Razmišljate li o tome što vam donosi budućnost?

Jeste li se ikad pitali što ostavljate iza sebe? Hoće li Vaša obitelj biti financijski zbrinuta u slučaju da Vam se nešto dogodi? Štedite li dovoljno za neplanirane trenutke koji donose dodatne troškove? Hoćete li kao umirovljenik moći zadržati isti životni standard i zasluženo uživati? Ako ste si barem jednom postavili neko od ovih pitanja, vrijeme je da razmislite o štednji za budućnost.

Životno osiguranje – štednja za budućnost

Većina Hrvata jedva pokriva osnovne troškove života i ne može razmišljati o štednji i ulaganjima za budućnost. Međutim, upravo je loša gospodarska situacija mnoge građane navela da počnu razmišljati o štednji za nepredviđene životne situacije te da preuzmu odgovornost za život nakon odlaska u mirovinu u svoje ruke.

Otkako je nastupila gospodarska kriza štednja građana značajno je porasla.

No, valja razmisliti da je za ugodniji život u mirovini ili ispunjenje svojih ili želja članova obitelji moguće izdvajati iznose za koji si možemo priuštiti kavu, čokoladu i slično. Kada pogledamo dugoročno, jedna kava dnevno manje nije veliko odricanje, a po isteku osiguranja, razveselit će nas ušteđeni iznos. Ako se na ugovaranje životnog osiguranja odlučimo ranije, manjim uplatama na duži niz godina, uštedjet ćemo više, a ujedno ćemo biti osigurani od neželjenih situacija.

Po isteku ugovora o osiguranju, imamo pravo na isplatu ukupnog iznosa koji smo uplatili te na ostvarenu dobit* koju  je osiguravajuća kuća tijekom svih godina trajanja osiguranja do tada ostvarila. Naime, osiguravatelj ulaže novac osiguranika na tržište i na njega ostvaruje prinose, što je sigurniji način ulaganja nego da sami ulažemo.

Svaki je oblik štednje poželjan, ali se trebamo dobro informirati i odabrati onaj koji nam nudi najviše. Imajući u vidu da se na kamatu od štednje u bankama plaća porez, a da je životno osiguranje pošteđeno dodatnog oporezivanja te da osiguranje života nudi brojne druge prednosti,

Kad razmišljamo o životu nakon odlaska u mirovinu, vjerojatno si prvenstveno želimo primanja koja bi nam omogućila ugodan život bez puno odricanja. U Hrvatskoj u mirovinu odlazimo najčešće u dobi od 60 do 65 godina. Životna dob se produljila pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku dožive 75, a žene 79 godina. To znači da ćemo od mirovine vjerojatno živjeti barem 15 do 20 godina.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj trenutno je 2.474 kn, što teško može pokriti i najosnovnije troškove života i sve više troškove zdravstvene skrbi.

Ove brojke navode na zaključak kako je potrebno uzeti odgovornost za svoja primanja nakon odlaska u mirovinu u svoje ruke i na vrijeme početi izdvajati makar i najmanje iznose, poput onog za koji se može popiti jedna kava.

Oporezivanje štednje

Prema podacima objavljenim u listopadu 2014. gotovo 70% hrvatskih građana redovito štedi i u prosjeku mjesečno izdvajaju 457 kuna. Najčešće se odlučuju za klasičnu štednju u bankama, a potom za životna osiguranja i stambene štedionice.

Od 1.1.2015. uveden je porez na kamate na štednju u bankama u visini od 12%, a to se ne odnosi na dobit ostvarenu od ulaganja u životno osiguranje. Time je polica osiguranja života prvi put stavljena u fokus kao proizvod u koji vrijedi investirati svoju ušteđevinu.

Osim toga, životno osiguranje puno je više od štednje. To je jedini financijski proizvod koji, osim kvalitetne štednje, nudi i zaštitu u slučaju neželjenih događaja s posljedicama na ljudsko zdravlje i život. Ukoliko zatreba, osiguranik može za vrijeme trajanja osiguranja zatražiti financijsku pomoć u obliku pozajmice, a polica može služiti i kao instrument garancije prilikom podizanja kredita (tzv. vinkulacija).

Nakon isteka može se zatražiti isplata rente. Ovo su samo neke od prednosti osiguranja, a najveća prednost u odnosu na druge oblike štednje ipak je briga za bliske osobe.

Životno osiguranje – štednja koja nudi puno više

Ukoliko nam se nešto neočekivano dogodi – postanemo radno nesposobni ili u najgorem slučaju preminemo i ostavimo iza sebe kredite ili druge nepodmirene troškove, naravno da je nemoguće zamijeniti nas ili nadoknaditi obitelji sve što smo im značili.

Međutim, polica životnog osiguranja može im pružiti financijsku sigurnost, pomoći im zadržati način života na koji su navikli i ostvariti neke od želja i planova za budućnost.

S 20 je najbolje započeti štednju, ali i sa 60 nije kasno

Naravno, na štednju za budućnost je najbolje početi misliti što ranije. Osim što ćemo na duži rok uštedjeti veći iznos, što smo mlađi i zdraviji, to će nam i premija osiguranja biti niža. Međutim, godine ne trebaju biti prepreka.

Postoje proizvodi životnog osiguranja poput GRAWE štednog osiguranja „1,2,3 štedi!“ kod kojeg nije važno koliko godina ima osoba kad ugovara osiguranje, nije potrebna provjera zdravstvenog stanja te rizika zanimanja ili sporta. Korisnik odabire koliko želi štedjeti –  1, 2 ili 3 eura u kunskoj protuvrijednosti na dan na rok od 5 do 30 godina. Prednosti ovog osiguranja su brzo i jednostavno ugovaranje, dodatna mirovina, prihvatljiva premija i pravo na sudjelovanje u dobiti*. Isplata po doživljenju zajamčena je uz očuvanu realnu vrijednost police osiguranja (primjenjuje se indeksacija).

Osim proizvoda „1,2,3 štedi!“, najpopularniji proizvodi u GRAWE-u Hrvatska d.d. su klasično mješovito osiguranje za slučaj smrti i doživljenja – GRAWE CLASSIC i osiguranje koje uključuje i zaštitu u slučaju oboljenja od najčešćih teških bolesti – GRAWE ELITE 20 PLUS. Uz navedeno, iznimno je popularno životno štedno osiguranje za djecu – TOBI.

GRAWE je prepoznat upravo po kvalitetnoj ponudi različitih programa životnih osiguranja. Savjetnici u osiguranju u GRAWE Hrvatska d.d. svakom korisniku pristupaju individualno i svakome, ovisno o željama i potrebama, životnoj situaciji, visini prihoda i tako dalje, mogu preporučiti drugu vrstu štednje i zaštite koja mu najviše odgovara.

Detaljne informacije o proizvodima mogu se saznati u GRAWE uredima, kod GRAWE prodajnih predstavnika, na telefon 072/ 300 301 te na Internet stranici www.grawe.hr.

*Pravo na sudjelovanje u dobiti ostvaruje se svake godine ukoliko GRAWE Hrvatska d.d. ostvari višak povrata od ulaganja. Ako nije ostvaren višak te godine se ne pripisuje dobit. U svim godinama poslovanja, od osnutka do danas, društvo GRAWE Hrvatska d.d. ostvarilo je i pripisalo dobit za svoje osiguranike.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više