduzeća. Također, razvojna agencija Srbije ima posebne programe za privlačenje stranih investitora i podršku domaćim poduzetnicima kao partnerima u tim kompanijama.“

Akcijom do promjene

Osim na području ženskog poduzetništva, Casa Forte je izuzetno aktivna na projektima suradnje gospodarstva i obrazovanja i to posebice s Ekonomskim fakultetom u Beogradu i Kragujevcu, Poslovnim fakultetom Singidunum u Beogradu i Tehničko-metalurškim fakultetom u Beogradu.

„Suradnja se ostvaruje putem  predavanja na konferencijama i simpozijima, gostujućim predavanjima na nastavi, sudjelovanjem u case studyjima, ali prije svega putem primanja praktikanata za rad u našoj tvrtki. Posebno sam ponosna na projekt koji smo realizirali s Univerzitetom Singidunum, a radi se o razvoju edukativne poslovne simulacije Coin&Fund. Tim koji je radio na projektu uključuje Veljka Davidovića koji je implementator ideja, Filipa Davidovića kao glavnog arhitekta programa i mene kao idejne kreatorice sa strane Casa Forte.“

U svom radu Biljana je ostvarila suradnju s partnerima iz preko 15 zemalja, kao i s brojnim visokoškolskim institucijama, a objavljuje i stručne radove na domaćim i međunarodnim portalima namijenjenim razvoju malih i srednjih poduzeća. Smatra da aktivnim djelovanjem može doći do pozitivnih promjena, a to u sljedećoj godini posebice želi i očekuje za žene.

„Očekivanja svih članica Sekcije za žensko poduzetništvo u 2019. godini je snažna podrška svih relevantnih institucija osnaživanju žena. Posebna mogućnost kroz rad Sekcije jest utjecaj putem komorskog sistema na nadležne izvršne organe u cilju ostvarivanja željene podrške i olakšica, pa čak i po pitanju prijedloga izmjene pojedinih zakona i zakonskih akata. U Srbiji postoje brojna udruženja poslovnih žena i ja osobno podržavam sve vidove umrežavanja, s posebnim naglaskom na regionalna umrežavanja i prekograničnu razmjenu znanja i edukativnu podršku“, ističe za kraj.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više