Zimski fitness

Zima nam donosi snijeg i kraće dane, hladnije vrijeme, toplu odjeću, rukavice i šal.

Zima nas zatvara u kuću ali to ne znači da možemo zaboraviti na fitness

Donosi nam maglu i lošije vrijeme, ali i topli čaj i božićne kolačiće. Tjera nas u zatvorene i zagušljive prostore, u toplinu, daleko od svježine dnevnog svjetla i zraka sunca kojima tako volimo grijati kosti. Zima nam nepovratno «krade» ono najophodnije da bismo mogli svakodnevno nesmetano funkcionirati, «krade» nam kisik. Za čovjekov psihofizički razvoj kisik je od velikog značaj. Niti jedan proces u našem organizmu ne može se odvijati bez kisika ili barem ne za dugi vremenski period.

Naš organizam treba kisik za obavljanje najjednostanijih dnevnih radnji. Boravak na otvorenom puni nas kisikom koji pomaže funkcioniranju svih životnih procesa, puni nas energijom i pomaže boljem rasuđivanju i pamćenju. Nedostatak kisika može dovesti i do različitih bolesnih stanja jer nedovoljna količina kisika u organizmu onemogućava otklanjanje toksina koji onda nakupljanjem stvaraju plodno tlo za razvoj katkad i zloćudnih bolesti. Iako nam hladnije vrijeme onemogućava duži boravak na svježem zraku, nije zanemariva i mala korist koju možemo imati od samo pola sata dnevno aktivnog boravka na svježem zraku.

Količina kisika kojom će se opskrbiti naša krv bit će sasvim dovoljna da razgradi hormone stresa adrenalin i noradrenalin koje tako pažljivo skupljamo u stresom ispunjenim danima s pregršt dnevnih obaveza.

Šetnja- jednostavna i jeftina varijanta zimskog fitnessa

Ako tražite jednostavnu i jeftinu varijantu zimskog fitnessa – isprobajte šetnju od pola sata svaki dan. Šetati možete bilo gdje i s bilo kim. Iskoristite kućnog ljubimca i umjesto 10 minutne šetnje oko zgrade produžite cijeli ritual na pola sata aktivnog hoda. Ako imate djecu ona će biti presretna da s njima provedete vrijeme vani. Dok se oni igraju u parku vi možete odraditi sasvim dobar trening šetnje u neposrednoj blizini. Odlazak u dućan, do kafića ili prijatelja, možete okrenuti u svoju korist. Šećite, šećite , šećite !!!

Evo kako jednostavno možete nadopuniti vaš svakodnevnu šetnju :

–          produžite korake – svaki korak započnite tako da prvo nagazite petom o onda se odgurnite od te noge što dalje možete ( ova radnja jače aktivira vaše mišiće nogu)

–          hodajte tako da stopala otvarate prema van ( ova vježba jače aktivira vaše mišiće stražnjice i radi na mobilnost kukova)

–          hodajte ubrzano ( podignut ćete frekvenciju srca i ojačati svoje kondicijske sposobnosti)

–          hodajte na prstima, kao da poskakujete ( ova vježba aktivira vaše listove)

–         hodajte vrlo polako i stišćite naizmjence jednu guzu, obje, pa drugu guzu , opet obje – ako smislite još neku kombinaciju, slobodno mi javite ;) ( ova vježba aktivira vaše guze)

–          kružite ramenima, spajajte lopatice, stišćite trbuh, dišite

–          ponesite rekvizit poput trake te istražite na koje sve načine možete u hodu razvlačiti traku

–          iskoristite utege koji izgledaju kao manžete te ih stavite oko gležnjeva i stvorite veće opterećenje za vaše noge

–          potrčite za kraj vašeg mini treninga i osjetite toplinu koja zagrijava vaše tijelo i stvara rumene obraze

Znam, znam, nije jednostavno i zahtjeva malo dobre volje i koncentracije. Nitko nikada nije rekao da su nove odluke koje donosite jednostavne i lako prihvatljive. Normalno je da vaš um odbija prihvatiti nove obrasce ponašanja iako će te se zbog njih u kratkom roku osjećati bolje, okretnije i imat ćete više energije.  Možda ovi savjeti mogu biti mali koraci k zdravijem i dugovječnijem životu ;)

Jelena Pešut diplomirala je kineziologiju i još za vrijeme fakulteta otkrila čari treniranja rekreativaca u individualnom i grupnom pristupu. Nakon višegodišnjeg iskustva te stjecanja naziva «body instruktor» pokreće projekt Vježbaonica koji promovira kulturu tjelovježbe i općenito bavljenje sportom, s ciljem da se redovno vježbanje ne smatra kao nešto na što morate ići već kao stil života.  www.vjezbaonica.hr

(Foto: iofoto/yaymicro.com)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više